Bebeğimizi ultrason da görmek için her zaman heyecanlanırız. Ultrason, karnımızda büyüyen minik bebeğimiz ile alakalı cevaplar veriyor. Bebeğinizin sağlık durumu, boyu, kilosu organlarının durumu gibi bir çok farklı konuda bilgi sahibi olabiliriz. Ultrasonda ortaya çıkacak sorunlardan birisi bebeğin bağırsağında parlaklık olmasıdır. Anne karnındaki bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm olması (hiperekojen bağırsak) ne anlama geliyor? Gelin, beraber inceleme altına alalım.
Anne karnındaki bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm olması (hiperekojen bağırsak), geniş kapsamlı ultrason muayenelerinde karşılaşılan bir olgudur. Neredeyse 100 hamileden 1’inde görünen bu durum, pek çok annenin endişe duymasına neden olsa bile %80’inde herhangi bir problem ile karşılaşılmaz ve doğum sıhhatli bir biçimde gerçekleşir.
Bundan dolayı eğer böyle bir sorun var ise hemen stres yapmayın ve her zaman pozitif düşünmelisiniz. Gebelik gelip geçiyor ve her anından keyif almanız gerekiyor. Hamilelik sonrası geriye dönüp baktığınız zaman stres ve sıkıntı yerine pozitif ve neşeli günler aklınıza gelmeli.
Fakat birtakım bebeklerde bağırsak parlaklığı ile beraber çeşit çeşit hastalıklar bir arada görülebilmektedir. Bundan dolayı anne karnındaki bebeğin bağırsağında beyaz nokta görülmesi durumunda kesinlikle geniş kapsamlı tetkikler yapılır ve beyaz lekeye birlikte rol alan daha farklı belirteçlerin olup olmadığı kontrol edilir.
Pekala, bağırsak parlaklığı down sendromu ile alakalı olabilir mi? Tek başına bağırsak parlaklığı ne ifade ediyor? Gelin şimdi, ekojenik bağırsak hakkında merak edilenleri daha detaylı inceleme altına alalım.
Bebeğin Bağırsağında Parlak bir görünüm Olması Ne Anlama Geliyor?
Her anne adayının en temel isteği ve dileği, bebeğini sıhhatli bir biçimde dünyaya getirmektir. Bunun için de hamilelik döneminde, ihtimaller içinde riskleri baştan engelleyebilmek ve kontrol edebilmek için bir takım kontrol ve tetkikler yapılır. Fakat bu tetkiklerde kimi zaman kafa karıştırıcı bulgulara rastlanılabilir. Bu bulgulardan birisi de anne karnındaki bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm (hiperekojen bağırsak) görünmesidir.
Hiperekojen bağırsak, ultasonografi esnasında bebeğin bağırsağında beyaz, parlak lekeler görünmesidir. Her 100 hamileden1’inde karşılaşılan bu durum, çoğu zaman gebeliğin ikinci trimesterı denilen 4. – 6. ay arası meydana getirilen kontroller sayesinde saptanır. Bebekte tek başına bağırsak parlaklığı olması çoğu zaman kaygı edilecek bir durum olmaz. Bu sebepten dolayı hekiminiz aksini söylemedikçe içiniz rahat olsun.
Bir çok vakit gebeliğin ilerleyen aylarında kendi kendine ortadan kaybolur. Fakat bağırsak parlaklığı saptandıktan sonrasında birlikte rol alan daha farklı belirteçlerin olup olmadığı kesinlikle incelenmelidir. Şundan dolayı bu tip fetüslerin %60-80’inde bir sıhhat problemi olmasa da küçük bir kısmında birlikte rol alan daha farklı hastalıklar da olabilmektedir.

Bağırsak Parlaklığı Tehlikeli mi?
Ultrasonda bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm olması tek başına bir soruna işaret etmiyor. Gebeliğinin ortalarında belirlenen bu durum, çoğu zaman ilerleyen dönemlerde ortadan kaybolur. Her 100 gebeden 1’inin bebeğinde görünen bağırsak parlaklığı tespit edildiği zaman, her ihtimale karşı kesinlikle daha geniş kapsamlı tetkikler yapılmalıdır.
Detaylı araştırma sonunda daha farklı emareler gözlemlenmiyorsa kaygı edilmesine gerek kalmamıştır. Fakat anne karnındaki bebeklerin bağırsağındaki beyaz lekeye kimi zaman çeşit çeşit hastalıkların eşlik etmiş olduğu görünmektedir. Bu hastalıklar;
1. Sindirim Sistemindeki Tıkanıklık
Sindirim sistemindeki tıkanıklıklar yada anomaliler, bebeğin bağırsağının ultrasonda parlak görünmesine sebep olabilmektedir.
2. Kistik Fibrozis
Kistik fibrozisli bebeklerin %10’ında hiperekojen parlak bir görünüm olduğu bilinen bişeydir. Bundan dolayı, bilhassa ailesinde kistik fibrozis olan eşlerin taşıyıcılığı kesinlikle araştırılmalıdır.
3. Enfeksiyonlar
Sitomegalvirüs, rubella, toksoplazma, varisella ve parvovirüs enfeksiyonlarında da ekojen bağırsak görülme olasılığı yüksektir.
Bağırsak Parlaklığı Down Sendromu Emaresi mi?
Bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm tespit edildiğinde, detaylı ultrasonografi yada genetik sonogram gibi geniş kapsamlı incelemeler yapılır. Meydana getirilen araştırmalarda kromozom anomalilerini akla getirecek daha farklı emarelere rastlanılırsa, amniyosentez gibi testler tavsiye edilebilir.
Anne adayı amniyosentez testini kabul etmez ise anne kanından serbest fetal DNA testi yapılabilir. Çünkü bağırsak parlaklığı olan bebeklerin küçük bir kısmında, down sendromu olduğu kayıtlara geçmiştir.
Netice olarak; anne karnındaki bebeğin bağırsağında parlak bir görünüm yada kir olması daima bir mesele olduğu anlamına gelmez. Belkide bir çok parlaklığın bir sonraki kontrolde kendi kendine ortadan kaybolduğu görünür. Fakat down sendromlu bebeklerin de bir kısmında bağırsak parlaklığı olduğu unutulmamalıdır.
Bundan dolayı bebekte bağırsak parlaklığı, kısaca hiperekojen bağırsak saptandığında hekimin önerilmiş olduğu bütün kontrol ve tetkikler kesinlikle yaptırılmalı, birlikte rol alan daha farklı emareler olup olmadığı incelenmelidir.
Bebekte bağırsak parlaklığı geçer mi, bebekte bağırsak parlaklığı neden olur, bebekte bağırsak parlaklığı nedir? anne karnındaki bebekte bağırsak parlaklığı nedir? gibi sorularınızın cevabını makalemiz içerisinde bulabilrisiniz. HAmilelik süreci gerçekten her anne için çok güzel ve bir o kadar zorlu bir süreçtir. BAzı anne adaylarımızın ki tabii ki bebeklerinin sağlıklşarı ile ilgili daha fazla endişe içerisinde geçiyor.
Ancak şunu unutmayın ki bebeğiniz henüz anne karnında olsa bile sizin hissettiğiniz mutluluğu, hüznü, üzüntüyü, acıyı, sevinci, stresi hissediyor. Bu neden ile karnınızdaki bebeğin kendini daha iyi hissetmesi için olabildiğince, mümkün olduğunca hamileliğinizi keyifli ve stresten uzak bir şekilde yaşamaya çalışın. Ayrıca herhangi bir konu hakkında ne kadar çok negatif ve karamsar olursanız, işlerin o kadar kötü gitmesine sebep olabilirsiniz. Bu sebeple evrene ve karnınızda bulunan minik bebeğinize negatif ve karamsar enerji değil de pozitif ve iyi enerjiler göndermeye çalışmalısınız.
Emin olun ki (inşallah) her anne adayı bebeğini sağlıkla kucağına aldığı zaman her şey geride kalıyor. Artık günümüzde hem teknoloji hem de sağlık sektörü iyi bir şekilde ilerlemiş durumda. Bu durum da tabii ki özellikle karnımızdaki minik bebeklerimiz için oldukça işimize yarıyor. Sağlık durumlarını kontrol ve takip edebiliyor eğer bir sorun ya da problem var ise gerek anne karnında iken gerekse doğumdan sonra gerekli müdahaleler yapılıyor.
Bu yüzden yukarıda bahsettiğim gibi her zaman pozitif düşünün ve hamileliğinizin tadını çıkartın. Karnınızda bir bebek ile beraber yaşıyor olmak gerçekten çok güzel bir duygudur. Hamileliğin anne adaylarına yaşattığı sıkıntı ve sorunlar bile güzel oluyor. Umarım herkes sağlıklı şekilde bebeğini kucağına alır. Eğer kafanıza takılan başka sorularınız var ise lütfen bize yazmaktan ya da fikir ve görüşlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.