Doğumsal kalça çıkığı, fark edilmez ise çok ciddi sorunlar doğurabilen bir rahatsızlıktır. Bebeğinizin yürüyüş bozukluklarına ve belki de sakat kalmasına sebep olabilir. Yazımızın bu bölümünde doğumsal displazisi, halk dilinde kalça çıkığı olarak bilinen hastalık, rahatsızlık ile ilgili bilgi vereceğiniz. Eğer sizin de kafanızda bebeğinizin kalçası ile ilgili soru işareti var ise makalemizden gerekli bilgiyi edinebilirsiniz.
Doğumsal kalça çıkığı her 800 yenidoğandan birinde görünür ve uyluk kemiğinin üst ucunun, kalça ekleminin kapsülünden çıkması durumudur. Sebebi tam olarak bilinmese de genetik, hormonal yada çevresel faktörlerden ötürü olabildiği uzmanlar tarafınca belirtiliyor. Doğumsal kalça çıkığı, daima anne-babalar tarafınca fark edilmeyebilir.
Hekimin yapacağı bikaç hareketle ise sorunun olup olmadığı anlaşılır. Bebeğinizi kundaklamanız, ayaklarından tutup oyun oynamak maksadı ile baş aşağı tutmanız da bebeğinizin kalça çıkığı olmasına neden olabilir. Bu sebeple bebeğe daima daha narin ve kırılgan yaklaşın.
Doğumsal kalça çıkığının, erkeklere nazaran kız bebeklerde daha çok olduğu tespit edilmiştir. Doğumsal kalça çıkığı tedavisinde erken teşhis son derece mühim bir yer tutuyor. Erken teşhis edilen vakalarda tedavi fazla daha kolay oluyor. Geç kalındığında ise ciddi sorunları, belkide sakatlıkları bununla beraber getirebiliyor. Bu neden ile eğer kafanızda en ufak bir şüpheniz dahi var ise kesinlikle doktorunuz ile iletişime geçin. Her zaman olduğu gibi bu konuda da erken hareket etmek bebeğinizin gelişimi ve aynı zamanda sağlığı için oldukça iyi olacaktır.
Doğumsal Kalça Çıkığı Ne şekilde Anlaşılır?
Bebeğinizin bacaklarında uzunluk farkı, ayaklarında şekilsel bozukluklar, bir bacağının diğerine gore daha azca hareket ediyor olması gibi durumlar söz konusu ise uzman bir doktor ile deerhal görüşmelisiniz. Fakat sizin fark edemeyeceğiniz emareler de muhtemel. Bu gibi bir durumda, yenidoğanlarda belirli aralıklarla olan hekim kontrollerinde hastalık fark edilebilir.
Bu kontrollerde hekim, bebeğinizin uyluk kemiklerini kibarca itip çeker ve kalça ekleminde bir sorunun olduğunu ya da olmadığını kontrol eder. Bunun arkasından bebeğinizin bacaklarını açıp açamadığına bakar. Şayet bir sorun ile karşılaşılırsa, sizi doğrudan ortapediste yönlendirir ve orada yapılması gereken müdahaleler hakkında size bilgi verilir.
Tedavi Metodu
Bebeğinizdeki doğumsal kalça çıkığı tedavisinde ‘Palvik Bandajları’ kullanılır. Bu bandajlar bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına çekmesini sağlar. Sonuç olarak uyluk kemiğinin kalça eklemine yerleşmesi amaçlanır. Her hafta meydana getirilen kontrollerle tedavinin işe yarayıp yaramadığı kontrol edilir. Şayet ki çıkık yerine yerleşmiş ise 2-3 ay daha bandajın kullanılması tavsiye edilir. Ancak her 20 bebekten birinde işe yarar bir netice alınmaz ve öteki tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır.
- Ailesinde doğumsal kalça çıkığı bulunan bebekler,
- Makat gelişi ile doğan bebekler,
- Ayaklarında ortapedik biçim bozukluğu bulunanlar,
- Boynunda bir yana doğru doğumsal eğrilik olanlar,
risk grubunda bulunuyor.