Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?

0
117

Yenidoğan bebeklerin hemen hemen kas gelişiminin tamamlanmadığı ve sürekli olarak kustukları düşünüldüğünde, yatış pozisyonlarının yaşamsal ehemmiyet taşımış olduğu söylenebilir. Pekala, yenidoğan bebekler ne şekilde yatırılmalı?

Bilhassa ilk defa anne-baba olan çiftler, bebeklerinin sağlığı ve gelişimi ile alakalı pek çok şeyi merak edip araştırırlar. Taze anne ve babanın araştırdıkları mevzularında başlangıcında ise asla kuşkusuz ki yenidoğan bebeklerin ne şekilde yatırılması gerektiği geliyor. Çünkü yeni doğan bebeklerin hemen hemen kas gelişiminin tamamlanmadığı ve sürekli olarak kustukları düşünüldüğünde, yatış pozisyonunun yaşamsal ehemmiyet taşımış olduğu söylenebilir. Pekala, yenidoğan bebekler ne şekilde yatırılır?
 

Yenidoğan bebekler için en ideal yatış pozisyonu yan yatmadır. Şundan dolayı yüz üstü yatırmak, bebeğin hemen hemen kasları gelişmediği ve boynunu kaldıramadığı için boğulma riskini yükseltir. Bu yüzden en elverişli uyku pozisyonu bebeği yana çevirerek yatırmaktır. Bu pozisyonu daha güvenilir hâle getirmek için ise yan yatırma yastıklarından faydalanılması tavsiye edilmektedir.

Böylelikle bebek yan yatar pozisyondayken yüzünün üzerine düşmeyecektir. Bununla beraber bebeğinizi sırt üstü de yatırabilirsiniz. Fakat bu pozisyonu uygulayacaksanız bebeğin baş kısmının ortalama 30 santimetre yukarıda olması icap ettiğini ihmal etmeyin. Bunun için yatağın baş kısmının altına bez/battaniye desteği koyabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, yenidoğan bebek yatış pozisyonları ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık, hazırsanız başlamış olalım!

Yenidoğan Bebekler Ne şekilde Yatırılmalı?

Bebeklerin sıhhatli gelişimi bakımından rahat ve kaliteli uykunun önemi yadsınamaz bir gerçek. Fakat kaliteli uyku kadar bebeğin uyku esnasında güvenliği de son derece mühim. Çünkü ani bebek ölümü sendromlarının büyük bir kısmı, yenidoğan döneminde uyku sırasında gerçekleşiyor. Bu yüzden ilk defa anne-baba olanların yenidoğan yatış pozisyonları hakkında bilinçli olması yaşamsal ehemmiyet taşıyor. Pekala, yenidoğan bebekler ne şekilde yatmalı?

Yenidoğan bebekler için en elverişli yatış pozisyonu yan yatmadır. İlk aylarda bebeğin sırtını desteklemek ve yüzünün üzerine doğru dönmesini engellemek için hazır satılan yan yatma yastıklarından alınmalıdır. Bu pozisyon ile hem boğulma riskinin önüne geçilir hem de reflü olma olasılığı azaltılır. Ek olarak kolik bebeklerin gaz çıkışı için de son derece elverişli bir yatma pozisyonudur.

Bu yatış pozisyonunda dikkatli olunması gerekmekte olan tek şey, bebeği devamlı aynı tarafa yatırmamaktır. Şundan dolayı böylesi bir durumda hem hafifçe kafa şekli bozuklukları görünebilir hem de bölgesel saç dökülmesi yaşanabilir. Bunun yerine bir uykuda sağ tarafa, öteki uykuda sol tarafa yatırmak daha sıhhatli olacaktır.

Yenidoğan bebekleri sırt üstü de yatırabilirsiniz. Fakat sırt üstü yatıracaksanız kesinlikle yatağın baş kısmını 30 santimetre kadar yükseltmelisiniz. Böylelikle kusma ve tıkanmalara karşı tedbir almış olmuş olursunuz.

Öte taraftan, yüz üstü yatma pozisyonu yenidoğan bebekler için tavsiye edilmemektedir. Şundan dolayı yukarıda değindiğimiz gibi yüz üstü yatış pozisyonunda yenidoğan bebeklerin kafalarını kaldırabilecek kadar boyun kasları gelişmemiş olduğundan nefessiz kalma riski doğuyor.

Yenidoğan Bebekler Yastık Kullanmalı mı?

Bebekler ne şekilde yatırılmalı sorusu kadar yenidoğan bebekler yastık kullanmalı mı sorusu da anne babaların aklını kurcalayan mühim bir mevzudur. Uzmanlar, bebeklerin boyun kasları gelişene kadar yastık kullanımını tavsiye etmiyor. Şu demek oluyor ki bir bebeğin yüz üstü yatarken kafasını kaldırabilecek kadar boyun kasları gelişmediyse, o bebeğin yastık kullanmaması gerekiyor. Belkide pek çok uzman 2 yaşına kadar yastık kullanımının lüzumsuz ve sağlıksız olduğunu korumak için çaba sarfediyor.

Buna karşın pek çok anne-baba, bebeğinin yastıksız uyurken konforsuz olacağını düşünerek yastık kullanımına fazla daha erken başlıyor. Fakat erken dönemde yastık kullanımının bebekler için pek çok riski bulunuyor. Mesela boyun kasları hemen hemen gelişmeyen bir bebek yanlışlıkla yüz üstü pozisyona ulaştığında, yine kendisini döndüremeyebilir ve yastığın içerisine gömülerek nefessiz kalabilir.

Ek olarak omurilik ve boyun kaslarının sıhhatli gelişimi için de 1 yaşından öncesinde yastık kullanmamak gerekmektedir. En erken 1 yaşından sonrasında ve hekimin önerisiyle fazla yumuşak olmayan, kuş tüyü gibi alerjiyi tetikleyen maddelerden üretilmemiş, hava alan yastıklar kullanılmaya başlanabilir.

Fakat hususi durumu olan bebekler için hekimler 1 yaşından öncesinde yastık kullanımını önerebilmektedir. Mesela reflüsü olan bir bebek erken dönemde reflü yastığı kullanabilir yada düz kafa sendromuna sahip olan bebekler, hekiminin önerisiyle ortası boş olan hususi yastıklarda uyuyabilir. Hususi bir durumu olmayan bebekler ise en erken 1 yaşlarında yastık kullanımına başlayabilirler.

Yenidoğan Yatağı Ne şekilde Olmalı?

Pek fazla anne-baba talibi, bebeklerinin yumuşacık bir yatakta daha konforlu ve güvenilir uyuyabileceğini düşünür. Oysa yumuşak yataklar hem bebeğin omurga sağlığını negatif etkileyebileceğinden hem de boğulma riski doğurabileceğinden öneri edilmemektedir. Bunun yerine hafifçe sert yataklar, yenidoğan bebekler için daha güvenilir ve sağlıklıdır.

Ek olarak yatağın üstünde hem boğulma riskine karşı hem de alerjiyi tetikleyebileceği için herhangi bir oyuncak bulunmaması gerekmektedir. Bununla beraber kumaş seçimi de son derece {önemlidir}. Pike, yastık kılıfı vb. ürünleri satın alırken hava alan ve bebeği terletmeyen sıhhatli kumaşlar tercih edilmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here