Hamilelikte migren ile alakalı bütün merak edilenler bu makalede!
Gebelikte migren ağrısı, hayat standardını düşüren mühim bir rahatsızlıktır. Bu hastalık bir de hamilelikte karşılaşılabilen öteki şikâyetlerle birleştiği zaman, anne adayları için günler son derece zorlayıcı geçebilmektedir. Pekala, gebelikte migreni tutanlar neler yapabilir? Hamilelikte migren tedavisi ne şekilde ya da nasıl yapılır? Bütün bu soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik!
Migren Nedir?
Migren; çoğu zaman kafanın yarısında hissedilen, kimi zaman bulantı ve kusmanın eşlik etmiş olduğu, ışığa hassasiyetin arttığı zonklayıcı tarzda bir baş ağrısıdır. Daha fazla şakaklar, alın ve ense kökünde hissedilen migren ağrısı, bikaç saatten bikaç haftaya kadar sürebilmektedir.
Beyindeki sinir ve kan damarlarındaki değişimler sonucunda meydana gelen migren ağrısının genetik etkenlerden etkilendiği de bilinen bişeydir. Şu demek oluyor ki ailesinde migren hastalığına sahip bireylerde migren riskinin 3 kat çok olduğu biliyor. Ek olarak toplumda her 10 kişiden 1’ini tesir eden migren hanımlarda daha fazla tespit ediliyor.
Gebelikte Migren Emareleri
Gebelikte migren ağrısının seyri kişiye bakılırsa değişim gösterebilmektedir. Evvelinden migren tanısı alan hastaların bazılarında migren atakları hafifleyebileceği gibi kimi migren hastası bayanlar gebelikte daha şiddetli ataklarla karşılaşabilmektedir.
Ek olarak daha öncesinde migren tanısı almayan bayanların gebelikte migren tanısı alması da ihtimaller içindedir. Çünkü meydana getirilen çalışmalar migrenin hormonlarla bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Pekala, gebelikte migren emareleri nedir? İşte en sık rastlanılan hamilelikte migren emareleri…
- Ense, alın yada şakaklarda tek taraflı ağrı,
- Işığa ve sese karşı duyarlılık,
- Bulanık ve çift görme,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Sinirlilik.
Gebelikte Migrene Ne İyi Gelir?
Migren, hayat standardını son derece düşüren bir rahatsızlıktır. Bilhassa bu ağrıya gebelik döneminde birlikte rol alan daha farklı rahatsızlıklar da eklendiğinde, insanın hayat kalitesi ciddi anlamda negatif etkilenir.
Dolayısı ile gebelikte migrene ne iyi gelir, hamilelikte migren ne şekilde ya da nasıl geçer gibi sorular, migren hücumu geçiren anne olacak kadınların cevabını merak etmiş olduğu sorulardır. Pekala, gebelikte migrene ne iyi gelir?
Gebelik Migren Ataklarının Emareleri Nedir?
Hamile iken migren hücumu ile gebe olmadığınızda oluşmuş bulunan migren hücumu birbirine fazla benzerdir. Emareler aşağıdaki gibidir.
- Zonklayan baş ağrısı; çoğu zaman tek taraflıdır
- Mide bulantısı
- Işığa, kokulara, seslere ve harekete duyarlılık
- Kusma
Gebelikte migren ağrısına iyi gelen önerileri şu biçimde sıralayabiliriz;
- Soğuk su ile duş alın.
- Başınıza soğuk havluyla kompresler uygulayın.
- Hekiminiz onay verdiği süre boyunca tertipli olarak egzersiz yapın.
- Yoga yada meditasyon gibi gevşeme tekniklerinden faydalanın.
- Sizi rahatsız edecek keskin kokulardan kaçının.
- Bulunduğunuz odanın loş yada karanlık olmasını sağlayın.
- Mümkün ise şekerleme yapın.
Bu önerilerle beraber gebelikte migreni tetikleyen etkenlerden de olabildiği kadar uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Bunlara örnek vermek gerekir ise stres, kahve, çikolata ve kötü hava koşullarını sayabiliriz. Ek olarak sert, bekletilmiş, tütsülenmiş peynir çeşitlerinin de migreni tetikleyici bir tesiri olduğu bilinen bişeydir.
/https%3A%2F%2Fcdn.gebe.com%2Fuploads%2F2022%2F03%2F8bf2217c-f2f0-48f1-98d6-b9fe7a2fa3c1.jpg)
Gebelikte Migren Tedavisi Ne şekilde Yapılır?
Gebelikte migreni tutanlar elbet ilk önce hamilelik döneminde migren tedavisinin ne şekilde ya da nasıl yapıldığını merak eder. Ilk olarak şunu altını çizmeliyiz ki hamilelikte migren tedavisi için seçenekler son derece sınırlıdır. Tedavinin ilk basamağını parasetamol içermekte olan ağrı kesiciler oluşturur. Bu ilaçlar büyük oranda tedavinin başarı göstermiş olmasını sağlar.
Bunun ile beraber hamilelik öncesinde migren için hususi olarak üretilen ergotamin içerikli ilaçlar kullanan annelerin hekimlerine danışmadan ilacı almaması gerekmektedir. Çünkü bu ilaçlar damarların genişlemesini engellemekle beraber rahimde kasılmaya neden olabilmektedir. Dolayısı ile gebelikte migren tedavisi için rutin başvurulan bir seçenek değildir.
İlaca dirençli fazla şiddetli migren ağrısı olan anne adayları için periferik sinir blokajı tedavisi tavsiye edilebilir. Güvenilir bir tedavi olan bu yöntemde, belli sinir bölgelerine lokal anestezik uygulaması ile blokajlar yapılır. Ağrı durumuna bakılırsa 1’er aylık periyotlarda tekrarlanabilir.
Gebelikte Migren Bebeğe Zarar Verir mi?
Meydana getirilen çalışmalara bakılırsa hamilelikte migreni tutanlar ile tutmayan anne adayları içinde hamilelik toksemisi, düşük, ölü doğum yada doğumsal anomaliler anlamında bir fark bulunmamaktadır. Öteki bir deyişle gebelikte migrenin bebek için hiçbir zararı yoktur. Fakat migren ağrısı için kullanılacak ilaçlar bebek ve anne sıhhati için kesinlikle doktora danışılmalıdır. Hamileliğe yeterli olmayan ilaç kullanımının anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Gebelikte Hormonal Değişimler Nasıldır?
Gebeliğin migreni ne şekilde ya da nasıl etkileyebileceği ve ne şekilde ya da nasıl baş edileceği mevzusu migreni olan ve gebe kalmaya çalışan bayanlar için mühim bir sorudur. Zira hanımlarda hormonal değişikliklerin migreni tetikleyici özellikleri vardır. Gebelik esnasında östrojen seviyeleri yükselir.
Progesteron seviyeleri ise gebeliğin sonlarına doğru düşer ve sonrasında yine yükselir. Çoğunlukla migren, gebelik esnasında bilhassa ikinci ve üçüncü trimesterlerde düzelir. Bu iyileşme artan östrojen seviyelerine ve artan naturel ağrı kesici hormon (endorfinler) seviyelerine bağlı olabilir.
Bu hormonlar gebelik esnasında yükselir ve gebelik süresince bu hormonların yüksek olması migren ataklarının rahatlamasına sebep olur. Bilhassa gebeliğin ilk haftalarında migrende bir iyileşme çoğu zaman görünmez.
Hormon seviyeleri doğumdan sonrasında geri döner ve migren ataklarının geri dönmesine sebep olabilir. Ender olsa bile birtakım hanımlarda gebelik esnasında migrenlerinde kötüleşme görünebilir. Emzirme esnasında, stabil östrojen seviyeleri gebelikten sonrasında yine baş ağrısına karşı koruyucu olmaya devam eder.
Gebelik Esnasında İlaç Kullanımı Ne şekilde Olmalıdır?
Gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanmaktan olabildiğince kaçınılması tercih edilir. Herhangi bir engelleyici tedavi alıyor iseniz, bu tarz şeyleri durdurmayı hekiminiz ile konuşmalısınız. Bunun ile beraber, migren atakları meydana gelirse ve sizin ve yavrunuz için bir risk oluşturuyorsa, hekiminiz daha güvenilir tedaviler tavsiye edebilir.
Gebelikte ilaçların güvenliğine dair kanıtların bir çok, bu ilaçlar gebe yada emziren hanımlarda kontrol edilemediğinden deneyimlerden elde edilir. Gebelikte migren için ilaç tedavilerine dair tavsiyeler dikkatle yapılmalıdır.
Bunun ile beraber, tedavi edilmeyen baş ağrısı strese, uyku yoksunluğuna, depresyona ve yetersiz beslenmeye sebep olabilir. Bu da bebek ve anne için zararı dokunan etkilere neden olur. İlaç dışı tedaviler tesirli eğer olmazsa, hekiminiz ile görüşme sağlayarak ihtimaller içinde riskler göz önünde bulundurarak bir tedavi seçimi yapılabilir.
Gebelik migreni tetikler mi, gebelik migren için, gebelikte migrene ne iyi gelir, gebelikte migren tedavisi, gebelikte migren ilacı kullanımı, gebelikte migren bebeğe zarar verir mi, gebelikte migren ağrısı bitkisel çözüm gibi detayları içermekte olan makalemizin sonuna geldiniz. Bizim ile paylaşmak istediğiniz daha farklı bilgiler var ise lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.