Polip Nedir? Rahimde Polip Belirtileri, Tedavisi ve Polip Ameliyatı

0
238
Rahimde Polip Nedir, Nasıl Tanı Konur, Nasıl Tedavi Edilir, Ne Şikayete Yol Açar, Ameliyat Gerekir Mi
Rahimde Polip Nedir, Nasıl Tanı Konur, Nasıl Tedavi Edilir, Ne Şikayete Yol Açar, Ameliyat Gerekir Mi

Çok fazla kanama ve regli düzensizliği ile emare veren rahim içi polipler, embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırarak hamileliğe engel olabilir.

Polip; insan bedeninin çeşit çeşit bölgelerinde gelişebilen, çoğu zaman ufak bir yapıya sahip lezyonlardır. Hanımlarda en fazla rahim ağzında ve de rahimde oluşmuş bulunan polipler çoğu zaman iyi huyludur. Öteki bir deyişle poliplerin kanserleşme olasılıkları son derece düşüktür.

Fakat polipler teşhis edilir edilmez tedavinin planlanması gerekmektedir. Bundan dolayı rahimdeki polip alınmazsa hamileliğe engel olabilir, kansızlık gelişebilir yada insanın toplumsal yaşamı negatif etkilenebilir. Zira bilinmiş olduğu gibi polipler, çok fazla kanamaya sebep olabilmektedir.

Bu makalemizde, rahimde polip emareleri ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Hazırsanız başlamış olalım!

Polip Nedir?

Polip; insan bedeninin çeşit çeşit bölgelerinde gelişebilen, çoğu zaman ufak bir yapıya sahip lezyonlardır. Birtakım polipler milimetrik olabilir iken bazıları bikaç santime kadar büyüyebilir. Hemen hemen neden oluştuğu kati olarak bilinmeyen polipler, çoğu zaman iyi huylu oluşumlardır. Fazla azca bir kısmında kanserleşme görülebilmektedir.

Bedende en sık polip rastlanılan organlar ses telleri, bağırsaklar, safra kesesi, rahim ve rahim ağzıdır. Rahim polipleri çoğu zaman regli düzensizliği ve çok fazla kanama ile emare verir.

Tedavisi ise bir çok vakit ameliyattır. Polipler hamilelik üstünde negatif etkiye neden olabileceğinden, bilhassa bebek sahibi olmak isteyen hanımefendilerin ilk olarak poliplerini aldırmaları hemen sonra hamilelik planlaması yapmaları önerilmektedir. 

Rahimde Polip Emareleri Nedir?

Rahim poliplerinin en mühim emaresi adet düzensizliğidir. Doğurganlık çağına gelmiş sıhhatli bayanlar ortalama olarak 28 günde 1 adet olurlar. Fakat adet arasındaki sürenin 21 – 35 gün arası olması da normal kabul edilir. Rahminde polip olan hanımlarda ise bu seviye asla yoktur.

Bununla beraber rahim polipleri uzun soluklu yada çok fazla adet kanaması, cinsel ilişkiden sonra kanama, menopoz olduktan sonra kanama/lekelenme ve adet içinde ara lekelenme biçiminde de emare verebilmektedir. Ek olarak rahim içi polipler embriyonun tutunmasını da zorlaştıracağından, naturel yollarla hamile kalamama da rahim içi polip emaresi olabilmektedir. Kısaca Anlatmamız Gerekirse;

Rahimde Polip Emareleri

  • Adet döneminde kümülatif kanama,
  • Regli düzensizliği,
  • Menopoz olduktan sonra kanama yada lekelenme,
  • Kahverengi vajinal akıntı,
  • Cinsel ilişkiden sonra kanama ve
  • Hamile kalamamadır.

Rahim İçi Polipler Hamileliğe Engel Olur mu?

Rahimdeki polipler hamileliğe engel olabilir. Burada mühim olan poliplerin patolojik özellikleri, sayısı, boyutu ve yerleşim yeridir. Birtakım polipler kanamaya neden olmaz iken, bilhassa kümülatif kanamaya yol açan polipler hamilelik üstünde negatif etkide bulunabilir. Öteki bir deyişle, polipler embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırarak hamilelik ihtimalini düşürebilirler.

Rahimdeki Polip Alınmazsa Ne Olur?

Rahimdeki polip alınmazsa düzensiz ve kümülatif kanamalar devam eder. Buna bağlı olarak kansızlık ve halsiz hissetme gibi şikâyetler gelişebilir. Ek olarak rahim polipi alınmadığında, ilişkiden sonrasında kanama olacağı için insanın cinsel hayatı negatif etkilenebilir.

Bilhassa kanamanın kümülatif olması ve ara lekelenmeler yaşamak, hanımefendilerin toplumsal yaşamını negatif yönde etkileyebilmektedir. Bununla beraber rahim polipi çıkartılmazsa seneler içerisinde azca da olsa kanserleşme riski doğmaktadır. Son derece seyrek görünen bu durum, çoğu zaman menopoz olduktan sonra dönemde olur. Fakat polikistik over sendromu olan yada çok fazla şişman olan bireylerde menopozdan önce de kanserleşme olabilir.

Bütün bunlara ek olarak, rahim polipleri hamile kalmayı da negatif etkileyebilir. Rahim polipi olup hamilelik planlaması icra eden fakat naturel yollarla hamile kalamayan hanımlarda ilk olarak poliplerin alınması gerekmektedir.

Rahim Polipleri Ne şekilde ya da nasıl Teşhis Edilir?

Rahim polipi olan bayanlar çoğu zaman çok fazla adet kanaması, ara kanama, cinsel ilişkiden sonra kanama gibi şikâyetlerle hekime başvururlar. Bu noktada doktor, ilk olarak hastanın hikayesi dinler. Arkasından tanı koyabilmek için çeşit çeşit kontrol ve tetkiklerden faydalanır. Rahim içi polip teşhisi için aşağıdaki yöntemlerden yararlanılabilir.

1. Transvajinal Ultrason

Vajinal yoldan ince bir aygıt ile rahim, yumurtalıklar, üreme tüpleri ve bunlara komşu organlar incelenir. Rahimde polip teşhisi için sık kullanılan yöntemlerden birisidir.

2. SİS (Serumlu Rahim İncelemesi)

Rahim içerisine azca oranda tuzlu su verilerek meydana getirilen transvajinal ultrasondur. Bu şekilde rahim içi boşluğu fazla net bir halde görüntülenir, polip ve myom gibi lezyonlar daha basit saptanır.

3. Histeroskopi

Rahim poliplerinin hem teşhisi hem de tedavisi için tercih edilebilir. Bu işlem esnasında hekim rahim ağzından uterusa ışıklı bir teleskopla uzun ve ince bir tüp yerleştirir. Bu sırada tespit edilen polipler aynı seansta alınabilir.

4. Rahim Filmi (HSG)

Rahim boşluğunu görüntülemek için faydalanılan tetkiklerden birisidir. Rahim filmi ile tüplerde tıkanıklık olup olmadığı, rahim şekli, myom yada polip gibi lezyonların varlığı kolay bir şekilde görüntülenebilir.

Rahimde Polip Tedavisi

Rahimde polip tedavisi, Tamamıyla hastanın şikâyetlerine bakılırsa şekillenir. Şayet polip kümülatif kanama vb. şikâyetlere yol açmıyor ise sadece takip önerilebilir. Fakat kümülatif kanama var ise, prekanseröz yada kanseli olduğundan şüpheleniyor ise kesinlikle ameliyatla çıkarılmalıdır.

Ek olarak hamilelik planlayan hanımlarda da düşük gibi riskleri engellemek için hamilelikten öncesinde poliplerin çıkartılması önerilmektedir. Rahimde polip tedavisi için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir.

1. İlaçla Tedavi

Hormonları düzenlemeye destek olan çeşit çeşit ilaçlar ile geçici bir tedavi uygulanarak semptomlar hafifletilebilir. Fakat bu ilaçlar bırakıldığı zaman şikâyetlerin tekrardan başlamış olacağı unutulmamalıdır.

2. Histeroskopi

Hem tanı hem de tedavi için uygulanabilir. Milimetrik kameralarla rahim içerisine girilir ve polipler kesilerek alınır. Sonrasında prekanseröz hücreler içerip içermediğini idrak etmek için patolojiye gönderilir.

3. Kürtaj

Çoğu zaman histeroskopi ile beraber kullanılır. Rahmin içini görüntülemek içi histeroskopi kullanılır iken, endometriumu kazımak ve polipleri çıkarmak için küretten faydalanılır.

Rahimde Polip Ameliyatı Ne şekilde ya da nasıl Yapılır?

Rahimde polip ameliyatı çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. En sık insanların tercih ettiği yöntemler vajinal yoldan histerospoki ve küretajdır. Her iki metot de son derece kısa süede tamamlanır. Polip ameliyatı ortalama olarak yarım saat sürmektedir. Ameliyat esnasında rahme yada vajinaya herhangi bir dikiş atılmaz. Sadece polipler alınarak kati tanı için patolojiye gönderilir.

Patoloji sonucunda temiz çıkar ise ek bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Fakat polip ameliyatından sonra kontrollere bir müddet daha devam edilmelidir. Zira kürtaj işleminde olduğu gibi histeroskopi yönteminde de rahmin delinmesi, enfeksiyon ve kanama gibi riskler bulunur.

Polip ameliyatından sonra bikaç gün hafifçe kanamalar ve lekelenmeler olabilir. İlk adet kanaması çoğu zaman 1 – 1,5 ay sonrasında gerçekleşir. Hamilelik planlayan çiftlerin polip ameliyatından sonraki 3 ay korunması tavsiye edilir. Cinselliğe ise kanama bittikten 1 – 2 hafta sonrasında başlanabilir.

Rahimde polip ameliyatından sonra kümülatif kanama var ise kesinlikle operasyonu icra eden hekime muayene olmak gerekmektedir. Ek olarak lekelenme tarzındaki kanamalar 1 haftadan uzun sürüyorsa, gene hekime müracaat etmek yararlı olacaktır.

Rahim Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Muhtemel mü?

Rahim polipleri bitkisel tedavi ile yok edilemez. Piyasada poliplere yönelik satılan bitkisel kürlerin tedavi edici hiçbir özelliği yoktur. Ek olarak hacamat gibi alternatif tıbbi tedavilerin de polipler üstünde herhangi bir tesiri bulunmamaktadır. Kümülatif kanamaya neden olan poliplerin tek tedavisi lezyonların ameliyat ile kesilerek rahimden çıkarılmasıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here