Her Annenin Aklındaki Soru: Yenidoğan Bebeğimi Ne Sıklıkla Emzirmeliyim?

0
136

Emzirmek, planabilen ve programlanabilen ve kati kalıpları olan bir süreç değildir. Her bebek değişik olduğundan, emzirme süresi ve sıklığı da bebekten bebeğe göre farklılık gösterir. Fakat aç kalmak, yenidoğanlarda kan şekeri düşüklüğüne sebep olabileceği için, süreyi 3 saatten çok uzatmamak gerekmektedir.

Anne olan her bayan için mühim olan tek bir şey vardır: bebeğini yeterli kadar besleyebilmek… Bundan dolayı bir çok anne, bebeğini yeterli kadar besleyip besleyemediği mevzusunda endişeler yaşar, kafi beslese dahi kafasında sual işaretleri oluşur.

Ilk olarak, emzirme süresinin planlanabilen ve kati kalıpları olan bir süreç olmadığını kabul etmekte fayda vardır. Her bebeğin gereksinimleri değişik olduğundan, kimi bebeğin saat başı, daha farklı bir bebeğin 3-4 saatte bir emmek isteyeceği unutulmamalıdır. Pekala fakat uygunu nedir, yenidoğan emzirme süresi ortalama olarak ne kadar olmalıdır?  

Yenidoğan Emzirme Süresi

Her Annenin Aklındaki Soru:  Yenidoğan Bebeğimi Ne Sıklıkla Emzirmeliyim?

İlk zamanlar, yenidoğan bebeklerde emzirme sıklığı 1-2 saat gibi aralıklar ile olmalıdır. Zira 3 saatten çok aç kalması, kan şekeri düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Yenidoğan bir bebek günde ortalama olarak 8-12 kez emmek isteyebilir. Uzmanların tavsiyesi; yenidoğan bebeğin her ağladığında emzirilmesi gerekmektedir. İlk zamanlarda annenin de süt üretim rutini tam olarak oturmayacağından dolayı bol miktarda emzirmesi öneri edilir.

Annesin sık sık bebeğini emzirmesi, süt üretimini arttıracağı gibi memede oluşmuş bulunan ağrı ve şişliklerin de yok olmasına destek verir. Yavrunuz büyümeye başladıkça ve süt üretimi arttıkça, emzirme sıklığınız da açılacaktır. Zira anne sütünün artması, bebeğinizin tek bir beslenmede karnının doymasını sağlayacaktır.

Emzirme süresi için ise ortalama olarak süre, tek bir meme için 15-20 dakikadır. Bu süre 10 dakika ve otuz dakika içinde da değişebilmektedir. Otuz dakika geçilmiş olduğu takdirde öteki memeye geçilmelidir. Şayet bebek tek bir memeden emip beslenmeyi bırakırsa, bir sonraki emzirme zamanında emmediği meme ile emzirmeye adım atmak gerekmektedir.  

Yaş, emzirme süresi üstünde en fazla etkiye sahip olan etkendir. Bilhassa yenidoğanların süt ile beslenebilmek için pratiğe ve sürece ihtiyacı var iken daha büyük bebeklerde emzirme süresi fazla daha kısa olabilir.

Yenidoğan Bebekler

2-3 saatte bir beslenmesi gerekmekte olan yenidoğan bebeklerin her iki memede birden 10-15 dakika emzirilmesi gerekmektedir. Ortalama olarak 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterli kadar anne sütü almasını sağlar. Birtakım yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir. Bu süre, hanımefendilerin süt tedariği yapabilmesi için yeterlidir.

Yenidoğan bebeklerin yeterli kadar beslendiği şu emarelere bakılarak anlaşılabilir:

  • Her defasında aynı süre süresince emzirilir.
  • Doğumun peşinden 5. günün sonunda günde minimum 5-6 bez değiştirilir.
  • Bebek, yaşına gore normal kilodadır.
  • Bayanların göğüsleri her emzirmenin peşinden yumuşak olur ve daha azca dolgun görünür.
  • Bebek, her beslenmeden sonrasında rahat olur ve emzirmeler içinde iyi uyur.

3-5 Aylık Bebekler

İlk bikaç ay, bebeklerin beslenme zamanı giderek kısalır. Ek olarak emzirmeler arasındaki zaman da artar. 3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve gereksinim duyan besini alması ortalama 5-10 dakika zaman alabilir. İki meme için total de 10-15 dakika kafi olur.

6-9 Aylık Bebekler

Ortalama 6 aylık olan bebekler katı yemeklere geçer ve bardaktan sıvı tüketmeye başlayabilir. Emeklemeye ve bağımsız şekilde hareket etmeye başladığından dolayı oynamak için sabırsızca davranabilir. Bundan dolayı, bilhassa gün içerisinde anne sütü ile hızlı bir şekilde beslenmek ve oyununa devam etmek isteyebilir. Fakat bitkin olduğu akşam ve gece vakitlerinde emzirme süreci daha uzun olabilir.

Yeni Yürümeye Başlamış olan Bebekler

Emzirme, birtakım durumlarda 1-2 yaşına kadar devam etse de bu zamanda anne sütü beslenmenin odağı olmamalıdır. Yeni yürümeye başlamış olan çocuklar, ara sıra ve süratli bir biçimde emzirilebilir. Fakat bir hastalık veya yaralanma durumunda güvenlik ve konfor aranıyor ise, emzirme için ayrılan süre arttırılabilir.

Her Annenin Aklındaki Soru:  Yenidoğan Bebeğimi Ne Sıklıkla Emzirmeliyim?

İdeal Emzirme Sıklığı

– Doğum ve ilk 1 afta: Günde ortalama olarak 8-12 kez emzirilmesi uygundur.

– İlk 1 hafta – 1 ay arası: Günde ortalama olarak 8-10 kez emzirilmesi uygundur.

– İlk 1 ay – 3 ay arası: Günde ortalama olarak 6-8 kez emzirilmesi uygundur.

– 3 ay – 7 ay arası: Günde 5-7 kez emzirilmesi uygundur.

– 7 ay – 8 ay arası: Günde 4-5 kez emzirilmesi uygundur.

– 9 ay 12 ay arası: Günde 3-4 kez emzirilmesi uygundur.

Anne Sütünün Yetmediğini Ne şekilde Anlarım?

Anne sütü ile beslediğiniz bebeğinizin yeterli kadar beslendiğini anlamanın en somut metodu, bebeğin aylık almış olduğu kiloyu takip etmektir. Yavrunuz doğduktan sonrasında ilk yedi gün içerisinde doğum kilosunun ortalama %10’unu kaybedebilir ve bu oldukça normal karşılanır. Anne sütü tertipli gelmeye başladıktan sonrasında kilo alımı da başlar.

Yenidoğan bebeklerin ilk üç ay günde 15-50 gr. haftada ise 150-200 gr. içinde alması gerekmektedir. Şayet yavrunuz, doğumdan başlayarak tertipli aralıklarla kilo almaya devam etmekte ise, sütünüz yavrunuz için kafi anlamına gelir. Bebeğinizin anne sütünü yeterli seviyede alamadığını anlamanın ise birtakım emareleri vardır. Bunlar;  

Yetersiz Kilo Alımı

Yavrunuz, yukarıda da bahsettiğimiz gibi her ay alması gerekmekte olan uygun kiloyu alıyorsa kaygı etmeye gerek kalmamıştır. Ancak kilo alımı düzensiz ise doktor ile görüşmek gerekmektedir.  

Her Annenin Aklındaki Soru:  Yenidoğan Bebeğimi Ne Sıklıkla Emzirmeliyim?

Kakasının Koyu Renk Olması

Anne sütü ile beslenen yavrunuz, gün içerisinde minimum 5 kez ve hardala yakın bir renkte dışkı yapıyorsa, bu sütünüzün yavrunuz için kafi olduğunu gösterir. Ancak yavrunuz gün içerisinde daha azca ve koyu renkli dışkı yapıyorsa, anne sütünün yeterli olmadığı söylenebilir.

Altını Islatma Sıklığı ve İdrar Rengi

Anne sütü ile beslenen bebeklerin günde ortalama olarak 8-10 kez altını ıslatması gerekmektedir. Şayet bu sayı fazla daha azsa anne sütünün yeterli olmadığı düşünülebilir ve hekime danışılması gerekmektedir. Bunun ile beraber anne sütü ile kafi beslenen bebeklerin idrar rengi açık olmalıdır.   

Bebek Emzirme Süresi Ne şekilde Ayarlanır?

Emme rutininin her gün aynı saatler içerisinde olmasına gerek kalmamıştır. Emzirme için bebeğin gereksinimlerinin ve emme isteğinin takip edilmesi yeterlidir. Aynı yaşta olan bebeklerin gelişimleri değişik olabileceği için her bebeğin emme süresi ve vakti farklılık gösterebilir.

Fazla Kısa Emzirme

Anne sütünün iyi akmaya başlaması bikaç dakika kadar vakit alabilir. Süt, kanallardan aşağı inmeden öncesinde bebek uyursa veya emmeyi bırakırsa, yeterli kadar beslenemez. Bundan dolayı bebeğin mümkün olmasıyla birlikte uyanık tutulması ve memeyi haddinden fazla uzun süre etken olarak emmesinin sağlanması gerekmektedir. Emzirmenin 5 dakikadan daha kısa sürmesi, yeterli olmaya beslenmeye sebep olacağı için bir sıhhat kuruluşuna başvurmak yararlı olabilir.

Ek olarak, emzirmenin başlangıcında ve sonunda alınan sütün gıda kıymeti değişim gösterir. Bebeğin yağ ve kalori açısından daha yüksek değerlere sahip olan son süte erişmesi mühim bir noktadır. Bu süt bebeğin kilo almasına ve beslenmeler içinde tok hissetmesine destek verir.

Fazla kısa süreli emzirmeler bebek ile beraber hanımefendilere da zarar verebilir. Emzirmenin derhal sonlandırılması, göğüslerin sütle dolu kalmasına neden olur. Bu gibi durumlarda memelerde gelişme ve ağrı, süt kanallarının tıkanması, süt miktarında azalma gibi problemler genel olarak görünebilir.

Fazla Uzun Süre Emzirme

Yenidoğan bebeklerin haddinden fazla uzun süre beslenmesi ve bu sürenin normalden daha uzun olması genel görünen ve endişeye gerek olmayan durumlardır. Fakat 5. günden sonrasında süt miktarının artması ile emzirmenin en çok 45 dakika içerisinde yapılması gerekmektedir.

Bebek, 45 dakikadan çok etken olarak emme gerçekleştiriyorsa, bu durum bebeğin kafi beslenemediği anlamına gelir. Probleminin değerlendirilmesi ve sıhhatli bir gelişim için en kısa süre içerisinde çözüm bulunması gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here