Bu makalemizde, gebelik periyodunun çok bunaltıcı şikâyetlerinden kabul edilen göbek kaşıntısı için birtakım tavsiyelere yer verdik.
Gebelik süreci bayan vücudunda değişimlerin fazla sık yaşandığı bir zaman dilimidir. Fizyolojik değişimlerin aşırı yaşanması sebebiyle birtakım zamanlarda bayanlar vücudunda meydana gelmiş olan değişimlerin kaynağının ne işe yaradığını çoğunlukla merak etmektedir. Bu fizyolojik değişimlerin başlangıcında git gide artan kilo alma dönemleri gelir.
Gebelikte kaşıntı yaşayanlar için bu durumun sebebi çoğunlukla merak edilmektedir. Hanımefendiler hamilelik döneminde son derece naturel bir durum olan kilo alımı sebebiyle kaşıntılar yaşayabilmektedir. Karın bölgesinin gittikçe şişmesi ve bu bölgedeki derinin gerginleşmesi sebebiyle kaşıntılar meydana gelebilir. Karın bölgesindeki kaşıntının yanında gebelikte göğüs kaşıntısı da son derece sık karşılaşılan bir durumdur.
Gebelikte karın kaşıntısı pek çok bayanın ortak şikâyetidir. Bu zamanda deride meydana gelmiş olan gerilme ve cilt kuruluğu kaşıntıya sebep olabilir iken, PUPPP yada gebelik kolestazı da karın kaşıntısının bir sebebi olabilir. Bu yüzden şiddetli kaşıntılarda kesinlikle hekimi haberdar etmek ve ciddi seçenekleri elemek gerekmektedir. Pekala, gebelikte göbek kaşıntısı ne şekilde geçer?
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, hamilelikte karın kaşıntısına iyi gelecek birtakım tavsiyeler listeledik. İyi okumalar.
Gebelikte Kaşıntı Ne Vakit Olur?
Hamilelik döneminde kaşıntı herhangi bir vakit ortaya çıkabilir. Her bayanın bedeni farklıdır ve kilo alım dönemlerinde vücudun verdiği reaksiyonlar birbirinden farklıdır. Birtakım hanımlarda kaşıntı yok denecek kadar azca olabilir. Birtakım hanımlarda da hamileliğin ortalama olarak 23. haftasında kaşıntılar meydana çıkabilir.
Gebelik döneminde gece kaşıntısı çoğunlukla görünmektedir. Kan dolaşımının düzene girmiş olduğu gece saatlerinde kaşıntının artması son derece normal ve olağan bir durumdur. Hamilelik döneminde gece kaşıntısı son derece insanlar tarafından çok tercih edilmektedir.
Gebelikte Karın Kaşıntısı Neden Olur?

Cilt esnek, elastik bir yapıya sahiptir ve neme gereksinim duyar. Hamilelik sürecinde karın ve göğüs bölgesinin kilo alımı sebebiyle genişlemesi sebebiyle cilt oldukça nem kaybeder ve kaşınma ortaya çıkabilir. Gebelikte karın kaşıntısı çok sık rastlanılan problemlerdendir.
Süratle kilo alımı birtakım hanımlarda çatlaklara sebep olabilir. Hem de hamilelikte oluşmuş bulunan çatlaklar sebebiyle kaşıntılar yaşanabilir. Bu durumun önüne geçmek amacı ile hamilelik döneminde kullanabileceğiniz çatlak kremlerine göz atmalısınız.
Hamilelik döneminde kaşıntı olmasının, değişen hormon dengesi ile yakından bağlantısı vardır. Süratle değişen hormonlar cildin hassaslaşmasına sebep olabilir. Hassaslaşan cilt sebebiyle hamilelik döneminde el ve ayaklarda kaşıntı yaşanması son derece normaldir ve olağandır.
Bayan vücudunda fizyolojik varyasyonlar hamilelik sonrası dönemde de kümülatif olarak yaşanmaktadır. Bilhassa emzirme döneminde meme uçlarının hassasiyetine iyi gelecek bir göğüs ucu balmı kullanmakta yarar var.
Gebelikte karın kaşıntısının pek çok sebebi olabilir:
1. Cildin Gerilmesi
Rahminiz büyüdükçe cildiniz ona uyum sağlamak için gerilmeye başlar. Bu gerginlik de bilhassa göbek bölgesinde tahrişe, çatlaklara ve kaşıntıya sebep olabilir. Aynı biçimde göğüslerde, uyluk ve kalçalarda da kırmızı, pembe kaşıntılı çizgiler oluşabilir.
2. Kuruluk
Pek çok bayan, gebelik esnasında cildin nem ve esnekliğini kaybetmesine yol açan hormon değişikliklerinden dolayı cilt kuruluğu sorunu yaşar. Kuruluk ise kaşıntıya sahip bir cildin en temel sebeplerinden birisidir.
3. PUPPP
Hamileliğin kaşıntılı ürtiker papül ve plakları olarak çevirebileceğimiz PUPPP, çoğu zaman ilk gebelikte meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Bir çok vakit hamileliğin son haftalarında görünen PUPPP, plak biçiminde döküntülerle göbek çevresinde başlayıp bikaç gün içerisinde uyluk, kalça, göğüs ve kollara yayılabilir.
Bebek için hiçbir zararı olmasa da şiddetli kaşıntı ve döküntüler anne adayları için son derece can sıkıcıdır. PUPPP sendromunun sebebi henüz bilinmiyor fakat bir çok hanımda doğumdan kısa bir müddet sonrasında kendi kendine geçmiş olduğu gözlemleniyor.
4. Hamilelik Kolestazı
Kolestaz, yiyecekleri parçalamaya destek olan safranın salınmasını önleyen bir olaydır. Böylesi bir tabloda safra karaciğerde birikip bir müddet sonrasında kana karışacağı için şiddetli kaşıntılar yaşanır. Kaşıntı çoğu zaman öncesinde el ve ayaklarda başlar, peşinden bütün vücuda yayılır.
Kümülatif kaşıntıyla beraber koyu idrar, açık renkli gaita ve sarımsı bir cilt hamilelik kolestazının öteki mühim semptomlarıdır. Bu durum anne için mühim sorunlara sebep olmasa da bebek için çeşit çeşit tehlikeler doğurabiliyor. Bu tehlikelerin başlangıcında ise mekonyum aspirasyonuve erken doğum geliyor.
5. Gestasyonel Pemfigoid
Ortalama olarak 50.000 hamileden sadece 1’inde görünen bir cilt rahatsızlığıdır. Kaşıntılı, içi su dolu kabarcıklar biçiminde ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman el, ayak ve yüz bölgesini etkilemez, göbek bölgesinde yoğunlaşır. Doğum esnasında alevlense de doğumdan kısa bir müddet sonrasında gerilemesi beklenir.

Gebelikte Göbek Kaşıntısı Ne şekilde Geçer?
Gebelikte kaşıntı çoğu zaman cildin gerilmesi ve kuruluğa bağlı olarak gelişir. Fakat ender de olsa hamilelik kolestazı gibi durumlar da kaşıntıya sebep olabilir. Bu yüzden şiddetli kaşıntısı olan anne olacak kadınların ilk olarak hekimlerine danışması gerekmektedir. Kaşıntının altında mühim bir hastalık yatmadığından güvenli olduktan sonrasında hekimin tavsiye edeceği kremler ile kaşıntı kontrol altına alınabilir. Bununla beraber aynı zamanda aşağıdaki tavsiyeler de hamilelikte göbek kaşıntısına iyi gelebilir:
1. Nemlendirici Krem Kullanın
Kuruluğa bağlı kaşıntılar için sürekli olarak nemlendirici kullanılması işe yarayacaktır. Bilhassa banyodan sonrasında cilt iyice kuruyacağı için çıkar çıkmaz bol miktarda losyon sürülebilir.
2. Soğuk Kompresler Uygulayın
Şayet karnınızdaki kaşıntı egzama alevlenmesinden kaynaklanıyor ise soğuk kompresler uygulamak kaşıntıyı sakinleştirmeye destek olabilir. Bunun ile beraber doktorun tavsiye edeceği nemlendirici kremler de tertipli olarak sürülmelidir.
3. Kortikosteroidler
Kortikosteroidler altta yatan sebebe bağlı olarak kaşıntının engellenmesi adına kullanılabilir. Fakat reçetesiz olarak katiyen kullanılmamalıdır. Çünkü uzun dönemli kullanımında ciddi yan etkilere sebep olabilir.
4. Antihistaminikler
Altta yatan nedene bağlı olarak kaşıntıyı azaltmak amacı ile antihistaminiklerden de yararlanılabilir. Fakat her ilaçta olduğu gibi antihistaminikler için de bilhassa hamilelik döneminde hekim onayı şarttır.
Hamilelikte kaşıntı cinsiyet, hamilelikte kaşıntı ne zaman başlar, hamilelikte kaşıntı ne iyi gelir, hamilelikte kaşıntı ve kızarıklık, hamilelikte kaşıntılı kabarcıklar, hamilelikte kaşıntıyı ne geçirir