Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

0
213
Doğum Kontrol Hapları nasıl Kullanılır ne zaman kullanılır en iyi doğum kontrol hapı en güvenilir doğum kontrol hapı hangisidir
Doğum Kontrol Hapları nasıl Kullanılır ne zaman kullanılır en iyi doğum kontrol hapı en güvenilir doğum kontrol hapı hangisidir

Doğum kontrol hapları ne şekilde ya da nasıl kullanılır ve emzirme döneminde herhangi bir ziyanı var mıdır? Annelerin merak etmiş olduğu ve sık sık araştırmış olduğu bu mevzuyu sizler için bir araya getirdik.

Doğum kontrol hapları ne şekilde ya da nasıl kullanılır ve emzirmeye negatif tesiri var mıdır soruları, hanımefendilerin sık sık araştırmış olduğu sorulardır. Doğum kontrol hapları, hamilelikten koruma oranı devasa yükseklikte olduğundan hanımefendilerin en sık başvurduğu korunma yöntemidir.

Günde 1 kez kullanılarak hamilelik oluşmasını engelleyen doğum kontrol hapları, yalnızca kullanıldığı süre diliminde etkilidir. Uzmanlar, emziren annelerin ise doğum kontrol haplarını doğumdan sonraki ilk 6 hafta kullanmasını öneri etmiyor. Şu sebeple içindeki birtakım maddeler, annenin süt üretimini düşürebiliyor.   

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

Doğum Kontrol Hapları Ne şekilde ya da nasıl Kullanılır ?

Doğum kontrol hapları, çoğu zaman 21 ilaçtan oluşmuş bulunan tabletler durumunda satılır. İlk kullanılmaya başlandığı zaman, regl kanamasının 1. gününde içilir. İlaç kutusundaki 21 ilaç bittikten sonrasında 1 hafta ara verilir ve 8. gün yeniden kullanılmaya başlanır.

Haplar bittikten bikaç gün sonrasında adet kanamanız gerçekleşir. Hapları, karnınız tok iken almanız, mide bulantısı riskini azaltacağından yemekten sonrasında içmeniz tavsiye edilir. Ancak aç yada karnınız tok iken almanız, ilacın etkinliğinde herhangi bir rol oynamaz. Gün içerisinde hap alımı zamanındaki 4-5 saatlik farklar bir sorun yaratmaz.

Ancak birbirine fazla yakın saatlerde içmeniz önerilmez. Fazla çeşit çeşit doğum kontrol hapları olduğundan, kesinlikle hekim muayenesi sonrası hangi ilacın kullanılacağına karar verilmelidir.

Doğum Kontrol Haplarının Koruyuculuğu Ne Kadardır?

Doğum kontrol hapları, doğum kontrol şekilleri arasındaki en tesirli uygulamalardan birisidir. Düzenli Olarak Kullandığı zaman, koruyuculuk oranı ortalama olarak %99,96’dır. 

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

Emziren Anne Doğum Kontrol Hapı Kullanabilir mi ?

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonu içerisinde bulundurur. Yapılan çeşit çeşit araştırmalar, bu hormonların annede süt miktarını azalttığını ortaya koymuştur. Doğumdan sonrasında doğum kontrol haplarına başladıysanız ve süt miktarınızda azalma gözlemlediyseniz hekiminiz ile görüşmelisiniz ve daha farklı bir korunma metodu düşünmelisiniz.

Emziren annelerin kullanacağı doğum kontrol haplarının, düşük doz östrojen içerenlerden olması tavsiye ediliyor. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta ise doğum kontrol haplarına başlamanız pek tavsiye edilmiyor.  

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Kullanılır ?

Doğum Kontrol İlaçlarının Yan Tesirleri

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonları içerdiğinden, bu hormonlara bağlı olarak birtakım yan etkiler görülmesi muhtemeldir. Bu yüzden doğum kontrol haplarını hekiminiz ile görüşmeden kullanmamalısınız. Oluşma ihtimali bulunan yan etkilerden en bilinen olanı mide bulantılarıdır. Öteki yan tesirleri ise;

  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Adetler arası lekenme
  • Vajinal akıntıda artma
  • Adet görememe
  • Depresyon ve duygu durumlarında değişim Bunlar fazla ender görünen yan etkilerdir.

Aşağıdaki yan etkilerde kesinlikle hekiminiz ile görüşmelisiniz.

  • Görme bozukluğu,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Bacakta ağrı yada şişme,
  • Memede kitle fark edilmesi.
  •  

Doğum Kontrol Haplarının Yararları da Küçümsenmeyecek Kadar Fazla

Doğum kontrol hapları, hamilelikten tesirli bir halde korumanın yanında daha bir çok yarar da sağlamaktadır. Rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltması bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla beraber aynı zamanda, adet kanamalarını düzene sokmada ve adet ağrılarını hafifletmede etkinliği kanıtlanmıştır. Sivilce ve anormal kıllanmayı azaltması, dış hamilelik riskini düşürmesi de malum öteki faydalarıdır.

Doğum kontrol hapı kullanımı ve merak edilenler

İstenmeyen gebeliklerden korunmak için genel olarak kullanılan doğum kontrol hapları, aile planlamasının olmazsa olmaz parçasıdır. İlk Başta 1960 senesinde kullanılmaya başlanan doğum kontrol hapı, günümüzde dünya genelinde ortalama 140 milyon bayan tarafınca kullanılmaktadır.

Bu açıdan incelendiği zaman doğum kontrol hapları, istenmeyen hamileliklerin engellenmesinde büyük ölçüde önem taşımaktadır. Tıp dilinde oral kontraseptif haplar (OKS) olarak tanımlanan doğum kontrol hapları, bayan fizyolojisinde farklılık yaratarak hamileliğin oluşmasını engeller.

Hapların içerdiği hormonlar, yumurtlamayı durdurur ve rahim ağzı salgısı olarak malum servikal mukusun yoğunluğunu arttırarak, erkek üreme hücresi spermin rahim içerisine geçişine engel olur. Fakat unutulmamalıdır ki, en kaliteli doğum kontrol hapı dahil, hiçbir doğum kontrol metodu %100 koruma sağlayamaz. Günümüzde en güvenilir doğum kontrol şekilleri içinde yer edinen doğum kontrol haplarının düzenli kullanımı, etkinliğinin sağlanması bakımından son aşama {önemlidir}.

Değişik bir deyişle, doğum kontrol hapının hamileliği önleyebilmesi için tavsiye edilen dozda ve her gün aynı saatte alınması gerekmektedir. Aksi taktirde doğum kontrol hapının hamilelik oluşumunu önleme başarısı düşer.

Çoğu zaman 21 veya 28 tabletten oluşmuş bulunan bu ilaçların kullanımı ara sıra kafa karıştırır. Doğum kontrol hapı kullanımı hakkında çoğunlukla sorulan doğum kontrol hapı ne vakit korumaya başlar veya doğum kontrol hapı ne şekilde ya da nasıl kullanılır gibi soruları cevaplamadan öncesinde doğum kontrol hapı nedir bunu cevaplamak gerekmektedir.

Doğum kontrol hapı çeşitleri nelerdir?

Oral kontraseptif haplar olarak da malum doğum kontrol hapları, aile planlamasının aynı zamanda regli düzensizliği gibi birtakım hastalıkların tedavisi amacı ile da kullanılabilir. Doğum kontrol haplarının, kullanım amacına, kullanım şekline ve içeriğine bakılırsa değişik türleri bulunur.

  • Kombine Doğum Kontrol İlaçları: Kombine kontraseptif haplar, aile planlaması amacı ile en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu haplar, östrojen ve progesteron hormonları içerisinde bulundurur. Bu ilaçlar monofazik ve multifazik olmak suretiyle iki alt gruba ayrılır. Monofazik doğum kontrol ilaçlarının kutu içeriği Tamamıyla aynıdır. 21 tabletten oluşur ve basit kullanım için hapların her birinin üstünde gün adları bulunur. Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi öteki 21’inde değişik içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üstünde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya bakılırsa alınmalıdır.
  • Acil Kontrasepsiyon: Bu tür doğum kontrol hapları, halk içinde ertesi gün hapı da olarak bilinir. Yüksek dozda progesteron içermekte olan acil kontrasepsiyonlar, korunmasız olarak girilen cinsel birlikteliğin peşinden ihtimaller içinde hamileliğin engellenmesi için alınan haptır. Her gün ve düzenli olarak kullanılmaz. Hamileliği önleme mevzusundaki etkinliği, ilacın ne süre kullanıldığı ile doğrudan alakalıdır. Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonrasında, muhtemel olan en kısa süre içerisinde alınmalıdır. İlişkinin peşinden ilk 24 saat içerisinde alınan ilacın, bu süre içerisinde hamileliği önleme olasılığı ortalama %98 iken, ikinci 24 saatte bu oran %75’e geriler. Korunmasız cinsel beraberlik pek fazla cinsel yolla bulaşan hastalığa da sebep olabilir aids emareleri gösterdikten sonrasında tedbir almak muhtemel olmayacağından dolayı cinsel yolla bulaşan hastalıklar söz mevzusu olduğu zaman ertesi gün hapı gibi seçenekler hastalıklardan korunma yolu değildir. 

 

Doğum kontrol haplarının öteki ilaçlarla beraber kullanımı sakıncalı mıdır?

Doğum kontrol hapları da öteki pek fazla ilaç gibi değişik ilaç türleri ile beraber alındığında etkinliğini kaybedebilir. İlacın düzenli kullanılmasına karşın istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilen bu durumun önüne geçilebilmesi için düzenli olarak değişik ilaç türlerini kullanan bireyler, doğum kontrol hapı kullanmaya karar verdiği zaman kesinlikle uzman bir doktora başvurmalı ve düzenli olarak kullanılan ilaçlar hakkında hekimi bilgilendirmelidir.

Bilhassa, sarı kantaron, anti epileptik, anti HIV ve antidepresan ilaçları ile beraber kullanılan doğum kontrol hapları, bu ilacın etkinliğinin azalmasına sebep olabilir. Ek olarak doğum kontrol hapı alındıktan sonraki 2 saat içerisinde istifra edilmesi de ilacın hamileliği önleme etkinliğinin azalmasına sebep olabilir. Bu tip durumlarda istenmeyen hamilelik durumundan korunmak için ilacı yeniden almak yerine ilişki esnasında prezervatif kullanılması önerilebilir.

Doğum kontrol hapları ne süreyle kullanılabilir?

Doğum kontrol hapı kullanan kişilerin çoğunlukla başvurduğu yöntemlerden biri, bedeni dinlendirmek adına belirli aralıklarla ilaç kullanımına ara vermektir. doğum kontrol hapı kullanımı esnasında bedeni dinlendirmek veya değişik bir amaç ile meydana getirilen bu eylemin insanın sağlığına herhangi bir pozitif yönde tesiri bulunmaz. Doğum kontrol hapı kullanımı, insanın hamilelikten korunmayı organize ettiği süre süresince devam ettirilir.

Doğum kontrol hapları 21 tabletten oluşur ve 1 ay içerisinde insanın 21 gün süresince her gün ilacı almaya devam etmesi gerekmektedir. bir hafta süresince ilacın alınmamasının nedeni, insanın adet görmesini sağlamaktır. bir haftalık aranın peşinden yeni kutuya başlanır ve insanın yeniden 21 gün süresince ilacı alması gerekmektedir.

Bu süre boyunca ilaç kullanımının atlanması veya unutulması durumunda şahıs, ihtimaller içinde hamileliği engellemek için cinsel ilişki esnasında kondom kullanmalıdır. Bunun haricinde kişinin değişik nedenlere bağlı olarak doğum kontrol hapı kullanımına ara vermesi, insanın sağlığına pozitif yönde bir tesir yaratmaz. Vücudun dinlendirilmesi amacı ile doğum kontrol hapına ara verilmesi durumunda, istenmeyen gebelikle karşılaşabilir.

Doğum kontrol hapları infertiliteye neden olur mı?

Doğum kontrol hapının kısırlığa yol açtığına dair genel bir inanış olsa bile bu doğru değildir. Doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak kişide kısırlık gelişmesi söz mevzusu değildir. OKS kullanımının sona ermesinden sonraki 1-2 ay içerisinde kişinin adet düzeni eskiden olduğu hale döner. Bu sürenin peşinden şahıs, naturel yollardan hamilelik planlayabilir.

Doğum kontrol hapının avantajları nelerdir?

İstenmeyen gebeliklerin oluşmasında 24 saat süresince tesirli olan doğum kontrol hapının avantajları şu biçimde sıralanabilir:

  • Doğum kontrol hapı bırakıldıktan bir müddet sonrasında üreme fonksiyonları eski hâline döner. Şahıs, ilaç kullanımını bıraktıktan kısa bir müddet sonrasında gebe kalabilir.
  • Ağrılı adet dönemlerinin önüne geçilmesinde etkilidir.
  • Dış hamilelik riskini minimuma indirir.
  • Birtakım hanımefendilerin adet dönemlerinde görünen şiddetli kanamayı dengeler.
  • Fonksiyonel yumurtalık kistlerinin tedavisi için dönemsel olarak kullanılabilir.
  • Premenstrüel sendrom (PMS) olarak malum adet öncesi gerginliğin azaltılmasında etkilidir.
  • Rahim kanseri riskini azalttığı düşünülür.
  • Endometriozis hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
  • Adet tarihinin öne alınması veya geciktirilmesi için hekim kontrolünde kullanılabilir.

 

Doğum kontrol hapının dezavantajları nelerdir?

Halk içinde doğum kontrol hapı zararları olarak da malum dezavantajlar içinde, kilo alma, cinsel istekte azalma, duygu durum değişimleri, memelerde duyarlılık, baş ağrısı gibi şikayetler yer almaktadır. Öteki dezavantajları şu biçimde sıralanabilir:

  • İlacın kullanımına başlandıktan sonrasında 2-3 ay süreyle lekelenme tarzında ara kanamalar görülebilir.
  • Mide bulantısına sebep olabilir. (Hafifçe şiddette mide bulantısı varlığında ilacın kullanımına ara verilmemelidir)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz.
  • Düzenli bir halde her gün, aynı saatte alınması gerekmektedir.
  • Pıhtı oluşumu riskini artırır.

Doğum kontrol hapı, hamilelik şüphesi varlığında ve gebelikte katiyen kullanılmamalıdır. Damar tıkanıklığı, diyabetyüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları ve tanısı koyulmamış şiddetli vajinal kanaması olanlar da doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.

Doğum kontrol hapı kullanılmadan öncesinde kesinlikle kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Düzenli olarak kullanılan öteki ilaçlar hakkında doktor bilgilendirilmelidir.

Doğum kontrol hapı kilo aldırır mı?

Doğum kontrol hapları, ilk çıkmış olduğu zamandan bu güne son aşama farklılaşmıştır. Bilhassa ilaç içeriğindeki hormon düzeyi, geçmişteki doğum kontrol ilaçlarına kıyasla günümüzde son aşama düşüktür.

Bu da hormonların kişide iştah açılması veya ödem oluşması gibi kilo artışı ile doğrudan ilgili olan etkilerin günümüzde ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Değişik bir deyişle günümüzde doğum kontrol haplarının içeriğindeki hormon düzeyi son aşama düşüktür.

Dolayısı ile OKS kullanımına bağlı olarak kişide kilo artmasının görülmesi beklenmez. Fakat doğum kontrol hapı kullanımına başladıktan sonraki 2 hafta içerisinde kişide bir miktar ödem oluşumu görülebilir. Bu durum geçici olmakla beraber kişide ilerleyen dönemde kilo artışı görülüyorsa bu durumun değişik bir sebepten kaynaklandığı düşünülmelidir. Değişik nedene bağlı kilo alımı artan kısaca aşırı kiloluluk hastaları ise tüp mide ameliyatı fiyatı hakkında data almak isteyebilir. 

Doğum kontrol hapının yan etkileri var mıdır?

Düzenli olarak kullanıldığında son aşama tesirli bir aile planlaması metodu olan doğum kontrol hapları, birtakım bireylerde yan etkilere sebep olabilir. Mide bulantısı, Baş ağrısı, adet periyodu haricinde kanama, libidonun azalması, memelerde duyarlılık ve duygu durum değişimleri, doğum kontrol haplarının sık görünen yan etkilerinden bazılarıdır.

Bu tür doğum kontrol hapı yan tesirleri, vücudun yeni hormonal düzene alışmasıyla beraber bikaç ay içerisinde kendi kendine geçer. Doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak görünen yan etkilerin düzelmemesi durumunda doktora başvurularak durum yeniden değerlendirilmeli ve lüzumlu görülmesi durumunda değişik doğum kontrol şekilleri denenmelidir. OKS, doğum kontrol hapı kullananlar veya kullanmayı düşünenler tarafınca doğum kontrol hapı zararları olarak da malum birtakım sıhhat problemlerine de sebep olabilir. Kombine OKS kullanımında pıhtı oluşumu gelişebilir.

Kalp krizi, inme, derin ven trombozu gibi sonuçlara neden olabilen pıhtı oluşumu riski son aşama düşüktür. Değişik bir deyişle doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak kişide pıhtı oluşumu binde birden azdır. Bu da hamilelik esnasında pıhtı oluşumunun görülme ihtimalinden daha düşüktür.

Fakat gene de doğum kontrol hapı kullanan kişilerin pıhtı oluşumuna karşı tetikte olması tavsiye edilir. Şiddetli karın ağrısı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, konuşma ve görme problemlerinin varlığında kesinlikle acil servise başvuru yapılmalıdır.

Kimler doğum kontrol hapı kullanmamalıdır?

Doğum kontrol hapı son aşama tesirli bir doğum kontrol metodu olsa bile birtakım bireylerde yan etkilerin görülmesine sebep olabilir. 1-2 ay süresince düzenli kullanıma karşın yan etkilerin sürmesi durumunda bu durum doktora bildirilmelidir. Yüksek tansiyon, diyabet, damar tıkanıklığı, inme, kalp kapak hastalığı olan bireyler ve meme kanseri tanısı olanlar, doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.

Ek olarak, birtakım nörolojik hastalıkların varlığında da doğum kontrol hapı kullanımı önerilmez. Doğum kontrol hapı kullanmadan öncesinde doktora başvurulması bu nedenle son aşama {önemlidir}. 35 yaş ve üstü kişilerin aynı zamanda sigara tiryakisi olan kişilerin de doğum kontrol hapı kullanımı önerilmez.

Şayet siz de doğum kontrol hapı kullanmayı planlıyorsanız, sıhhat kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Sıhhatli günler diliyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here