
Bebeği ek gıdaya başlamış olan anne ve babanın en fazla merak etmiş olduğu konulardan birisi de peynirin ne vakit menüye eklenebileceğidir. Ek gıdaya ilk geçiş dönemi gerçekten anne ve babalar için zor bir süreç oluyor. Çünkü bebeğin sindirim sistemi henüz daha çok yeni geliştiğinden dolayı her gıdanın verilebileceği ay farklıdır. Bu nedenle çok iyi araştırılması gerekiyor. Çünkü bebeğinize yanlış gıdalar vermek onların sindirim sistemini olumsuz etkiler ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Eğer sizin de bebeğiniz
Ek besin sürecinde anne ve babanın en fazla merak etmiş olduğu konulardan birisi de bebeklerine ne vakit peynir yedirebilecekleridir. Zira peynir, varlıklı protein ve kalsiyum içeriği ile bebekler için son derece yararlı bir besindir. Pekala, bebeklere peynir ne vakit verilir? Pek fazla uzman, bebeklerin 7. ay itibariyle peynir yiyebileceğini belirtiyor. Fakat bebeğin süt ürünlerine alerjisi var ise, peynirle tanışmak için hekiminin tavsiye edeceği dönemin beklenilmesi tavsiye ediliyor.
Öte taraftan, her peynir türünün bebekler için yeterli olmadığının hatırlanması gerekiyor. Lor, süzme peynir yada dil peyniri benzeri yumuşak ve tuzsuz peynirler bebekler için oldukça iyi bir seçenektir. Rokfor benzeri mavi damarlı peynirler yada brie benzeri küf ile olgunlaştırılmış peynirler ise bebekler için uygun değildir. Gelin şimdi, bebeklere peynir ne zaman verilir, bebeklere hangi peynirler yedirilebilir gibi dört gözle beklenen soruların cevaplarını beraber inceleme altına alalım.
Biliyorum ki hepinizin kafasında bir çok soru var. Hatta özellikle ilk anneliğini yaşayan biri iseniz bu süreç sizin için hem yorucu hem de karmaşık gelebilir. Ancak emin olun ki zaman çok hızlı bir şekilde geçiyor. İlk başlarda kafa karışıklığı yaşamanız, kafanızda çok fazla soru işaretlerinin olması çok doğal bir durumdur arkadaşlar. Bu konuda yalnız değilsiniz. Sizler gibi anneliği ilk defa tecrübe eden hemen hemen her kadın arkadaşımız sizler gibi düşünüyor. Belli bir süre sonra bebeğinizin yiyebileceği besinlerin sayısı arttığı dönem ve yemek yeme rutini oluşturmayı başardığınız zaman, şuan da yaşadığınız duyguların ve kafa karışıklıklarının geride kaldığını göreceksiniz. Bebeğinize alışmak, yeni hayatınıza alışmak bir an da olacak bir şey değil. Her geçen gün her şeyin daha iyiye gideceğinden emin olabilirsiniz..
Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?
Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin ek gıdaya tek bileşenli püreler yada fazla yumuşak besinler ile başlamasını tavsiye etmektedir. Ek olarak ek gıdaya başlar iken verilecek besinin alerjik ve ufak taneli olmaması da büyük ehemmiyet taşımaktadır. Bu aşamada havuç yada kabak benzeri sebze püreleri ilk adımda son derece iyi birer seçenektir. Bununla beraber pek fazla ebeveyn, kalsiyum ve protein içeriği sebebiyle bebeklerinin ne vakit peynir yiyebileceklerini merak ediyor. Pekala, bebeklere peynir ne vakit yedirilir?
Uzmanlar, çoğu zaman 7. ay itibariyle bebeklerin peynir yiyebileceğini belirtiyor. Fakat peynirin içerdiği inek sütü proteini birtakım bebeklerde alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Bu yüzden bebekte kurdeşen, egzama benzeri alerjik reaksiyon ile bağlantılı hastalık hikayesi var ise, peynire adım atmak için hekimin tavsiyelerinin dinlenmesi öneriliyor.
Bebeklere Hangi Peynirler Verilebilir?
Bebeklerin ne vakit peynir yiyebileceği kadar hangi peynirleri tüketebilecekleri de anne babalar tarafınca dört gözle beklenen bir öteki mevzudur. Bu noktada pek fazla anne-baba, bebekler kaşar peyniri yiyebilir mi, bebeklere süzme peynir verilir mi benzeri soruların cevaplarını araştırıyor. Pekala, bebeklere hangi peynirler verilebilir? İlk başlarda bebeklere yumuşak ve tuz içermeyen peynirler verilmelidir. Bununla beraber bebeğe yedirilecek peynirlerin pastörize olmasına özen gösterilmelidir.
Bebeklerin yiyebileceği peynirler şu biçimde sıralanabilir:
- Süzme peynir
- Lor peyniri
- Krem peynir
- Dil peyniri
- Kaşar peyniri
- Hellim
Bebeklere Yedirilmemesi Gerekmekte olan Peynirler Nedir?

Birtakım peynirler listeria benzeri bakteriler bakımından daha çok risk taşıdığından bebekler için uygun değildir. Bilhassa pastörize edilmeyen hiçbir peynir bebeklere yedirilmemelidir.
Bebeklere verilmemesi gerekmekte olan peynirler ise şu şekildedir:
- Brie yada camembert benzeri küfle olgunlaştırılmış yumuşak peynirler
- Rokfor benzeri mavi damarlı peynirler,
- Chevre benzeri olgunlaştırılmış keçi sütü peyniri yada
- Pastörize edilmemiş olan herhangi bir peynir.

Bebekler İçin Peynirin Yararları Nedir?
Peynir de dahil olmak suretiyle süt ve süt ürünleri, genel sıhhat için lüzumlu olan pek fazla vitamin ve minerali içermektedir. Kalsiyum deposu olmalarının bununla beraber fosfor, A vitamini, B12 vitamini ve protein içindekiler de son derece yüksektir. Bununla beraber peynirin laktoz seviyesi süte nazaran daha düşük olduğundan laktoz intoleransı olan bireyler peyniri daha rahat tüketebilirler. Fakat bu hepimiz için geçerli olmayabilir. Şayet yavrunuz peynir yedikten sonrasında hırıltı, deri döküntüsü, şişkinlik ve çok fazla gaz benzeri etkenler gösteriyorsa doktorunun onayıyla peynir tüketimine bir müddet ara vermek iyi olabilir.
Bebeklerin Peynire Alerjisi Olabilir mi?
İnek sütü, bebeklerde alerjiye yol açan en bilinen besindir. Peynir de inek sütü proteini içerebileceğinden nadiren birtakım bebeklerde alerjiye yada laktoz intoleransına sebep olabilir. Bu yüzden yavrunuz süt ve süt ürünleri tükettiği vakit şayet alerjik etkenler geliştirdiğini fark ediyorsanız, bu olayı bebeğinizin hekimine bildirmeniz ve önerilerini dikkate almanız gerekmektedir.
1. Süt Alerjisi
Bebeklerde yada ufak çocuklarda gıda alerjisine en sık yol açan şey inek sütüdür. Bir çok bebek 3 yaşından sonrasında inek sütü alerjisinden kurtulsa da bazılarında uzun bir müddet geçmeyebilir. Tepki birtakım bebeklerde hafifçe olabilirken bazılarında daha şiddetli olabilmektedir. Süt alerjisinin birtakım emareleri ise şu şekildedir:
- Hırıltı,
- Öksürük,
- Nefes darlığı,
- Kurdeşen,
- Kusma,
- Göz sulanması,
- Burun akması,
- Karın krampları,
- Kan içerebilen ishaldir.
Süt alerjisi birtakım bebeklerde ciddi bir alerjik tepki olan anafilaksiye de sebep olabilir. Kan basıncında düşüş, nefes almayı zor hale getiren şişmiş bir boğaz, kaşıntı ve yüzün kızarması anafilaksi emareleri olabilir. Hal böyle olunca acilen en yakın sıhhat merkezine başvurmak gerekmektedir.
2. Laktoz İntoleransı
Süt intoleransı olarak da malum laktoz intoleransı, süt alerjisinden daha farklıdır. Süt alerjisinde insanın bağışıklık sistemi tüketilen besine karşı devreye girerken laktoz intoleransında bağışıklık sistemi tüketilen besine reaksiyon vermez. Laktoz isminde olan şeker türünü parçalayacak enzime sahip olunmadığında gelişen bir rahatsızlıktır. En mühim emareleri ise laktoz içermekte olan bir süt ürünü tüketildiğinde gelişen gaz, şişkinlik ve ishaldir.