Hamilelik döneminde gazın, gaz sancısının ve şişkinliğin artmasına yol açan şey, progesteron hormonuna bağlı olarak bedende bulunan tüm düz kas hücrelerinin gevşemesidir.
Hamilelik Döneminde Gaz Sancısı ve Şişkinlik
Sindirim sisteminde gerçekleşen gaz iki biçimde oluşmaktadır. Gaz sancısı ya hava yutulması kanalıyla veya kalınca bağırsaklara lüzumlu seviyede henüz sindirilmeden gelen türlü türlü besinlerin, burada bulunan bakteriler tarafınca yıkılmasıyla oluşur. Hava yutulduğu zaman vücut bunu çoğu zaman geğirme biçiminde dışarıya atmaktadır. Atılamayan ufak bir miktar gaz ise aşağı doğru inerek, gaz biçiminde kalınca bağırsaklardan çıkarılmaktadır.
Gaz Sancısının Nedenleri Nedir?
Hamilelik döneminde gazın, şişkinliğin ve gaz sancısının artmasına yol açan şey, progesteron hormonuna bağlı olarak bedende bulunan tüm düz kas hücrelerinin gevşemesi durumudur. Besinlerin ilerlemesine destek olan düz kas hücreleri sindirim sisteminde gevşediği için, besinler olması gerekenden daha yavaş bir halde ilerler. Böylelikle besinler sindirim sisteminde daha uzun bir müddet kalır ve sindirim yavaşlar.
Bütün bunların bununla beraber hamilelik periyodu ilerledikçe büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideye baskı uygulamaktadır. Bu zamanda yaşanmış olan mide yanması, kabızlık ve hazımsızlık gibi öteki sorunların ve problemlerin artma sebebi de bu mekanizmadır.
Hekiminizin verdiğini bütün tavsiyelere uyulduğu halde gazınız fazla ise ve sizi rahatsız ediyorsa ilaç yardımı için hekiminize tekrardan danışabilirsiniz. Hiçbir biçimde kendi kendinize ilaç veya bitkisel bile olsa gıda takviyesi almamalısınız. Etken karbon gibi birtakım gaz giderici takviyeler hamilelik periyodu içinde güvenilir değildir.
Şayet ki rahatsızlığınız şişkinlikten ziyade karın ağrısı veya kramp biçiminde görülüyorsa, dışkınızda ise kan görüyorsanız, şiddetli ishal durumunda, bulantı ve kusma size eşlik ediyorsa hekiminizi vakit kaybetmeden aramalısınız.
Gaz Sancısını Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
Kavun, karpuz, turşu, bezelye, kuru fasulye, yağlı yiyecekler, lahana, nohut, salatalık, soğan, turp, mercimek, erik, leblebi ve soda gibi yiyecekler gaz icra eden yiyecekler içinde yer verilmiştir. Bir süreliğine gaz icra eden gıdalara ara verebilirsiniz. Gaz sancısını hafifletmek için lokmaları ağzınıza ufak atmalı ve muntazam bir halde çiğnemelisiniz.
Sindirim sistemi organlarımızdan birisi de ağzımızdır. Yiyeceklerin öğütülmesi için tükürük salgısı kafi olmalıdır. Bu yüzden yemek yeme mevzusunda hızlı olmamalı ve iyi çiğnemek gerekiyor. Sancılarınız başladığı zaman hareket etmeniz de gazın bağırsaklarda sıkışmasını önleyerek ağrılarınızı azaltabilir. Hem de egzersiz, sindirim sisteminin hızlanmasına ve naturel olarak gaz sancılarınızın azalmasına destek olmaktadır.