Sıhhat durumu, uyku durumu ve süt akışı gibi durumlara gore değişebilmekle beraber yenidoğan bebekler bir emzirme sürecinde ortalama olarak 15 ile 20 dakika arası emerler.
Yenidoğan bebek kaç dakika, ne kadar süre emer sorusu, bilhassa ilk defa anne olan bayanların cevabını çoğunlukla merak etmiş olduğu bir mevzudur. Zira bebeğin gelişimi ve sağlığı için yeterli kadar beslenmesi son derece önem taşıyor. Bu sebepten dolayı annelerin bu konuda endişeli olması gayet doğaldır. Bu endişe ve soru işaretleri içerisinde olan tek anne siz olmadığınızı bilmelisiniz.
Zaman içerisinde bebeğiniz konusunda her türlü küçük ya da büyük bütün bilgilere sahip olacaksınız v bu konuda size rehberlik etmekten mutluluk duyuyoruz. Pekala, yenidoğan bebekler kaç dakika emer? Yenidoğan bebekler her bir beslenme seansında ortalama olarak 15 – 20 dakika emebilirler. Fakat bu süre bebeğin yaşına, kaç aylık olduğuna sütün akışına, bebeğin uyku ve sıhhat durumuna göre değişim söz konusu olabilir.
Bununla beraber yenidoğan bebekler en geç 2- 2,5 saatte bir beslenmelidir. Bu sebeple anne sütü basit sindirilebilen bir besindir ve bebekler emdikten kısa bir müddet sonrasında tekrardan aç hissederler. Ek olarak yenidoğanların çene kasları hemen hemen kuvvetli olmadığından dolayı emzirmeyi tam doymadan sonlandırabilirler. Bundan dolayı yenidoğan döneminde, ileri ki aylara nazaran daha sık şekilde emzilirler. İlerleyen aylarda bu durum değişkenlik gösterir.
Bu yüzden ilk aylarda hem fizyolojik açlığı engellemek hem de kan şekerinin düşmesini engellemek için bebeklerin en geç 2,5 saatte bir beslenmesi tavsiye edilmektedir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede; yenidoğan bebekler kaç dakika emer, 1 aylık bebek kaç dakika emer gibi dört gözle beklenen soruların cevaplarını bir araya getirdik. Keyifli okumalar.
Yenidoğan Bebekler Kaç Dakika Emer?
Yenidoğan bebekler ortalama olarak 15 – 20 dakika emer. Fakat birtakım bebekler 10 dakikada doyabileceği gibi birtakım bebekler aynı oranda anne sütünden yararlanabilmek için 30 – 35 dakika zamana gereksinim duyabilir. Zira burada bebeğin yaşı, sıhhat durumu ve sütün akışı gibi pek çok unsur etkilidir. Bu yüzden yenidoğan bebekler kaç dakika emer sorusuna tek bir cevap vermek doğru değildir. 15-20 dakika tamamen ortalama bir zaman dilimidir. Her bebeğin kendine özgü olduğunu ve bebekler arasında farklılıklar olabileceğini de unutmamak gerekir.
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Süresini Etkileyen Etkenler Nedir?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi her bebeğin emme süresi değişkenlik gösterebilir. Bu farklılığa neden olan etkenler ise şunlardır:
- Yaş: Daha Büyük olan bebekler hem emmeyi öğrenmiş hem de çene kasları daha çok gelişmiş olduğundan kısa süre içerisinde yeterli kadar anne sütü alabilirler.
- Uyku Durumu: Bebeğin uykulu olması kuvvetli ve süratli emmesini engelleyebilir.
- Süt Akışı: Annenin süt akışı yavaş ise bebeğin emme süresi artabilir.
- Sıhhat Durumu: Bebeğin prematüre yada türlü türlü sıhhat problemlerine sahip olması emerken çabuk yorulmasına sebep olabilir.
Yenidoğan Bebekler Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?
Her bebeğin gelişimi ve sıhhat durumu farklıdır. Bu yüzden herhangi bir plan ya da program yapmadan bebek her gereksinim duyduğunda emzirmek gerekmektedir. Ancak yenidoğan bebeklerin mide kapasitelerinin küçük olması, çene kaslarının henüz daha gelişmemiş olması ve anne sütünün fazla süratli bir şekilde sindirilmesi gibi durumlar, yenidoğanların sürekli olarak beslenmesi ihtiyacını yaratır.
Bu yüzden yenidoğan bebeklerin ilk aylarda en geç 2 – 2,5 saatte bir emzirilmesi gerekmektedir. İlk aylarda emzirme sıklığının çok olması anne sütü üretiminin düzene girmesi ve anne ile bebek içinde bir bağ oluşması bakımından da son derece önem taşıyor. Bununla beraber bebeğin kan şekerinin düşmesini engellemek ve sarılık riskinin azalmasına destek olmak için 1 aylık bebekler en geç 2 – 2,5 saatte bir emzirilmelidir.

Yenidoğan Bebeğin Yeterli kadar Emdiğini Ne şekilde Anlarsınız?
1 aylık bebekler kaç dakika emer sorusunu açıklığa kavuşturduğumuza gore, bebeklerin karınlarının doyup doymadığını anlamanın yöntemlerine geçebiliriz:
1. Kilo Alımı
Bir bebeğin doyduğunu, şu demek oluyor ki yeterli kadar beslendiğini anlamanın mükemmel yolu kilo alımıdır. Doğumdan sonraki ilk 10 gün içerisinde bebeklerin doğdukları anki kilolarının %10’unu vermesi normal bir durumdur. Ancak 15. günde doğum kilosuna erişmesi ve gün geçtikçe kilo alması beklenir. Rutin hekim muayenelerinde hekiminiz bebeğinizin gelişiminin normal olduğunu söylüyorsa bebek yeterli kadar iyi besleniyordur.
2. Islak Bez
Yenidoğan bebeklerin yeterli kadar anne sütü alıp almadığını anlamanın bir öteki yolu da ıslak bez sayısıdır. Bebek 5. günden sonrasında günde minimum 6 defa bezini ıslatıyorsa iyi ve yeterli besleniyor denilebilir. Ek olarak idrarın renksiz yada açık sarı olması gibi durumlarda bebeğinizin iyi ve yeterli bir şekilde beslendiğini gösteren faktörlerdendir.
3. Uyku
Yenidoğan bebeklerin doyduğunu anlamanın daha farklı bir yolu da emzikten sonrasında rahat bir halde uyuyabilmeleridir. Şayet bebek uykuya dalamıyor yada daldıktan 10 – 15 dakika sonrasında uyanıp huzursuzlaşıyorsa bu durum yeterli ve iyi beslenememenin göstergesi olabileceği gibi gaz sancısına da işaret edebilmektedir.
4. Rahat Olması
Emdikten sonrasında karnı doyan bebekler relax ve rahat olurlar. Bununla beraber vücutları birazcık gevşer, uykuya geçişleri basit olur ve uykuya daldıklarında minimum 1 – 2 saat kesintisiz uyurlar.
yenidoğan beslenme miktarı, yenidoğan beslenme sondası, yenidoğan beslenme saatleri, yenidoğan beslenmesi nasıl olmalı, yenidoğan beslenme sıklığı, yenidoğan beslenmesi kaç cc gibi kafanıza takılan sorulaın yanıtlarını sitemiz içerisinde bulabilirsiniz.