Halk içinde kese çevresinde kanama olarak malum subkoryonik kanama ile alakalı bütün merak edilenleri bu makalemizde bir araya getirdik.
Subkoryonik hematom, rahim duvarı ve bebeğin zarı içinde meydana gelmiş olan kanamalardır. Halk içinde subkoryonik kanama yada kese çevresinde kanama olarak da adlandırılır. Çoğu zaman vajinal kanama ile emare veren subkoryonik hematom, birtakım bayanlarda karın ağrısı ve kramp gibi semptomlara da sebep olabilir. Fakat birtakım anne adaylarında ise hiçbir emare görünmez ve yapılan ultrason muayenesi esnasında fark edilir.
Hamilelikte kese çevresinde kanama sebepleri henüz tam olarak bilinmiyor fakat tekrar eden düşük geçmişi, rahim malformasyonu, travma, tüp bebek tedavisi, preeklampsi ve hipertansiyonun gebelikte kese çevresinde kanamaya sebep olabileceği düşünülüyor.
Pekala, hamilelikte kese çevresinde kanama bebeğe zarar verir mi? Kese çevresinde kanama olması çoğu zaman bebek ve anne için zararı dokunan değildir. Fakat hematomun boyutu büyükse, o vakit plasenta dekolmanı yada erken doğum gibi komplikasyon tehlikelerin artabileceğini gösteren çalışmalar mevcut olan.
Subkoryonik hematom hamilelik döneminde yaşanmış olan ve ultrasonda en sık rastlanılan patolojilerden birisidir. Gebelik zamanında hafifçe lekelenme biçiminde olabilen yerleşme kanaması haricinde hiçbir kanama normal ve doğal olarak görülmez. Ancak hamileliklerin ortalama olarak % 25’i ile % 50’si içinde farklı oranlarda kanama problemi yaşanıyor.
Kanama ile kendini belli eden sorunlardan birisi de subkoryonik hematom oluyor. Hamilelik kesesi ile rahim duvarı içinde meydana gelmiş olan bir sorundan kaynaklanan kan birikmesi biçiminde açıklanabilecek olan bu hastalık ‘subkoryonik kanama’ olarak da isimlendirilebiliyor.
Elbet hamilelikte kanama olması durumunda vakit kaybetmeden hamilelik takibini icra eden hekime başvurulmalı ve kanama ile ilgili her türlü bilgi anlatılmalıdır. Kanamanın hangi sebep ile ortaya çıktığı veya risklerin neler olduğu gibi sorularınızı da cevaplayacağız.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, gebelikte kese çevresinde kanama ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık. Hazırsanız başlamış olalım.
Kese Çevresinde Kanama (Subkoryonik Hematom) Nedir?

Subkoryonik hematom, hamilelik esnasında rahim duvarı ve amniyon zarı içinde meydana gelmiş olan kanamalardır. Halk içinde subkoryonik kanama yada kese çevresinde kanama olarak da bilinir.
Çoğu zaman vajinal kanama ile emare veren subkoryonik hematom, birtakım bayanlarda kramp ve karın ağrısı gibi semptomlara da sebep olabilir. Bunun ile beraber birtakım anne adaylarında hiçbir emare görülmez ve yapılan ultrason muayenesi esnasında fark edilir.
Kese çevresinde kanama, gebeliğin ilk döneminde görünen vajinal kanamaların neredeyse %20’sinden mesuldür. Hematomun boyu minik ise herhangi bir tedaviye gereksinim duyulmaz vekanamanın kendi kendine bitmesi beklenir. Fakat hematomun boyutu büyük olduğu zaman plasenta dekolmanı yada erken doğum tehlikesi artabilir.
Subkoryonik Kanama Neden Olur?
Hamilelikte kese çevresinde kanama sebepleri, şu demek oluyor ki subkoryonik kanamaya neden olan etkenler henüz bilinmiyor. Fakat aşağıdaki faktörlerden subkoryonik hematomu harekete geçirebileceği düşünülüyor:
- Rahim malformasyonu,
- Tekrarlayan düşük geçmişi,
- Pelvik enfeksiyon hikayesi,
- Travma,
- Preeklampsi,
- Şiddetli hipertansiyon,
- Tüp bebek tedavisi.
Subkoryonik Hematom Emareleri Nedir?
Subkoryonik hematom çoğu zaman vajinal kanama ile emare verir. Ek olarak karın ağrısı, kasılma ve kramp benzeri belirtiler de eşlik edebilir. Bunun ile beraber kese çevresinde kanaması olan bayanların bir kısmında ise hiçbir emare meydana gelmeyebilir ve ultrason muayenesi esnasında tesadüf olarak fark edilir.
Gebelik esnasında hafifçe vajinal kanamalar yada lekelenmeler pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Kanamaların bir çok normal iken bazıları mühim sıhhat problemlerinin işaret edebilir.
Bundan dolayı vajinal kanama/lekelenme olduğu zaman kesinlikle muayene olmak ve altında yatan nedeni öğrenmek gerekmektedir. Muayene esnasında kanamanın devamlı mi yoksa ar ara mı olduğu, daha farklı semptomların eşlik edip etmediği doktora anlatılmalıdır. Bu gibi bir durumda bebeğin iyi olduğunu ya da olmadığını öğrenmek için muhtemelen ultrason muayenesi yapılacaktır.

Subkoryonik Hematom Ne şekilde Tedavi Edilir?
Gebelikte subkoryonik hematom tedavisi bikaç faktöre gore değişim gösterir. Bu etkenlerden bazıları gebeliğin ne kadar ilerlediği ve hematomun boyutudur.
20 haftadan minik hamileliklerde hekim tarafınca aktivite yapmanın azaltılması, cinsel hayata mola verilmesi ve gezi sınırlaması tavsiye edilebilir. Şiddetli kanama, kramp yada kasılma gibi birlikte rol alan belirtiler var ise tedavinin hastanede devam ettirilmesi gerek olabilir. 20 haftadan büyük hamileliklerde ise şayet anne negatif, bebek pozitif kan grubuna sahipse ihtimaller içinde komplikasyonları engellemek için iğne yapılabilir. Ek olarak bebeğin sağlığını denetlemek için daha fazla ultrason muayenesi tavsiye edilebilir.
Hamilelikte kese çevresinde kanama tedavisi için onaylanmış olan bir ilaç bulunmamaktadır. Minik kanamaların bir çok kendi kendine düzelir ve herhangi bir müdahaleye gereksinim duyulmaz. Fakat büyük kanamalar plasenta dekolmanı ve erken doğum tehlikesini arttırmaktadır. Hal böyle olunca bu bireylerin daha fazla takip edilmesi gerekebilir.
Kese Çevresinde Kanama Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte kese çevresinde kanama bebeğe zarar verir mi sorusu da annelerin cevabı merak etmiş olduğu bir öteki mevzudur. Subkoryonik hematom olan hamileliklerin bir çok sıhhatli bir biçimde sonlanır. Bilhassa minik ve orta seviyeli kanamaların çoğunun kendi kendine düzeldiği biliniyor. Bundan dolayı subkoryonik hematom tanısı alan anne olacak kadınların derhal endişeye kapılmaması gerekmektedir.
Fakat hematom boyutu büyük olduğu zaman plasenta dekolmanı, düşük, erken doğum yada düşük doğum ağırlığı gibi tehlikeleri arttırabileceğini gösteren birtakım araştırmalar mevcut olan. Buradan da anlaşılacağı suretiyle komplikasyon tehlikesi hematomun büyüklüğü ile direkt alakalıdır. Ek olarak annenin yaşı ve hamileliğin ne kadar ileriye gittiği de ihtimaller içinde riskler bakımından ehemmiyet teşkil etmektedir.
Riskleri Nedir?

Elbet subkoryonik hematom bir tehlike tablosunun meydana gelmesine sebep oluyor. Fakat tanı koyulan her anne adayı için bu tehlikelerin yaşanacağını kesinlikle söyleyemeyiz. Ilk olarak bu kanamanın bir çok vakit herhangi bir soruna sebep olmadan kendi kendine yok olduğunu belirtmemiz gerekli.
Bu zamanda kesinlikle hekim takibinin yapılması da gereklidir. Hal böyle olunca kanamaya hemen müdahale edilmesi icap ettiğini belirtemeyiz. Kimi vakit da bu kanamadan dolayı olarak hamilelik zarı rahim duvarından kısmen de olsa ayrılıyor ve hal böyle olunca maalesef düşük riski meydana geliyor.
Hangi durumlar söz konusu olduğunda tehlikenin yaşanma olasılığının daha yüksek olduğu da merak edilebilir. Bu aşamada dikkate alınan etkenler anne adayının yaşı ve hematomun boyutu oluyor. Bu iki öğenin riskler üstünde de tesirli olduğu biliniyor. Meydana getirilen araştırmalarda hamilelik kesesinin % 30 ile % 40’ının rahim duvarından ayrılması durumunda düşük riskinin fazla daha çok artığını ortaya koyuyor.
Bununla beraber subkoryonik hematom ebatlarının da ehemmiyet taşıdığına değinmek gerekmektedir. Hematom çapının, hamilelik kesesi çapından % 50 oranında daha büyük olması durumunda hematomun büyüklüğünden söz edilebilir.
Eğer hematom çapı hamilelik kesesi çapından % 20 dolaylarında daha büyükse hal böyle olunca orta büyüklük söz mevzusudur. % 20’den daha minik olması ise hematomun minik olduğunu gösterir.
Bir diğer ifade ile hematomun çapı büyüdükçe düşük riski de doğru orantılı olarak artar diyebiliriz. Bununla beraber hematomun büyük olması veya kan mevcudiyetinin 50 mililitreden daha çok olması durumunda riskler daha da ciddi kazanır.
Gebeliğin ilerleyen haftaları daha çok önemlidir bu sebeple bu dönemlerde kanamanın plasentanın arka tarafına doğru olması erken doğum ile ölü doğum tehlikesinin gözle görülen düzeyde artmasına neden olur.
Kese yerleşme kanaması, kese çevresinde kanaması olanlar, adet kanaması kese, kese çevresinde kanama bebeğe zarar verir mi?, kese çevresinde kanama alanı, kese çevresinde kanama tehlikeli mi, kese bozulursa kanama olur mu, kese üzerinde kanama, kese çevresinde kanama nedenleri, kese arkasında kanama neden olur, kese altında kanama alanı gibi sorularınız için elimizden geldiğince yanıtlamaya çalıştık. Bizlerle paylaşmak istediğiniz daha farklı şeyler var ise lütfen bizimle iletişime geçin.