Süt İzni Nedir? Kamuda ve Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar? (2023)

0
112

Süt izni, çalışan annelerin doğumdan sonrasında bebeklerini besleyebilmeleri için yasal olarak verilmiş bir haktır. Süt izni kamuda çalışan işgören hanımefendiler için ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saattir. Hususi sektörde çalışan hanımefendiler ise bebek 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler. İşverene bir dilekçe verilerek kullanılmaya başlanan emzirme izni, günün herhangi bir saatinde kullanılabilir.

Kısaca çalışan anneler süt iznini sabah işe geç gitme, akşam işten erken çıkma biçiminde kullanma hakkı olduğu gibi gün ortasında da kullanabilirler. Doğumdan sonra süt izni kullanabilmenin koşulları ise annenin tertipli olarak primlerinin ödenmesi, minimum 1 senedir sigortalı olması, annenin daha farklı bir işte emek vermemesi ve doğum izni bittikten sonrasında işe yeniden başlamasıdır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, kamuda ve hususi sektörde süt izni ne kadar, süt izni şartları 2023 yılı için neler, süt izni hesaplama ne şekilde ya da nasıl yapılır gibi dört gözle beklenen soruların cevaplarını araştırdık. Keyifli okumalar!

Süt İzni Nedir?

Süt izni, çalışan annelerin doğumdan sonrasında bebeklerini doyurabilmeleri için yasal olarak verilmiş bir haktır. Çünkü yenidoğan bebeklerin beslenmesinde anne sütü çok önemlidir. Hususi durumlar haricinde uzmanlar, bebeklerin gelişimi ve sağlığı için bilhassa ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesini tavsiye etmektedir.

Bundan dolayı devlet hem kamuda hem de hususi sektörde çalışan annelerin emzirme hakkını yasayla güvence altına almıştır. Bu yasayla çalışan bayanların iş hayatından kopmadan bebekleriyle daha çok zaman geçirebilmeleri amaçlanmıştır. Pekala, süt izni ne kadar? Süt izni ne şekilde ya da nasıl alınır? Süt izni şartları nedir? Gelin bu soruların cevaplarını beraber inceleme altına alalım.

Süt İzni Ne Kadar 2023?

Süt izni süresi, annenin kamuda yada hususi sektörde çalışmasına bağlı olarak değişim göstermektedir. Kamuda çalışmakta olan, kısaca memur olan annelerin süt izinleri ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay ise günde 1,5 saattir. Hususi sektörde çalışan annelerin süt izni bebek 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saattir. Şimdi, süt izni ne kadar, süt izni kaç gün gibi soruların cevaplarını kamu ve hususi sektörde olmak suretiyle daha ayrıntılı inceleme altına alalım.

Kamuda Süt İzni

  • Işgören annelerde süt izni, analık izninin bitiminden sonrasında başlar ve 1 sene sürer.
  • Kamuda çalışan anneler süt iznini ilk 6 ay günde 3 saat kullanabilirler.
  • İkinci 6 aylık zamanda ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt izninin hangi saatlerde ve ne kadara bölünerek kullanılacağına anne karar verir.

Hususi Sektörde Süt İzni

  • Hususi sektörde süt izni, çocuk 1 yaşına gelene kadar kullanılır.
  • Hususi sektörde çalışan anneler günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt izninin hangi saatlerde ve ne kadara bölünerek kullanılacağına anne karar verir.

Süt İzni Ne şekilde Alınır?

Süt izni, almak için çalışmış olduğunuz kuruma dilekçe vermeniz gerekmektedir. Anne, çalıştığı şirkete süt izni hakkını kullanmak istediği ile ilgili bir dilekçe verir. Bu dilekçede günün hangi saatlerinde süt izni kullanmak istediği de belirtilir. Peşinden işveren anneye bu iznin elverişli olduğu ile ilgili bir yazı verir ve çalışan annenin süt izni başlamış olur.

Süt İzni Şartları 2023

Süt izni şartları da çalışan anneler tarafınca dört gözle beklenen bir öteki mevzudur. Süt izni kullanabilmek için ilk olarak annenin sigortalı çalışan olması gerekmektedir. Bunun ile beraber sigorta priminin tertipli olarak ödenmesi, annenin minimum 1 senelik sigortalı çalışan olması ve doğum izninden sonrasında tekrardan işe dönmesi gerekmektedir. Kısaca Özetlememiz Gerekirse, süt izni şartları 2023 yılı için şu şekildedir:

  • Annenin sigortalı çalışan olması,
  • Minimum 1 senelik sigortasının bulunması,
  • Sigorta primlerinin tertipli olarak ödenmesi,
  • Daha farklı bir işte emek vermemesi,
  • Doğum izni bittikten sonrasında yeniden işe dönmesi.

Süt İzni Toplu Kullanılabilir mi?

Çalışan annelerin bir çok, süt iznini günün belli saatlerinde değil de toplu kullanmayı ister. Bilhassa evin işe uzak olduğu durumlarda, anneler için süt iznini toplu kullanmak daha randımanlı olabilmektedir. Pekala, süt izni toplu kullanılır mı? Süt iznini toplu kullanmak normal koşullarda yasaya elverişli değildir.

Çünkü ilgili maddede çalışan annelerin günlük ne kadar izin kullanacağı belirtilmiştir. Fakat toplu izin olarak da kullanılabilir yada kullanılamaz gibi bir ibare de bulunmamaktadır. Bundan dolayı toplu süt izni kullanmak isteyen anneler, kurumları onay verdiği takdirde süt iznini toplu da kullanabilirler. Burada işverenin sonucu belirleyici olacaktır.

Süt İzni ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Süt izni çalışan annelere tanınan yasal bir haktır. Bu izin için ücretten herhangi bir kesinti yapılamaz.
  • Süt izni memurlarda ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saattir.
  • Hususi sektörde çalışan anneler, bebekleri 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt iznini anneler kendi belirleyeceği saatlerde kullanabilirler. İşe geç gitme, işten erken çıkma yada günün öteki saatlerinde emzirme izni kullanılabilir.
  • Süt izninin en temel maksadı, çalışan annenin bebeğini besleyebilmesidir. Bundan dolayı annenin raporlu olması durumunda yada türlü türlü sebeplerle çalışamadığı günlerde süt izni kullanılamaz, devredilemez, toplu olarak kullanılamaz.
  • Süt izni işverenin bir jesti değil, çalışan annenin yasal hakkıdır. Bundan dolayı işverenin süt iznini reddetmesi imkansızdır. Buna benzer durumlarda çalışan anne iş sözleşmesini feshedebilir ve fesih sebebi haklı bulunmuş olduğu takdirde kıdem tazminatı ile öteki fiyatları işvereninden talep edebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here