İki hamilelik arasındaki süre, uzmanlar tarafınca bundan önceki gebeliğin bittiği yeni hamileliğin başladığı ana kadar geçen süre olarak tanımlanır.
İki Doğum Arası Ne Kadar Olmalı?
Gebelikler arası süre (Inter-Pregnancy Interval (IPI)) uzmanlar tarafınca, bundan önceki hamileliğin sona erdiği, daha farklı bir ifade ile doğumun gerçekleştiği günden başlayarak bir sonraki gebeliğin başladığı ana kadar geçen vakit olarak tanımlanır.
Söz mevzusu tanımda bahsedilmiş olan hamilelikler arası süre, düşükle neticeye varmayan bir doğumla onu takip eden gebelik içinde bulunan süredir. İki hamilelik arasındaki süre ile iki doğum arasındaki sürenin karıştırmamak icap ettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, iki doğum arası sürenin ardışık iki canlı doğum arası süre bulunduğunu ve gebelikler arası süreye gebelik arasındaki sürenin de eklenmesi icap ettiğini söylerler.
Pekala, İki doğum arası ne kadar olmalıdır? İkinci bebek için ne vakit gebe kalmak gerekmektedir? İşte iki hamilelik arası ideal süre ve doğumlar içinde verilmesi gerekmekte olan ara…
İki Hamilelik Içinde Verilecek Süre
İki hamilelik içinde verilecek süre ile ilgili meydana getirilen araştırmalar, bir doğumla diğerini takip eden gebelik içinde geçen dönemin (IPI) ne fazla kısa ne de çok uzun olmaması icap ettiğini ortaya koymuştur.
Uzmanlar söz mevzusu araştırmalarda hamilelikler arasında verilen fazla kısa veya fazla uzun sürenin bebek ve anne sağlığı bakımından birtakım negatif tesirleri ortaya koyduğunu belirtirler.
Doğum Arası Zamanı Anne ve Bebeği Negatif Etkiliyor
Kısa süreli peş peşe gerçekleşen gebeliklerin; doğumun vaktinde gerçekleşmemesi, zayıf bebek (düşük doğum ağırlıklı), yeni dünyaya gelen bebek ve annenin yitirilmesine kadar pek fazla negatif duruma sebep olabileceği belirtilirken, uzun hamilelik arasının ise hamilelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve eklamsi gibi hastalıklarına neden olabileceği bildirilmektedir.
İki Doğum Arasındaki Sürenin Fazla Kısa Olması ve Riskleri
İki doğum arasında fazla kısa sürenin olmasının hamilelik sürecinde birtakım risklere sebep olabileceğini belirten uzman doktorlar, söz mevzusu durumları şu şekilde sıralarlar;
– Düşük yapma,
– Erken doğum, (en önde gelen sebepler arasında)
– Prematüre doğum,
– Doğumdan sonra bebeğin kaybı yada ölü doğum,
– Bebeğin düşük kiloda doğması,
– Doğumdan sonra gelişim bozuklukları, (şizofren, otizm gibi anomaliler)
– Anne de kansızlık. (hamilelik anemisi)
İki Doğum Arasının Fazla Uzun Olması ve Riskleri
İki hamilelik arasındaki dönemin fazla uzun olması öteki bir deyişle; bundan önceki doğumla içinde 5 seneden daha uzun bir müddet bulunan hamileliklerde bebeğin düşük kilolu doğmasının yanında erken doğum riskinin arttığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, bu problemlere ek olarak;
– Güç doğum veya yavaş doğum risklerinde artma, (doğum distosisi)
– Hamileliğin 20. haftasından sonrasında görülmeye başlamış olan; şiddetli ödemler, karaciğer enzimlerinde yükselme, yüksek tansiyon, idrarda albümin proteininin artışı gibi Preeklampsi hastalığı (hamilelik zehirlenmesi) ile söz mevzusu hastalık tablosuna epilepsi nöbetlerine benzeyen nöbetlerin eklenmesi ile şekil alan eklampsi hastalığı bulunduğunu belirtirler.
/https%3A%2F%2Fcdn.gebe.com%2Fuploads%2F2017%2F11%2Fiki-gebelik-aras%C4%B1-ka%C3%A7-zaman.jpg)
İki Hamilelik Arasındaki İdeal Süre
Doğumdan sonrasında yine gebelik için ne kadar beklemeli? İki hamilelik arasındaki optimal (ideal) süreyi, Dünya Şağlık Örgütü (WHO), 24 ay (2 sene) olarak belirtmiştir. Eğer bu süre 6 aydan azca ise fazla kısa, 5 yıldan fazla ise ise uzun kabul edilir. Tıp otoriteleri ise, bu sürenin 18 aydan azca, 59 aydan çok olmasını riskli bulmaktadırlar.
Otuz Beş Yaş Altı Bayanlarda İkinci Hamilelik Süresi
İleri yaş problemi olmayan, kısaca 35 yaşından daha küçük yaşta olan hanımefendilerin ikinci hamilelik için, en azca 18-24 ay beklemeleri tavsiye edilirken, 35 yaşın üstünde bulunan hanımefendilerin gebeliklerinde yaşa bağlı olarak birtakım hamilelik risklerinin meydana gelebileceğinden, söz mevzusu yaşlarındaki anne adaylarının içinde bulundukları yaş daha çok geçmeden gebelikler arasındaki süreyi birazcık azaltmaları, fakat bu sürenin en azca 1 sene süre olması tavsiye edilmektedir.
Uzmanlar tarafınca gebelikler içinde beklenmesi tavsiye edilen bekleme süresinin, bundan önceki gebelik ve doğumdan meydana gelen çeşit çeşit hastalıkların ve yıkımların tamamen iyi olması için yaşamsal ehemmiyet taşıdığına dikkat çekilir.