Gebelikte kan hacminin artmasına bağlı şekilde yaşanan çarpıntılar, kimi zaman ciddi bir hastalığa da işaret edebilmektedir.
Gebelikte kalp çarpıntısı, kan hacminin artmasına bağlı olarak gelişen normal ve olağan bir olaydır. Ek olarak progesteron hormonunun artması, psikolojik etkenler yada kafein gibi faktörler de hamilelikte kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir. Bir çok anne adayında görünebilen bu çarpıntılar, çoğu zaman hamileliğe bağlı olarak gelişse de altında herhangi bir kalp rahatsızlığı olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bundan dolayı gebelikte çarpıntı hissedildiği anda ilk önce hekime müracaat etmek ve altında yatan bir hastalığın olduğunu ya da olmadığını öğrenmek gerekmektedir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, hamilelikte çarpıntı ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık. İyi okumalar.
Kalp Çarpıntısı Nedir?
Taşikardi olarak da adlandırılan bu kalp çarpıntısı, kalbin normalinden daha süratli attığı bir kalp ritim bozukluğudur. Egzersiz, stres yada hastalık gibi durumlarda kısa süreli şekilde kalbin daha süratli atması normal ve doğal bir durum olarak kabul edilir. Ek olarak kan hacminin arttığı hamilelik döneminde de kalp atım hızı artabilir. Fakat fazla şiddetli ve uzun soluklu şikâyetler için kesinlikle muayene olmak ve altında yatan nedeni öğrenmek gerekmektedir.
Gebelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Gebelikte kalp çarpıntısının pek çok sebebi olabilir. Bunlar;
1. Kan Hacminin Artması
Gebelikte çarpıntının en mühim sebebi, 6. haftadan sonrasında kan hacminin artmasıdır. Kan miktarı, hamilelik öncesine gore ortalama %50 artar. Bu da gebelikte kalp çarpıntısı ve nefes darlığı olarak anne adayına yansıyabilir.
2. Progesteron Hormonunun Artması
Temel görevi rahmi gebelik dönemine hazırlamak olan progesteron hormonu, embriyonun rahme tutunmasından sıhhatli bir biçimde gelişmesine kadar hamilelik sürecinde pek çok rol üstlenir. Normal zamana gore gebelikte daha çok salınan bu hormon, hamilelikte çarpıntı hissine de sebep olabilmektedir.
3. Kafein
Bilinmiş olduğu gibi kafein çok tüketildiğinde çarpıntıya sebep olabilir. Bu sebep ile bilhassa gebelik döneminde kafein içermekte olan içeceklerin daha dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.
4. Psikolojik Etkenler
Anksiyete bozukluğu, stres ve endişe gibi etkenler de hamilelikte çarpıntıya sebep olabilir. Gebelik döneminde yaşanmış olan ani hormon değişimi, bu hastalıkları daha çok tetikleyebilir. Stres ve endişe düzeyini kontrol edemeyen anne olacak kadınların psikolog yada psikiyatrdan yardım alması gerekebilir.
5. Çeşit çeşit Hastalıklar
Gebelikte çarpıntı her bakımdan normal görünsede de kimi zaman ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu hastalıkların başlangıcında kan şekeri düşüklüğü, kansızlık, hipotiroidi, kalp ve akciğer hastalıkları gelmektedir. Hal böyle olunca anne adaylarını rahatsız edecek seviyede bir çarpıntı hissedildiği zaman, durum kesinlikle hamilelik takibini icra eden tabip ile paylaşılmalıdır. Doktor lüzumlu gördüğünde kardiyoloji uzmanına yönlendirme yapabilir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Tanısı İçin Neler Yapılır?
Gebelikte kalp çarpıntısı problemi ile hekime başvuran anne adaylarına ilk olarak şikâyetleri sorulur. Terleme yada bayılma gibi birlikte rol alan daha farklı semptomların olup olmadığı öğrenilir. Anne adayının hikayesi alındıktan sonrasında fizyolojik muayene yapılır, kalbi dinlenir. Ondan sonra altta yatan bir hastalık olduğunu ya da olmadığını idrak etmek için kan testi, göğüs röntgeni, eko kardiyogram ve elektrokardiyogram gibi kontrol ve tetkiklerden yararlanılır.
Şayet testlerde bir sorun ile karşılaşılmaz ise çarpıntının hamileliğe has olduğu düşünülür. Hal böyle olunca emareler fazla şiddetli değil ise herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Bu zamanda anne olacak kadınların kendilerini gözlemlemesi ve olağan dışı bir durumda hastaneye başvurmaları öneri edilir.
Gebelikte Çarpıntı Tedavisi
Gebelikte kalp çarpıntısı tedavisi, nedene gore planlanmaktadır. Çarpıntının nedeni bir çok vakit artan kan hacmi olduğundan çoğu zaman tedavi uygulanmaz. Şayet belirtiler fazla şiddetli ve rahatsız edici ise, bayan doğum uzmanı anne adayını kardiyoloji uzmanına yönlendirebilir.
Bu noktada tanı konduktan sonrasında, nedene gore hamileliğe yeterli ve güvenilir bir tedavi planı çıkarılacaktır. Fakat yukarıda da dediğimiz gibi hamilelikte kalp çarpıntısı çoğu zaman hamileliğe has geliştiğinden pek çok anne adayı için hiçbir tedavi gerekmemektedir. Doğum gerçekleştikten sonrasında şikâyetin de ortadan kalkması beklenir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Ne şekilde Geçer?
Gebelikte çarpıntı pek çok anne adayı için kaygı vericidir. Bu şekilde bir durumda ilk olarak yapmanız gerekmekte olan şey, çarpıntı için hekiminize müracaat etmek olmalıdır. Şayet çarpıntı fazla şiddetli değilse ve daha farklı şikâyetler de eklenmiyorsa, çoğu zaman çarpıntının hamileliğe bağlı olduğu düşünülür. Pekala, gebelikte çarpıntıya ne iyi gelir? İşte, hamilelikte çarpıntı sırasında yapabilecekleriniz;
- Çarpıntı anında oturarak yada sola doğru uzanarak dinlenebilirsiniz. Doğrudan sırtüstü yatmak tansiyon düşmesine sebep olabilir.
- Zihninizi sakinleştirmek ve vücudunuzu rahatlatmak için derin nefesler alabilirsiniz. Belkide bu derin nefesleri günlük alışkanlık haline getirip 1 – 2 saatte bir uygulayabilirsiniz.
- Fazla çok kahve ve çay tüketiyorsanız bu tarz şeyleri azaltmanız yada topyekün bırakmanız gerekmektedir. Bilinmiş olduğu gibi kafein de çarpıntıya sebep olabilmektedir.
- Gebelikte kalp çarpıntısına iyi gelen bir öteki seçenek de yoga yada meditasyon yapmaktır. Tertipli olarak yoga yapmanın kalp ritmini pozitif yönde etkilediği biliniyor.
- Çarpıntı sırasında ılık bir duş da alabilirsiniz. Ilık duş hem sizi rahatlatacak hem de kalp atış hızının normale dönmesine destek olacaktır.
- Sigara yada alkol kullanıyorsanız katiyen bırakmalısınız. Hamilelik döneminde kalp atışı aslına bakarsan artıyorken zararı dokunan maddeler kullanmak çarpıntıyı daha da şiddetlendirecektir.
- Kontrollü bir biçimde kilo almaya dikkat edin. Çok kilo hamilelik şekeri ve tansiyonu tetikleyip kalp çarpıntısını da artırabilmektedir.
- Bol miktarda su içmeye itina gösterin. Gebelik döneminde yeterli seviyede sıvı almak, hamileliğe bağlı pek çok şikâyetin sertliğini minimum seviyeye indirmeye destek verir.
- En önemli olanı de stresten olabildiğince uzak durmak olacaktır. Bu devamlı basit olmasa da kalabalıktan uzak durmak, stres yaratan etkenleri tespit edip onlardan uzaklaşmak, hem kendiniz hem de bebeğinizin sıhhati için yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri.
Gebelik döneminde kalp çarpıntısı yaşayan tek hamile kadın olmadığınızı bilmelisiniz. Gebelikte kalp çarpıntısı nefes darlığı, gebelikte kalp çarpıntısı ne zaman başlar, gebelikte kalp çarpıntısı bebeğe zarar verir mi, gebelikte kalp çarpıntısının nedenleri, gebelikte kalp çarpıntısı bebeği etkiler mi, hamilelikte kalp çarpıntısına ne iyi gelir, hamilelikte kalp çarpıntısı halsizlik, gebelikte kalp çarpıntısı olur mu? hamilelikte kalp çarpıntısı olması, hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur, hamilelikte kalp çarpıntısı yaşayanlar gibi başlıklar için yazımızı inceleyebilirsiniz.