Yenidoğanlar Bebeklerde Moro Refleksi: Ne Zaman Başlar ve Geçer?

Moro refleksi nedir ve neden olur? Moro refleksi olmayan bebekler, Moro refleksi ne zaman gelişir? Moro refleksi neyi gösterir? Moro refleksi ne zaman gelişir? Uykuda Moro refleksi nedir? Moro refleksi nasıl bakılır? gibi bir çok konuyu bu makalemizde ele alacağız sevgili anneler ve anne adayları. Bebeğinizin ilk doğduğu andan itibaren görülen moro refleksi hakkında her şeyi buradan öğrenebilirsiniz.

0
119
bebeklerde moro refleksi neden olur, yenidoğan bebekte sıçrama ve ürkme, moro refleksi nedir
bebeklerde moro refleksi neden olur, yenidoğan bebekte sıçrama ve ürkme, moro refleksi nedir

Sıhhatli her yenidoğan bebekte görünen moro refleksi ile alakalı bütün merak edilenleri sizleri bilgilendirmek amacı ile için hazırladık.

Yenidoğan bebeğinizi uyutmaya çalışır iken kimi zaman ansızın ürktüğünün farkına varmış olabilirsiniz. Bu, sıhhatli her bebekte olması gerekmekte olan moro refleksidir. İrkilme yada sıçrama refleksi olarak isimlendirilen moro refleksi, bebeğin baş pozisyonu ansızın değiştiğinde, başı arka tarafa doğru düştüğü zaman, ani olan bir sese, ışığa yada harekete maruz kaldığında ortaya çıkmaktadır.

Doğumun hemen sonrasında meydana gelebilen moro refleksi, birinci  ayda zirve yapar. Bebeğinizin başını desteklemeye başladığı ve kaslarının geliştiği dönemde ise yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başlaması gözlemlenir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, bebeklerde moro refleksi ile ilgili bütün merak edilenleri topladık. Keyifli okumalar dileriz.

Moro Refleksi Nedir?

Moro refleksi, yenidoğan bebeklerde görünen bir tür istemeden ve bilinçsiz verilen tepkilerdir. İlk Başta 1918 senesinde Avustralyalı tabip Ernst Moro tarafınca tanımlanmış olan bu refleks, sıçrama yada irkilme refleksi olarak da bilinmektedir. Zira moro refleksi, çoğu zaman bebek yüksek bir ses yada ani hareketten irkildiğinde veya düşüyormuş hissiyatı yaşadığında ortaya çıkmaktadır. Bu sırada bebek başını geriye doğru atabilir, kollarını ve bacaklarını uzatabilir, parmaklarını bükebilir, yüzünde şaşkın bir ifade olabilir ve ağlayabilir. Bütün bu tepkilerin hepsi gayet normaldir. Eğer sizin de yenidoğan bebeğiniz bu şekilde tepkiler veriyor ise içiniz rahat, gönlünüz ferah olabilir.

Bebeklerde Moro Refleksini Neler Tetikler?

Moro refleksini çoğu zaman aşağıdaki uyaranlar tetikler:

  • Yüksek, ani ses,
  • Ani hareket,
  • Düşme hissiyatı, (kaldırılırken yada yatırılırken)
  • Bebeğin kendi ağlaması.

Moro Refleksi Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Kaybolur?

Bebeklerde moro refleksi doğumdan hemen sonra görünebilir ve bebek bütün dış uyaranlara karşı yabancı olduğundan ilk ayda zirve yapar. İkinci ve üçüncü aylarda anne ve babalarının varlığına daha çok aşina olacağı için moro refleksinde azalma görülebilir. Dört ve altıncı aylar içinde ise kasları iyice gelişmiş olacaktır bu sebepler hareketleri daha çok kontrol altında olur. Bundan dolayı altıncı ayın sonrasında bebeklerde moro refleksinin yavaş yavaş kaybolması beklenir.

Moro Refleksi Ne şekilde Kontrol Edilir?

Çocuk doktorları, bebeğin gelişiminin olması gerektiği gibi ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmek amacı ile rutin muayeneler ve birtakım testler yapar. Bu aşamada, beyin ve sinir sistemlerinin iyi ve güzel bir şekilde geliştiğinden emin olmak için bebeğin reflekslerini de denetlemek isteyebilirler. Denetim sırasında bebek yumuşak bir zemine yada kol üzerine yüz üstü bir halde yatırılır. Bebeğin kafası vücudundan birazcık yukarı kaldırılır ve nazik bir şekilde hekimin eline düşmesi sağlanır. Bu noktada bebek kendini düşüyormuş şeklinde hissedeceği için moro refleksi ortaya çıkar.

Moro Refleksi İçin Ne Yapabilirsiniz?

Moro refleksinin ilk defa gerçekleştiğini gören anne babalar endişelenebilir ve bebeğin bir sıhhat problemi bulunduğunu düşünebilir. Fakat moro refleksi, sıhhatli her yenidoğan bebekte görünen oldukça ilkel bir reflekstir. Bundan dolayı yavrunuz ansızın irkildiğinde yada sıçradığında korkmanıza, endişe etmenize ya da herhangi bir şey yapmanıza gerek bulunmuyor. Şayet moro refleksi bebeğinizin rahat ve huzurlu bir halde uyumasını önlüyor ise aşşağıdaki metotları deneyebilirsiniz:

Kundaklama

Bebeğinizin daha iyi ve huzurlu uyumasına destek olmak adına için bebeğinizi kundaklayabilirsiniz. Bu şekilde kolları sabitleneceği için ansızın ürkmelerini ve irkilmelerini engellemiş olmuş olursunuz. Kundaklanan bebeklerin daha rahat ve daha hızlı bir şekilde uykuya daldığı herkes tarafından bilinmektedir. Çünkü biliyorsunuz ki bebekler anne karnında belirli bir aydan itibaren çok sıkışık hale zaman geçirirler. Bunun sonucunda da bebeğinizi kundakladığınız zaman kendisini anne karnında olduğu gibi güvende hisseder.

Fakat bebeğiniz yuvarlanma hareketlerine başladığı dönemde kundaklamayı bırakmanız ve kundaklanan bebeği sırt üstü şekilde yatırmanız icap ettiğini unutmayın. Bebeğiniz yuvarlanmaya, dönmeye başladığı dönemde onu kundaklamanız, onu kısıtlamanız anlamına gelir. Bebeğiniz belirli bir dönemden sonra artık konrollü olarak dönme, yuvarlanma isteği duymaya başlar. Bu sebepten dolayı bebeğinizi bu dönemde kundaklamadan yatırmanız gerekmektedir.

Beşiğine Yavaş Koyun

Ani yapılan hareketler moro refleksinin tetikleyicilerinden birisidir. Bundan dolayı bebeğinizi beşiğine, yatağına koyarken yada yerini değiştirirken ani hareketlerden kaçının. Uykuya geçtikten sonrasında beşiğine koyarken mümkün olduğunca yavaş ve nazik şekilde koymalısınız. Bebeğiniz yenidoğan döneminde dış dünyaya henüz çok aşırı yabancı olduğu için aniden ve hızlı şekilde yapılan hareketler, bebeğinizi ürkütür ve bunun sonucunda uykusundan uyanarak ağlamaya başlamasına sebep olabilir. 

Ten Teması Kurun

Ten temasının, bebeklerin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlamış olduğu biliniyor. Siz de gün içerisinde kucak dolusu bebeğinizle ten tene etkileşim kurarak onun kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz ilk doğduğu dönemde karanlık anne karnından çıkmış olduğu için anneye daha yakın olmak, annenin kokusuna yakın olmak ister. Bana soracak olursanız kucağa alıştırma sonra sürekli kucak ister gibi düşüncelerden kendinizi sıyırmalısınız. Bebeğinizin kendini güvende, rahat ve iyi hissetmesi için anne ile sürekli temas halinde olmak istemesi çok normal bir durumdur.

Bebeğinize doğduğu günden itibaren bu güveni verir iseniz zaten kendisi zaman içerisinde sürekli kucakta durmak yerine özgüvenli bir şekilde kendi kendini geliştirecek ve sizden yavaş yavaş kopacaktır. Ayrıca şöyle de bir gerçek var ki zaman gerçekten çok hızlı geçiyor. Bebeğinizin yenidoğan ve bebeklik dönemleri çok hızlı geçecektir ve bir daha o zamana geri dönme şansımız maalesef ki olmuyor. Bu yüzden onun bebekliğinin ve yenidoğan döneminin tadını doyasıya çıkartmanız hem sizin için hem de bebeğiniz için en iyisidir. 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here