Geç Döllenmede hCG Değeri Ne Zaman Yükselir?

Hamilelikte hcg yüksekliği, hamilelikte hcg artışı, hamilelikte hcg düşüklüğü, hamilelikte hcg hormonu ne zaman yükselir? gibi sorularınızın yanıtlarını, cevaplarını makalemiz içerisinde bulabilrsiniz.

0
95

Geç döllenme ile alakalı merak edilenleri sizler için bu makalemizde bir araya getirdik.

Geç döllenme yada öteki bir ifade ile geç yumurtlama, herhangi bir sebep ile olması gereken yumurtlama zamanının gecikmesidir. Daha fazla regli düzensizliği yaşayan bayanlarda görünen geç döllenme, adet gecikmesi haricinde insanın anlayabileceği herhangi bir emare vermez. Geç döllenmenin en mühim olayı da hamilelik haftası hesaplama zamanında meydana gelmektedir.

Zira geç döllenmede son adet tarihi ve ultrason ölçümleri içinde bir fark oluşur. Bu fark da geç döllenmenin bir kanıtı olarak sayılabilir. Pekala, geç döllenmede hCG değeri ne vakit yükselir? Geç yumurtlama neden olur? Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede geç döllenme ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık.

Geç Döllenme Nedir?

Geç döllenme ile alakalı bilgi vermeden öncesinde, normal, olması gereken yumurtlama olayının ne şekilde işlediğine değinmek gerekmektedir. Yumurtlama, olgunlaşan yumurtanın rahim ve yumurtalıklar içinde bir köprü görevi gören follop tüplerine bırakılmasıdır. Burada ortalama 24 saat/1 gün canlı kalabilen yumurta hücresi şayet bir sperm tarafınca döllenir ise gebelik gerçekleşir.

Hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda ise östrojen seviyesi azalıp progesteron seviyesi yükselmeye başlar. Böylelikle ihtimaller içinde bir hamilelik için kalınlaşmaya süregelen rahim iç duvarı pul pul dökülerek incelir. Rahim iç dokusunun bir miktar kan ile dışarıya atılması ise adet (regl) dönemi olarak isimlendirilir.

Üreme çağına gelmiş her sıhhatli bayan ortalama olarak 28 günde bir adet / regl olur. Bu sürenin 21 – 35 gün arası olması da oldukça normaldir. Şu demek oluyor ki 24 günde bir yada 32 günde bir adet gören hanımefendilerin çoğunda da herhangi bir sıhhat problemi ile karşılaşılmaz. Adet döngüsünün tertipli olması, yumurtalama düzenini hesaplamak için son derece {önemlidir}. Zira yumurtlama vakti, bir sonraki adetin / reglinin ilk gününden 14 gün geriye sayarak hesaplanır.

Örnek vermek gerekir ise, 30 günde bir tertipli olarak adet / regl olan bir bayan, son adetinin ilk gününden saymaya başlayarak 16. günde yumurtlar. Bundan da anlaşılacağı suretiyle tertipli bir biçimde adet olmak, yumurtla sürecinin kolay bir şekilde hesaplanabilmesine ve naturel olarak hamilelik şansının artmasına destek olmaktadır. Çünkü yumurtlama günü, gebe kalma şansının en yüksek olduğu gündür.

Geç döllenme ise herhangi bir sebep ile beklenen yumurtlama zamanının daha geç yaşanmasıdır. Yumurta hücresi sperm tarafınca döllenmezse, yumurtlama geç bir tarihte gerçekleştiği için regl gecikmesi yaşanır. Şayet yumurta döllenirse de bu duruma geç döllenme ismi verilir.

Geç Döllenme Emareleri Nedir?

Geç döllenme insanın anlayabileceği herhangi bir emareye sebep olmaz. Değişik bir ifade ile geç döllenme emareleri diye bir şey yoktur. Normal dönemde gerçekleşen döllenme sonrası hangi erken gebelik emareleri görülüyorsa geç döllenme sonrası da aynı gebelik emarelerinin görülme ihtimali aynıdır.

Fakat aşağıdaki durumlar geç döllenmenin bir sonucunda olabilmektedir.

  • Ultrason ölçümlerine gore hesaplanan hamilelik haftası ve son adet geçmişine gore hesaplanan hamilelik haftası uyumsuzsa geç döllenmeden şüphelenilebilir.
  • Regl döngüsü tertipli olan bireylerin regl gecikmesi yaşamasının sebebi geç döllenme olabilir. Ancak adet gecikmesinin pek çok sebebi olabileceği unutulmamalıdır.

Geç Döllenme Sebepleri

Geç döllenme pek çok değişik nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Geç ovülasyonun, şu demek oluyor ki geç yumurtlamanın sebepleri şu biçimde sıralanabilir;

1. Prolaktin Yüksekliği

Normal değerin üzerinde seyreden prolaktin hormonu östrojenin baskılanmasına sebep olur. Düşük östrojen hormonu da yumurtlama düzeninde dengesizliklere sebep olabilir. Doğumdan sonraki zamanda annelerin derhal regl olamamasının nedeni de prolaktin hormonu yüksekliğidir. Süt hormonu olarak da bildiğimiz prolaktin emzirme sürecinde yükselmektedir.

2. Türlü türlü Bayan Hastalıkları

Pelvik enfeksiyonları, polipler, miyomlar yada polikistik over sendromu gibi birtakım bayan hastalıkları geç döllenmeye sebep olabilmektedir.

3. Stres

Geç döllenmenin sebeplerinden birisi de çok fazla strestir. Çünkü stres vücudun hormonal dengesini negatif yönde etkileyerek işleyişte bozulmalara neden olabilmektedir.

4. Süratli Kilo Verme

Kısa süre içerisinde vücut ağırlığının %20’sinden fazlasını kaybeden bayanlarda luteinize ve folikül uyarıcı hormon seviyelerinde azalma olduğu bilinen bişeydir. Bu da dolaylı şekilde geç döllenmeye sebep olabiliyor.

5. Kullanılan İlaçlar

Birtakım ilaçlar hormon seviyelerini direkt etkileyip yumurtlama sisteminde bir takım aksaklıklara sebep olabiliyor. Bu yüzden hamilelik planlaması icra eden hanımefendilerin kullandıkları ilaçları kesinlikle bayan doğum uzmanına bildirmesi gerekiyor.

Geç Döllenme (Geç Yumurtlama) Kimlerde Olur?

Adet düzensizliğine sebep olabilen her türlü unsur geç yumurtlamaya da neden olabilir. Hal böyle olunca geç döllenmenin en fazla regli düzensizliği yaşayan bayanlarda göründüğü biliniyor. Stres, hormon ilaçları, enfeksiyonlar, polikistik over sendromu, miyomlar yada polipler adet düzensizliğine ve geç yumurtlamaya sebep olabilmektedir.

Geç Döllenmede HCG Değeri Ne Vakit Yükselir?

Geç döllenmede hCG değerinin ne vakit yükseleceği de dört gözle beklenen bir öteki mevzudur. Eczanede satılan ve idrarla meydana getirilen gebelik testleri, idrardaki hCG miktarını ölçerek çalışır. Gebeliğin başındaki hCG değeri, erken hamilelik dönemindeki hCG değeri yada hCG değerinin iki katına çıkma süresi hanımdan hanıma değişebilir.

Bu da pozitif sonuçlu hamilelik testinin elde edilmesini geciktirebilir. Adet süreci geciktiği halde negatif sonuçlu bir kontrol var ise, bunun pek çok sebebi olabilir. Geç döllenme de bu sebeplerden sadece birisidir. Bu gibi bir durumda bikaç gün sonrasında testin yenilenmesi yada kan testi yapılması tavsiye edilmektedir.

Geç Döllenmede Gebelik Ne şekilde ya da nasıl Hesaplanır?

Geç döllenmede hamilelik haftası hesaplama pek çok bayan için kafa karıştırıcıdır. Şundan dolayı son adet tarihi ve ultrason ölçümleri içinde çoğu zaman fark çıkmaktadır. Aradaki fark da bir çok vakit geç bir döllenmenin kanıtı sayılmaktadır.

Bu gibi bir durumda ultrason sonucunu dikkate almak daha gerçekçi bir yaklaşım olur. Şu demek oluyor ki son adet tarihi ve ultrason ölçümleri içinde bir fark var ise, ultrason ölçümlerini baz almak gerekmektedir.

Geç Döllenme Hangi Problemlere Yol Açar?

Geç döllenmenin hamilelik üstünde herhangi bir negatif tesiri bulunmamaktadır. zannedilenin bunun tam tersine geç döllenme sonucunda oluşmuş bulunan hamileliklerde erken doğum, anomali, düşük yada kanama riski artmaz.

Bu riskler normal gebeliklerdeki olasılıklar ile aynıdır. Fakat regl düzensizliğine ve hal böyle olunca geç döllenmeye yol açan miyom, polip yada polikistik over sendromu gibi durumlar var ise şahıs hamileliği süresince daha sıkı takip edilmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here