Gebelik Haftasına Göre Fundus Yükseklik Kaç Olmalı?

0
119

Hamilelik döneminde gebeliğin hangi zamanda olduğu ile ilgili ölçüm yapılmış olanağı tanıyan fundus bölgesi, rahmin üst kısmında yer almaktadır. Hamilelik döneminde ehemmiyet ifade eden fundus kıymeti, uzmanlara danışılarak ve bilgiler edinilerek rahatça ölçülebilir. Hamileliğe ilişkin bilgiler ölçüm sonrasında daha basit biçimde alınabilir.

Fundus yüksekliğini ölçmek, hamilelikte bebeğin gelişimini takip etmenin alternatif bir yoludur.

Fundal yükseklik, kasık kemiği ile rahmin en tepesi arasındaki dikey mesafenin santimetre cinsinden ölçülmesidir. Fundus yüksekliği ile anne karnındaki bebeğin konumu ve büyüklüğü ile alakalı bilgiler edinilebilir. Yapılması son derece rahat ve maliyetsiz olan bu metot, çoğu zaman tıbbi ekipmana ulaşmanın zor olduğu bölgelerde insanlar tarafından tercih edilir. Diğer bölgelerde ise tercih edilmez. Çünkü günümüzde gelişen ultrason cihazları, anne karnındaki bebeğin gelişimi ile alakalı neredeyse bütün bilgiyi sağlamaktadır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede; fundus yüksekliği nedir, hamilelik haftasına bakılırsa fundus yüksekliği kaç olmalı gibi dört gözle beklenen soruların cevaplarını bir araya getirdik. İyi okumalar!

Fundal Yükseklik Nedir?

Fundus yüksekliği karnın dikey şekilde ölçülmesidir. Kasık kemiğiyle rahmin en tepesi arasındaki mesafe ölçülerek bebeğin gelişimi ve konumu ile alakalı bilgi sahibi olunmasını sağlar. Rahat ve maliyetsiz bir metot olduğundan gebelik esnasında tercih edilebilir. Fakat bu uygulama daha fazla tıbbi ekipmana erişimin zor ya da imkansız olduğu yerlerde yapılır. Çünkü günümüzde kullanılan ultrason cihazları bebeğin konumu ve gelişimi hakkında son derece güvenilir bilgiler vermektedir. Bu sebeple diğer bölgelerde insanlar direkt olarak ultrason görüntüleri ile bilgi sahibi olmayı tercih ediyor.

Rahmin tepe kısmı olan fundus, gebelik dönemindeyken ölçülebilir. Uzman hekimler tarafınca meydana getirilen kontroller, değerler anlaşıldıktan sonrasında değerlendirmeye alınır. Parmak ucu ile tespit edilmesi yardımıyla, hamilelik ayı rahatça tespit edilebilir. Gebeliğin kaçıncı ayda bulunduğunun anlaşılmasının yanında, buna dair alınabilecek tedbirler de fundus ölçümünden sonra karar verilebilir.

Rahim bölgesinin tam üzerinde bulunan fundus, hamileliğin kaçıncı ayda olduğuna dair açık olarak bilgi sahibi olma şansı tanır. Bahsedildiği gibi işinin ehli olan doktorlar tarafınca bu ölçüm yapılmalıdır.

Fundus Yüksekliği Ne şekilde Ölçülür?

Fundus yüksekliğini ölçmek için anne adayının tıpkı ultrason muayenesinde olduğu şekilde sırt üstü yatması gerekmektedir. Arkasından bir mezura ile rahmin en tepe noktasından kasık kemiğine kadar olan dikey mesafe ölçülür. Bu ölçüm esnasında mesanenin boş olması tavsiye edilmektedir. Bundan dolayı birtakım doktorlar, mesanenin dolu olmasının neticeleri bikaç santim etkileyebileceğini düşünüyor.

Hamilelik Haftasına Bakılırsa Fundus Yüksekliği Kaç Olmalı?

Fundal yükseklik 24. haftadan başlayarak ölçülebilir. Ölçüm neticeleri çoğu zaman hamilelik haftası ile doğru orantılı bir biçimde ilerler. Mesela 24. haftada meydana getirilen fundus yüksekliği ölçümünün 24 santimetre olması beklenir. Fakat bikaç santim sapma olması normal karşılanır. Doğrusu gebeliğinin 26. haftasında olan bir anne adayının fundal yüksekliği 24 – 28 santimetre arası olabilmektedir.

Fundus değeri ölçülerek, bebeğin kilosunun ne kadar olduğu ve kaç aylık olduğu bilgilerine sahip olabiliriz. Meydana getirilen ölçüm, insandan insana her anlamda değişim gösterebilir. Ölçüm kıymeti, pubis ile fundus bölgesinin arasındaki normal ve olması gereken değeri gösterir.

Mezura yardımı ile meydana getirilen ölçümle, çeşit çeşit formülasyon çalışmaları da yapılabilir. Bu şekilde, bebeğin aya bakılırsa tam olarak ne kadar ağırlıkta olduğu ölçülebilir. Hekim kontrolü ve ultrason olmadan meydana getirilen bu kıymet belirleme emek harcaması, doğru yapılırsa net data verebiliyor.

Daha fazla ebeler tarafınca meydana gelen bu metot bilhassa hekimlerin ve hemşirelerin azınlıkta olduğu köylerde meydana getirilen bir çalışmadır. Günümüz koşullarında, hala çeşit çeşit mühim yerlerde kullanılır. Tam olarak ölçüm için doktorlara danışılması son derece önem taşır.

Fundus Yüksekliği Neler Etkileyebilir?

Fundal yüksekliğin neticelerini etkileyebilen birtakım etkenler bulunuyor. Mesela annenin miyom geçmişinin olması, idrar kesesinin dolu olması yada ölçümün sırt üstü yatar pozisyonda yapılmaması, fundus yüksekliğini etkileyebilir. Bunun ile beraber çoğul hamilelikler, amniyon sıvısının çok yada azca olması, diyabet, annenin beslenme düzeni, genetik etkisinde bırakır ve bebeğin hamilelik haftasına bakılırsa iri olması da ölçüm neticelerinde sapmaya sebep olabilir.

Fundus yükseklik beklenenden büyük ise;

Fundus değerinin yüksek olarak kabul görmesi için belirttiğimiz 30. hafta 33 santimetre üstünde olmalıdır. Her haftanın kendisine bakılırsa yüksek ve düşük oranları bulunur. Bu değer averajı, doktor kontrolü sağlanarak belirlenebilir.

  • Genetik etkisinde bırakır,
  • Bebeğin iri olması,
  • Amniyon sıvısının çok olması,
  • Annenin obez olması yada
  • Çoğul hamilelik gibi durumlar söz mevzusu olabilir.

Fundal yükseklik beklenenden minik ise;

Fundus değerlerinin düşük olması da çeşit çeşit sıhhat problemleri anlamına gelebilir. Bunun üstüne çalışmaların gebe kalan şahıs üstünde ayrıntılı olarak yapılması gerekmektedir. Düşük fundus kıymeti 27 santimetre ve altıdır. Hafife alınmaması gerektiğinden, uzman hekim kontrolünde olmak ve denilenleri yapmak insanın kendisi ve bebeği bakımından son derece önemlidir.

  • Amniyon sıvısının azca olması,
  • Bebeğin gelişiminin geride olması,
  • Annenin yetersiz beslenmesi gibi durumlar söz mevzusu olabilir.

Netice Olarak;

Fundal yükseklik bebeğin sadece konumu ve büyüklüğü hakkında tüyo verir. Anne karnındaki bebeğin sıhhati ile alakalı açık bilgiler vermez. Hamilelik döneminde mühim olan ultrason muayenesidir. Ultrason muayenesinde bebeğin konumu, boyu ve kilosu neredeyse yüzde yüze yakın bir biçimde tahmin edilebilir.

Fundus yüksekliği de çoğu zaman doğru sonuçlar verir fakat daha fazla gelişmemiş ülkelerde, ultrason aletinin olmadığı yerlerde tercih edilir.

Fundus düşüklüğü ile yüksekliği sebepleri ve emareleri

Hanımefendilerin sıhhatli bir hamilelik geçirebilmesi için fundus değerinin normal olması fazla önemlidir. Tahmini olan fetüs boyunu meydana çıkartabilen metot, fundal yüksekliği ve düşüklüğü olarak iki ayrı durumda incelenebilir.

Fundus değerinin tam olarak hangi değerde olması icap ettiğini söylemek imkansızdır. Bundan dolayı bu aydan aya değişiklik gösterir. Doğrusu gebeliğin üçüncü ayı ile beşinci ayı aynı değildir. Ölçüler bu açıdan değişiklik gösterir.

Gebeliğin 30. haftasında fundus yüksekliği 26-33 santimetre aralığında olmalıdır. Bu aralığın üstü ve aşağısı durumlarda, düşük ve yüksek fundus değerler ortaya çıkmaktadır.

Yüksek yada düşük olmasının bir çok sebebi olabilir. Bu sebeplerin belirlenmesi ise fakat hekim kontrolünden sonra belirlenebilir. Mühim sayılan yükseklik ve düşüklük değerleri durumlarında, kontrolün işinin ehli insanlara bırakılması gerekli olacaktır.

Fundus muayenesi

Fundus muayenesinin aslolan maksadı, hamileliğin içerisinde bulunmuş olduğu haftaya yeterli olup olmadığı, bebeğin sıhhat durumu gibi fonksiyonel durumlardır. Ultrason ile bakılma şansının olmadığı bölgelerde kullanılan metot, net ve açık olarak bilgi verir. Bilhassa birtakım durumlarda yaşadığımız dönemde de kullanım alanlarından birisidir. Fundus muayenesi ihtiyacı, uzman doktorun belirlediği periyotlar içinde asla aksatılmadan kesinlikle yapılmalıdır. Bu hem anne hem bebek sıhhati için fazla önemlidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here