Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür?

0
46

Bebeklerde yüksek ateş ebeveynleri en çok tedirgin eden konulardan birisidir. Bebeğin ateşinin olduğunu ya da olmadığını idrak etmek için ilk olarak ateşini ateş ölçerle ölçmek gerekmektedir.

Bebeklerde Ateş Ne şekilde ya da nasıl Düşürülür?

Bebeklerin ateşi ne şekilde ya da nasıl düşürülür sorusu, annelerin çoğunlukla kullandıkları cümleler arasında yer almaktadır. Şundan dolayı bebeklerin doğumlarından başlayarak gelişme sürecinde türlü türlü sebeplerden ötürü ateşleri çıkar. Birtakım durumlarda hafifçe seyreden ateş, ilerleyen zamanda bebek için ciddi sonuçlar doğuracak boyutlara çıkabilir. Bebeklerde ateş kaç derece olmalı?

Bebeklerin ateşinin olması her bakımdan ebeveynler için ürkü durumu gibi görünse de uzmanlar ateşin bununla birlikte bebeğin geçirmiş olduğu enfeksiyonla savaşı için antikor ve beyaz kan hücresi üretmesine işaret olduğunu söylerler. Bu sebeple de, “Ateşi olan bebeğin hareketleri normal ise ve kötü görünmüyorsa kaygı edilecek bir durum yoktur.” biçiminde açıklamada bulunurlar. Pekala, bebeklerde ateş ne vakit ciddiye alınmalıdır? Bebeklerde ateş ne şekilde ya da nasıl düşürülür İşte çocuklarda ateş düşürme yolları ve ayrıntılar…

Ateş Nedir?

Normal bir insan bedeninin ısısı 36,5 – 37,70 derece arasındaki değerlerde durağan(durgun) tutulur. Çoğunlukla sabah erken saatlerde düşen vücut ısısı akşam 16.00 -18.00 saatleri arasında en yüksek seviyeye çıkar. Bu tür varyasyonlar vücut ısısını normal ve doğal olan değerlerin dışarısına çıkmazken, alevden söz edebilmek için, vücut ısısının günlük değişimlerin üzerinde seyretmesi gerekmektedir. Normal seyrin üstünde gerçekleşen bu durum bununla beraber de birtakım problemleri getirir.

Kaç Derecede Ateş Var Denir?  

Bebeklerde yüksek ateş ebeveynleri en çok tedirgin eden konulardan birisidir. Bebeğin ateşinin olduğunu ya da olmadığını idrak etmek için ilk olarak ateşini ateş ölçer ile ölçmek gerekmektedir. Her seviyedeki ateşin tehlike içermediğini belirten uzmanlar, bebeklerde ateş olarak kabul edilen derecenin çoğu zaman 38ºC’nin üstünde çıkan değerler olduğu belirtilirken, bilhassa küçük çocuklarda ateşi kontrol altında tutmanın fazla mühim olduğu vurgulanır. Bebeklerde ve çocuklarda kabul edilen ateş sınırları ise;

  • 34,4-37,9 derece; Ateşsiz,
  • 38,0-39,9 derece; Alev ateş,
  • 40,0 ve yukarısı; Yüksek Alev ateş.

olarak tanımlanır. 

 Ateş Ne şekilde ya da nasıl Ölçülür?

 Bebeklerin ateşini ölçmenin bikaç şekli vardır. Bunlara ateş ölçme noktaları denir. Kulak, popo, alın, dilaltı ve koltuk altı ateş ölçme noktalarıdır. 

Kulaktan ateş ölçme;  Kulak dereceleri saniyeler içinde güvenilir ölçümler yapabilir. Fakat ölçüm yaparken ucunun bebeğin /çocuğun kulak kanalına iyi oturduğundan güvenli olmak gerekmektedir. Kulaktan ateş ölçümde dikkat gerektiren bir yöntemdir ve devamlı aynı kulaktan ölçüm yapmak gerekmektedir. Zira sağ ve sol kulaktan meydana getirilen ölçüm değişik çıkabilir. Bu sebeple uzmanlar tarafınca pek önerilmez. 

Popodan ateş ölçme; Popodan ölçülen ateş en doğru ölçüm olarak kabul edilir. Bu metot, yatakta veya bez değişiklik yapma masasında bebek yüzüstü yatırılarak ve altına küçük bir yastık yada katlanmış havlu koyularak kalçası yükselterek makata 2-2,5 santimetre kadar ateş ölçerin ucunun sokulması ile ölçüm yapılır. Ölçümden sonrasında derecenin iyice temizlenmesi {önemlidir}.  

Dilaltı (ağızdan) ateş ölçme; 2-2,5 yaşından küçük bebeklerde dilaltından ölçüm yapmak teknik olarak birazcık zor olsa gerek. Bu sebeple bu metodu bu yaşlardan büyük çocuklarda kullanabilirsiniz. 

Koltuk altından ateş ölçme; Bebeğin ateşinin ölçülmesi şekillerinden olan koltuk altı ölçümleri, öteki ölçümlere oranla 0,5ºC derece daha düşük çıkabilmektedir. 

Alından ateş ölçme; piyasada fazla türlü türlü modellerde bulunan alın termometresi ile de bebeğinizin ateşini ölçebilirsiniz. 

 

 Evinizde Kesinlikle Ateş Ölçer / Derece Bulundurun

Evinizde kesinlikle rahat kullanabileceğiniz bir ateş ölçer veya bir dereceniz olmalıdır. Satın aldığınız bu derece ile yavrunuz yakıcı değil iken bikaç kere ölçüm yapmanız, bebeğinizin ateşli olduğu dönemlerde ki farkı anlayabilmeniz için {önemlidir}. Bu ölçümlerde çıkan normal vücut sıcaklığını bir yere not etmenizde yarar vardır. 

Ateşi 40 Derece ve Üstünde İse Sıhhat Kuruluşuna Başvurun

Bebeğinizin hasta görünmesine rağmen ateşi yoksa ve hasta görüntüsünü korumaya devam etmekte ise, bir saat içinde ateşini tekrardan ölçün. Çocuğunuzun ateşi 38,0 civarında seyrediyorsa, ateşi düşürmek için tedbir alın. Eğer 40 derece ve üstüyse zaman kaybetmeden en yakın sıhhat kuruluşuna başvurun.

Bebeğin Ateşi Ne şekilde ya da nasıl Düşürülür?

Ateşi çıkan yavrunuz üç aydan küçükse (Yenidoğan) derhal hekime başvurun..!!!

Bebeklerde ve çocuklarda ateş düşürme yolları ile ilgili data vermeden öncesinde, anne babaların bilmeleri gerekmekte olan mühim mevzuya değinmek isteriz. Şayet ateşlenen bebek üç aydan küçük ise, ateşini düşürmek için herhangi bir girişimde bulunmadan derhal hekime götürmeniz öneri edilir.

Hekime götürmeden önceki zamanda bebeğin ateşi olduğunu ya da olmadığını idrak etmek için bebeğin üzerini açarak bekleyin ve 15 dakika sonrasında yeniden ateşini ölçün derece hala aynı kıymeti gösteriyorsa hekime gidin. Bu sırada bebeği sıkı sarmayın, kalınca giydirmeyin, üzerini örtmeyin. Eğer yavrunuz üç aydan büyükse yakıcı olduğu durumda aşağıdaki şekilleri adım adım uygulayabilirsiniz. 

1. Adım; Bebeğin / çocuğun üstünü açın; Bebeğinizin ateşi olduğu zaman titremesi oldukça normaldir. Buna benzer durumlarda  üşütmesinden ötürü ateşinin çıktığını düşünerek üzerini örtmeyin, kalınca giydirmeyin bu bebeğinizin ateşinin yükselmesine sebep olur. Ateşlenen yavrunuz titriyorsa, onu ince bir havlu, pike veya ince bir çarşafla sarın. 

 2 – Ilık duş aldırın;  Ateşlenen çocuğunuzun üzerini açmanıza rağmen ateşi 39 C’nin üstüne çıkıyorsa derhal hekiminizi arayın veya en yakın sıhhat kuruluşuna gidin. Ayrıca ısıyı hızlı bir şekilde düşürmenin bir öteki yolu da bebeği ılık duşa sokmak veya ılık, ıslak büyük bir havluyu ıslatarak yavrunuz bütün vücuduna sarın.

Bebeğinize ılık duş aldırırken bebek banyo küvetini ılık su ile doldurun ve bebeğinizi 5 – 10 dakika suyun içinde oturtun. Bu sırada bebeğinizi tutun ve  arkaya doğru yatmasına izin vermeyin. Suyu bebeğin kafasından aşağı doğru dökmeyin. Bir tek bir süngeri ıslatarak yumuşak hareketlerle bebeğinin  bedeninin çevresinde gezdirin. Yavrunuz titremeye başladığında onu küvetten çıkartın ve kuru bir havlu veya çarşafa sarın. Bu noktada katiyen alkollü kompresler ateşini düşürmeye çabalamayın.

3 – İlaç Tedavisi (Parasetamol); Tabip tarafınca verilen ateş düşürücüler parasetamol içermektedir. Parasetamol, “Asprin bulundurmayan ağrı kesicilerde” bulunan etken maddedir. Bebeklik / çocukluk döneminde insanların tercih ettiği ateş düşürücüler bu maddeyi içermektedir. Çocuklarda hiçbir vakit asprin ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Tabip tavsiyesine bakılırsa, parasetamol 4-6 saatte bir verilir. 

Hangi Durumlarda Hekime Başvurmak Gerekmektedir?

Uzmanlar, bebeklerin ateşlenmesi sonrasında ne vakit hekime görüleceğini bebeğin yaşına ve ateşinin düzeyine bakılırsa değişeceğini belirtirler. Buna bakılırsa,  

  • 3 aydan daha küçük bebeklerde (yenidoğan) ; bebeğin ateşi 38 derece (100.4 F) veya daha yüksekse bebeği zaman kaybetmeden hekime götürmek gerekmektedir.
  • 3 – 6 ay arasındaki bebeklerde bebeğin ateşi;  38.3 derece (101 F ) ve daha yüksekse bebeğin doktora gösterilmesi daha elverişli olur.
  • 6 – 12 aylık bebeklerde; bebeğin ateşi 39.4 derece (103 F ) ve daha yüksek ise, bebek doktora gösterilmelidir.
  • Şayet çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise,
  • Evladınız durmadan ağlıyor, bir şey içmek istemiyor veya fazla halsiz görünüyorsa,
  • Evladınız açıklayamadığınız hastalık emareleri taşıyorsa yada fazla hasta ise,
  • Şayet evladınız yakıcı havale geçiriyorsa. (Çocuklarda yakıcı havale genel anlamda ateşin normalden devasa yükseklikte olduğu durumlarda görünür. Havale anında çocuğunuzun ayakları ve elleri şiddetli bir halde sallanmaya başlar ve gözleri arkaya doğru kayabilir. Alev ateş havale genel anlamda 1-5 dakika kadar sürer. Çocuğunuzun elinin veya kolunun bikaç kez sallanması, onun havale geçirdiği manasına gelmez.).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here