Ne şekilde ya da nasıl gebe kalınır, gebe kalmak için neler yapılmalı, yumurtlama süreci ne şekilde ya da nasıl hesaplanır? Üreme yetisini arttırmak için tavsiyeler bu makalemizde!
Ne şekilde ya da nasıl hamile kalınır diye merak ediyor ve gebe kalmanın yolları neler diye araştırma yapıyor iseniz doğru adrese geldiniz sevgili hanımlar! Vücudunuzun verdiği sinyallere gore yumurtlama periyodu hesaplama yönteminden, hamile kalmanın yollarına kadar, ne şekilde ya da nasıl gebe kalınır sorunuza cevap olacak bir yazı hazırladık. İşte detaylar!
Ne şekilde ya da nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak için Ne Yapmalıyım ?
Hamilelik Öncesi Hekim Muayenesi Şart!
Evlendikten sonrasında pek fazla çift anne baba olmanın hayalini kurar. Fakat birtakım durumlarda sık olarak devam eden denemelere rağmen başarı göstermiş bir netice elde edilemeyebilir.
Bundan dolayı evlenen her çiftin, hamilelik planlamalarından öncesinde kesinlikle üreme sağlığı bakımından muayene olması gerekmektedir. Bundan dolayı pek fazla hastalık emare vermeden kurnazca ilerleyebilir yada fazla ilerledikten sonrasında bedende emareler gösterebilir. Dolayısı ile gebelik öncesi kesinlikle muayene olmalı, herhangi bir sıhhat problemi söz konusu ise bir an öncesinde tedaviye başlanılmalıdır.

Üreme sağlığı ile ilgili meydana getirilen detaylı muayenelerde herhangi bir sıhhat problemi görülmemesi durumunda, korunmadan ilişkiye giren çiftler çoğu zaman 1 sene içerisinde hamilelik elde edebiliyor. Bu süre birtakım çiftlerde çok daha kısa iken, birtakım çiftlerde 1 seneyi bulabiliyor.
Çiftlerin hayat tarzları, çevresel etkenler ve psikoloji de ne şekilde ya da nasıl gebe kalınır sorusu soranlar için mühim bir detay. Stres sırasında salgılanmakta olan hormonlar bedeni negatif yönde etkileyebiliyor ve belkide hamilelik oluşumunu bile önleyebiliyor. Dolayısı ile üremek ve bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin stresten olabildiğince uzak durması ve hayat standardını arttırması gerekiyor.
Yumurtlama Döngünüz Düzenli mi?
Basit gebe kalmak, yumurtlama döngünüzün düzenli olmasıyla da direkt olarak ilgili. Bunun da en gözle görülen emaresi, adet kanamalarınızın düzenli aralıklarla olmasıdır. Bu nedenle regl döngüsü düzenli olan hanımefendilerin çok daha basit hamile kalmış olduğu düşünülür.
Adet döngüsü, adet kanamanızın başladığı günden, bir sonraki adetinizin başladığı güne kadar geçen süredir. Bu sürenin 21 günün altı yada 35 günün üstünde olması anormal bir durumdur. Bu şekilde bir durumda kesinlikle kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekmektedir.
Yumurtlama Döneminizi Biliyor musunuz?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir adetin başladığı günden öteki adetin başladığı güne kadarki süre adet döngüsü olarak adlandırılır. Hanımefendilerin adet döngüsünü bilmesi, yumurtlama dönemlerini hesaplamalarını kolaylaştıracağı için, hamile kalma şanslarını da arttırmaktadır. Pekala, yumurtlama süreci ne şekilde ya da nasıl hesaplanır?
Yumurtlama, bir sonraki adet döngüsünün başlangıcından 14 gün öncesinde gerçekleşir. Mesela, 28 günde bir regl olan bir kadında yumurtlama 14. gündür yada 35 günde bir adet olan bir hanımda yumurtlama 21. gündür.
Ne Zaman Gebe Kalınır?
Yumurtlama gününüzden 2-3 gün öncesi ve sonrası da hamile kalma şansınız son derece yüksektir. Bu yüzden öncesi ve sonrası olmak suretiyle 6 gün süresince korunmadan cinsel birliktelik yaşamanız, hamile kalma ihtimalinizi oldukça yükseltecektir. Yumurtlama, olgunlaşan yumurtanın yumurtalıktan salınmasıdır.
Yumurtanın salınmasından sonraki ilk 6 gün döllenme için kritik dönemdir. Bundan dolayı, yumurta salındıktan 12 – 24 saat sonrasında döllenme yetisi kazanır. Sperm de bayan üreme organlarında ortalama 5 gün süresince canlı olarak yaşayabilir. Şayet hiçbir sıhhat sorununuz yok ise ve yumurtlama döneminizi doğru hesapladıysanız, gebe kalmanız için hiçbir engel oluşmaz.

Vücudunuzdaki Sinyallerle de Yumurtlama Döneminizi Tahmin Edebilirsiniz.!
Yumurtlama döngünüzü takvim üstünden hesaplamak en kati metot olsa bile vücudunuzun verdiği birtakım belirtilerle de yumurtlama döneminizde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Mesela yumurtlama döneminde olduğunuzda;
- Vajinal akıntılarınız artar,
- İç çamaşırınızda kokusu olmayan ve renksiz akıntılar olur,
- Göğsünüzde hassasiyet ve şişme oluşur,
- Vücut ısınız artar.
Ovulasyon Testi Yapabilirsiniz
Ovulasyon testi, size yumurtlama döneminde olup olmadığınızı gösteren ve eczanelerde reçetesiz olarak satılan aletlerdir. Bu aletler, vücudunuzdaki LH hormonunun varlığını tespit ederek yumurtlama döneminde olup olmadığınızı anlamanızı sağlar. LH hormonu, yumurtaların oluşmasını elde eden hormondur ve ovulasyon döneminde basit bir şekilde tespit edilebilir.
Pekala, ovulasyon testi ne şekilde ya da nasıl yapılır? Ovulasyon testinin yapılışı, hamilelik testi ile nerede ise aynıdır. Bunda da paket içinden çıkan damlalık yardımı ile test üstündeki boşluğa bikaç damla idrar damlatmanız gerekmektedir. Çift çizgi çıkar ise yumurtlama döneminde olduğunuzu, tek çizgi çıkar ise henüz yumurtlama döneminde olmadığınızı ifade eder.
Bazal Vücut Isınız oldukça Mühim
Yumurtlama döneminde vücudun verdiği belirtilerden bir diğeri de ısı artışıdır. Yumurtlama döneminde olan hanımefendilerin vücutlarındaki ısı artışı gözle görülen bir halde artar. Bazal vücut ısınızı ölçmek için eczanelerde satılan termometrelerden faydalanabilir ve ısınızı her sabah takip ettiğiniz bir takvim oluşturabilirsiniz. Bilhassa ısı artışından 2-3 gün öncesinde hamile kalma şansı oldukça yüksektir.

Üreme Yetisini Arttırmak İçin Çiftlere Tavsiyeler
Hamilelik planlayan çiftlerin aşağıdaki önerileri dikkate alması, hamileliğin daha basit meydana gelmesini sağlayacaktır.
- Hamilelik planlamasından öncesinde kesinlikle hekim kontrolüne gidilmeli ve üreme sağlığı ile ilgili bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır.
- Şayet herhangi bir sıhhat problemi var ise en kısa süre içerisinde tedaviye başlanılmalıdır.
- Yumurtlama süreci kesinlikle takip edilmeli ve bu sürede daha sık cinsel ilişkiye girilmelidir.
- Alkol ve Sigara gibi zararı dokunan alışkanlıklar bırakılmalı, sıhhatli beslenme konusuna daha çok özen gösterilmelidir.
- Üzüntü ve Stresten uzak durulmalı, daha relax ve kaliteli bir hayat seçimi oluşturulmalıdır.
- Hekim onayı olmadan hiçbir vitamin hapı şuursuzca kullanılmamalıdır.
- Tiroid hormonu ile ilgili bir sorun var ise hekime danışılmalı, önerilerine birebir uyulmalıdır. Bundan dolayı tiroid hormonunun salgılanması ile ilgili problemler kısırlığa sebep olabilmektedir.