Septum uterus, bayanlarda sık görünen bir rahim anomalisidir.
Rahimde perde olması, öteki bir adıyla septum uterus, sık görünen bir rahim anomalisidir. Doğuştan meydana gelmiş bu anomalide, rahim yukarıdan aşağı doğru doğru duvar yada perde ile bölünmüş olması durumdadır.
Hal böyle olunca rahminde perde olduğunu öğrenen ve hamilelik planlayan her bayan, septum uterusun hamilelik üstündeki etkilerini merak etmektedir. Rahimde perde olması, doğrudan infertilite (kısırlık) nedeni değildir fakat düşük ve erken doğum riskini ciddi miktarda artırmaktadır.
Bundan dolayı sıhhatli bir hamilelik için öncesinde rahim içi perdenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun da tek yolu rahimde perde ameliyatı olarak da malum septum ameliyatıdır. Pekala, septum uterus hamileliği önler mi? Rahminde perde olup gebe kalan var mı? Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, rahim içi perde ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık.
Rahimde Perde (Septum Uterus) Nedir?
Halk içinde rahimde perde, rahim içi perde yada çatal rahim olarak malum septum uterus, rahmin bir bağ dokusuyla yukarıdan aşağı doğru doğru bölünmesidir. Çoğu zaman doğuştan meydana gelmiş bu anomalinin sertliği hafifçe, orta yada derin olabilir. Septum uterus, hanımefendilere herhangi bir emare yada hastalık vermez.
Belkide bir çok vakit jinekolojik muayene sırasında tesadüf olarak öğrenilir. Fakat bebek sahibi olmak isteyen çiftler için rahim içi perde mühim bir mevzudur. Çünkü rahimde perde olması, doğrudan infertilite (kısırlık) sebebi olmasa da erken doğum ve de düşük riskini son derece yükseltmektedir.
Zira rahmin bir bağ dokusuyla ikiye bölünmüş olması, hem bebeğin gelişeceği alanı daraltmaktadır hem de bu bölgede yeterli seviyede damar olmayacağından dolayı bebeğin beslenmesini ve tutunmasını zor bir hale getirmektedir. Hal böyle olunca rahminde perde olup gebe kalan bayanlar olabilir fakat gebeliğin sıhhatli bir halde devam edebilmesi düşük bir olasılıktır.
Rahimde Perde Neden Olur?
Rahminde perde olduğunu öğrenen hanımefendilerin merak etmiş olduğu konulardan birisi de perdenin/duvarın hangi sebepl ie oluştuğudur. Septum uterus, kısaca rahim perdesi sonradan oluşan bir anomali değil, doğuştan meydana gelmiş bir durumdur. Rahimde perde sebebi henüz kati olarak bilinmemek ile beraber, bebeğin anne karnında iken vajina ve rahminin kusurlu şekilde birleşiminden dolayı olduğu düşünülmektedir.
Rahim Perdesi Ne şekilde Anlaşılır?
Rahimde perde olması herhangi bir emareye sebep olmaz. Daha doğrusu ağrı, regli düzensizliği yada kanama gibi somut emareleri olmadığından dolayı pek çok bayan rahminde perde olduğunu bilmeden günlük yaşantısına devam etmektedir. Tek belirgin emaresi tekrarlayan düşüklerdir. Bu gibi durumlarda düşüklerin sebebini anlayabilmek için detaylı muayene yapılır.
Rahim perdesi de çoğu zaman bu detaylı muayenelerde ortaya çıkmaktadır. Özetle, rahim perdesi emareleri içinde insanın kendiliğinden anlayabileceği somut bir emare bulunmamaktadır. Bir çok vakit hamilelik planlayan hanımefendilerin düşük sonucunda detaylı muayene olması durumunda meydana gelen bir anomalidir. İki boyutlu vajinal ultrason, 3 boyutlu ultrason, ilaçlı rahim filmi yada MR gibi yöntemlerle septum uterus tanısı kolay bir şekilde konabilmektedir.

Rahimde Perde Olması Hamileliğe Engel mi?
Rahminde perde olduğunu öğrenen hanımefendilerin en fazla merak etmiş olduğu konulardan birisi de bu durumun gebelik üstündeki etkisidir. Septum uterus, kısaca rahim içi perde tam manası ile bir kısırlık nedeni olarak değerlendirilmez. Fakat rahmin bir bağ dokusuyla ikiye bölünmüş olması, bebeğin içeride gelişip büyüyeceği alanı fazlası ile daraltır.
Ek olarak bu bölgede yeterli kadar damar olmayacağından dolayı bebeğin tutunması ve beslenmesi son derece güçleşir. Hal böyle olunca rahimde perde olmasının hamileliği zorlaştırdığı, hamilelik oluşsa dahi düşük ile sonuçlanmasının yüksek küçük bir ihtimal olduğu söylenebilir.
Bunun aynı zamanda, rahminde perde olup gebe kalan bayanlar da bulunmaktadır. Bu gibi vakalar incelendiği zaman, rahimdeki perdenin derinliğinin fazla hafifçe olduğu görülmektedir. Bundan dolayı hamilelik etkilenmeden sıhhatli bir doğum gerçekleşebilmektedir.
Rahim perdesinin neden olabileceği durumlar ise şöyleki sıralanabilir;
yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi rahimde perde olması, günlük yaşamı tesir eden bir durum değildir. Regli düzensizliği, ağrı yada kanama gibi emarelere neden olmaz. Pek çok bayan da rahminde perde olduğunu bilmeden yaşantısına devam etmektedir. Fakat hamilelik planlandığında, rahim perdesinin neden olabileceği bir ekip olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar;
1. Hamilelik Oluşmaması
Rahimdeki perde derin ise bebeğin gelişip büyüyebileceği bir alan olmaması sebebiyle hamileliğin oluşması zor bir hâle gelebilir.
2. Düşük
Rahim perdelerinin olması sonucunda düşük ve tekrarlayan düşüklerdir.
3. Erken Doğum
Rahimde perde olması, bebeğin birazcık büyüdüğünde yerinin bayağı daralmasına sebep olur. Bu da artık vücut tarafınca doğum vaktinin gelmesi biçiminde algılanarak doğumun erken başlamasına neden olabilir.
4. Sezaryen Doğum
Rahim perdesi olan bayanlarda hamilelik bir şekilde ilerlese bile doğum şekli etkilenebilir ve mecburi sezaryen sonucu verilebilir.
5. Makat Geliş
Septum uterus, bebeğin pozisyonunu da etkilemektedir. Normal koşullarda doğum vakti yaklaştığı zaman bebeğin olması gerekmekte olan pozisyon baş aşağıdır. Fakat rahimde perde olması, bebeğin pozisyonunu ve hareketini etkileyebilmektedir.
6. Doğum Sonrası Kanama
Rahminde perde olanlar, sıhhatli bir halde hamileliği sürdürse bile doğumdan sonra kanama gibi komplikasyonlarla karşı karşıya gelme olasılıkları öteki hanımefendilere kıyasla daha fazladır.

Rahimde Perde Ameliyatı
Rahimde perde tedavisi için tek seçenek cerrahi müdahaledir. Çoğu zaman histeroskopi yönteminin tercih edilmiş olduğu ameliyatta, rahmi ikiye bölen perdemsi yapı kesilir ve bu sayede septuma bağlı olarak gelişen düşüklerin ve erken doğum riskinin azalması hedeflenir. Kesme işlemi makas, lazer yada elektrik enerjisi ile gerçekleştirilebilir. Ameliyat son derece kısa süre içerisinde tamamlanır, çoğu zaman aynı gün içerisinde taburcu olunur.
Rahimde perde ameliyatı son derece güvenilir bir ameliyattır. Fakat düşük de olsa rahmin delinmesi gibi bir risk söz mevzusudur. Bundan dolayı ameliyat, acele etmeden büyük bir titizlik ile gerçekleştirilir. Ameliyatın peşinden kendisini iyi hisseden ve kanaması olmayan hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.
Birtakım doktorlar de laparotomi yada rahmin alt kısmının kesilmesini gerektiren ameliyat metotlarını tercih ederler. Fakat bu ameliyat şekillerinden sonrasında normal doğum yapma ihtimali düşmektedir.
Rahimde Perde Ameliyatı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Rahimde perde ameliyatı olanlar, yeni bir hamilelik planlaması için kesinlikle hekiminin önerilmiş olduğu süre süresince beklemelidir. Kolay bir operasyon olsa bile bir sonraki hamilelik için rahmin iyileşmesini beklemek gerekmektedir. Rahimde perde ameliyatından sonra cinsel ilişki 1 – 2 hafta kadar yasaklanmaktadır.
Gene hekimin önerilmiş olduğu süre sonunda, kısaca enfeksiyon riski ortadan kalktığında normal cinsel yaşama dönülebilir. Ameliyattan sonraki bikaç hafta fazla hafifçe kanamalar olabilir. İşlemden sonra bikaç gün dinlenmek, gerekirse doktorun reçete edeceği ağrı kesicileri kullanmak yararlı olacaktır. Şiddetli kanamalarla karşılaşıldığı zaman ise kesinlikle hekime başvuru yapılmalıdır.