Bebeklerde Yumurta Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

0
125

Bebeklerde yumurta alerjisi ile alakalı bütün merak edilen soruların cevaplarını bu içeriğimizde bir araya getirdik!

Bebeklerde görülen yumurta alerjisi, inek sütü alerjisinden sonrasında en sık görünen ikinci gıda alerjisidir. Bunun nedeni, bebeklerin hemen hemen tam olarak gelişmemiş olan bağışıklık sisteminin, yumurta proteinini zararı olan bir madde olarak algılamasıdır.

Bebeklerde yumurta alerjisi emareleri içinde deride döküntü, egzama benzeri cilt değişimleri, kusma, karın ağrısı, hırıltılı solunum gibi semptomlar bulunur. Fakat yumurtaya karşı çok ciddi alerjisi olan bebeklerde ki bu durum nadiren görülür, şuur bulanıklığı, cildin soluklaşması, dilde şişme vb. ciddi etkenler gelişebilir.

Bu anaflaksi isminde olan alerjik şok tablosudur ve acilen tıbbi müdahale gerektirir. Eğer bu tarz durumlar yaşar iseniz kesinlikle zaman kaybetmeden bebeğinizi takip eden doktor ile görüşmelisiniz. Alerjik reaksiyonlar nadiren de olsa ciddi sağlık sorunları geliştirebilir. Bu sebeple alerjik reaksiyon durumları hafife alınmamalı.

Yumurta alerjisi çoğu zaman hayatın ilk yıllarında görünür. Bir çok bebekte yumurta alerjisinin 3 – 4 yaşlarında Tamamıyla geçmiş olduğu bilinen bişeydir. Nadiren birtakım bireylerde yetişkinlik dönemine kadar sürebilir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, bebeklerde yumurta alerjisi ile ilgili bütün merak edilenleri bir araya topladık. Keyifli okumalar.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Neden Olur?

Alerjik reaksiyon, bir insanın bağışıklık sisteminin zararsız olan bir maddeyi zararı olan olarak algılaması sonucunda o maddeye saldırmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu gibi bir durumda bağışıklık sistemi, zararı olan olarak algıladığı maddeye karşı antikorlar oluşturur ve histamin isminde olan bir kimyasal salgılar. Böylece yumurtayı yok etmek için vücut kendi içinde bir savaşa girer. Bu durumun da dışa yansıması alerjik reaksiyon olarak tanımlanır.

Yumurtanın içindeki protein de bilhassa bebeklik döneminde bağışıklık sisteminin zararı olan olarak algılayabildiği ve mücadele vermeye çalıştığı bir maddedir. Hal böyle olunca birtakım bebeklerde yumurta tüketimi sonrası alerjik etkenler ortaya çıkmaktadır.

İnek sütünden sonrasında bebeklerde en sık görünen ikinci gıda alerjisi yumurta alerjisidir. Yumurta alerjisi, yumurtanın beyazındaki yada sarısındaki proteine karşı gelişebilir. Fakat bebeklerin daha fazla yumurtanın beyazındaki proteine karşı alerjik reaksiyon geliştirmiş olduğu bilinen bişeydir.

Bu yüzden çocuk doktorları yumurta beyazının 1 yaşından öncesinde tüketilmemesi icap ettiğini belirtmektedir. Yumurta beyazını bebeğinize geç vermeniz alerjik reaksiyon durumunu en aza indirgemenizi sağlar. Bebeğinizin sindirim sistemi yavaş yavaş geliştikçe ve besinlere alıştıkça alerjik reaksiyon gösterme olasılığı azalır.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Emareleri

Bebeklerde yumurta alerjisi emareleri, yumurta tüketiminden kısa bir sonrasında ortaya çıkmaktadır. Birtakım bebeklerde emareler hafifçe seyrederken kimi bebeklerde yaşamsal risk oluşturabilir.

Bebeklerde yumurta alerjisinin başlıca emareleri şunlardır:

  • Deride kızarıklık, şişme,
  • Egzama yada kurdeşen benzeri cilt değişimleri,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Hazımsızlık,
  • Burun akıntısı yada tıkanıklığı,
  • Hırıltı,
  • Tekrarlayan öksürük,
  • Nefes darlığı, solunum zorluğu,
  • Deride soluklaşma yada mavileşme,
  • Şuur bulanıklığı,
  • Zayıf nabız
  • Anaflaksi.

Yumurta alerjisi bir çok bebekte hafifçe emarelerle ortaya çıksa bile birtakım bebeklerde anaflaksi, şu demek oluyor ki alerjik şok gelişebilmektedir. Anaflaksi acil tıbbi müdahale gerektiren mühim bir tablodur. Erken müdahale edilmediği süre boyunca yaşamsal risk oluşabilmektedir. Bu yüzden şuur bulanıklığı, zayıf nabız, dilde şişme, cilt renginin maviye dönmesi yada soluklaşması gibi ciddi semptomlarda zaman kaybetmeden en sıhhat kuruluşuna başvuru yapılmalıdır.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Ne şekilde Anlaşılır?

Bebeklerde yumurta alerjisinden şüpheleniyor ise yapılması gerekmekte olan ilk şey çocuk alerjik reaksiyon uzmanına muayene olmaktır. Alerjik reaksiyon uzmanı, bebeğin mevcut olan emareleri ve ailenin anlatacağı öyküye gore çeşit çeşit testler yapmak isteyebilir. Gıda alerjilerinin tespiti için çoğu zaman deri ve kan testlerinden yararlanılır.

Deri testlerinde alerjik olan madde deri altına yerleştirilir ve 15 – 20 dakika kadar beklenir. Şayet alerjen maddenin verildiği bölgede alerjik etkenler gelişirse, gıda alerjisi doğrulanır. Kan testinde ise yumurta proteinine karşı immünoglobulin E antikorlarının varlığını tespit edebilmek için bebekten kan örneği alınması gerekmektedir.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Tedavisi

Yumurta alerjisini yönetmenin sıradışı yolu yumurtadan kaçınmaktır. Fakat yumurtayı lüzumsuz yere bebeğin beslenmesinden çıkartmak, mühim bir protein, B12, selenyum, ribofilavin ve biotin kaynağından yoksun kalmak anlamına gelir. Bu yüzden yumurtanın rejimden çıkarılıp çıkarılmayacağı kararını, yumurta alerjisinin şiddetine gore alerjik reaksiyon uzmanı verecektir. Çünkü fazla hafifçe alerjik tepki gösteren bebeklerin iyi pişmiş, bilhassa fırınlanmış yumurtayı tolere edebildiği bilinen bişeydir.

Bununla beraber ciddi alerjik tepki gösteren bebeklerin rejiminden yumurtanın Tamamıyla çıkartılması gerekmektedir. Böylesi durumlarda emziren annelerin de yumurta tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Ek olarak paketli besinlerin etiketi iyi okunmalı ve yumurta içermekte olan hiçbir gıda tüketilmemelidir.

Bebeklerde Yumurta Alerjisi Ne Vakit Geçer?

Yumurta alerjisi çoğu zaman bebeklik ve çocukluk döneminde görünür. Bunun sebebi bebeklerin hemen hemen tam olarak gelişmeyen bağırsak ve bağışıklık sistemidir. Bebek büyüdükçe bağırsak ve bağışıklık sistemi de gelişeceğinden dolayı, süt ve yumurta gibi alerjik olan besinler daha iyi tolere edilebilir hale gelir ve gıda alerjisi de yavaş yavaş ortadan kalkar.

Bir çok bebekte yumurta alerjisi 3 – 4 yaşına kadar geçer. Fakat nadiren yetişkinlik dönemine kadar uzadığı ve birtakım bireylerde yaşam boyu devam etmiş olduğu bilinen bişeydir.

Yumurta Alerjisi İçin Risk Etkenleri

Birtakım etkenler bebeklerde yumurta alerjisinin görülme riskini artırabilir. Mesela atopik dermatiti olan bebeklerde yumurta alerjisi gelişme riski daha fazladır. Bununla beraber ailesinde yumurta alerjisi hikayesi bulunan bebekler de alerjik reaksiyon bakımından risk altındadır.

Bebeğinizde yumurta alerjisi durumundan şüpheleniyor iseniz ve kafanız da soru işaretleri var ise bu yazımız tam size göre sevgili anne ve babalar. Bebeklerde yumurta alerjisi nasıl geçer, bebeklerde yumurta alerjisi belirtisi, bebeklerde yumurta alerjisine ne iyi gelir, bebeklerde yumurta alerjisi nasıl olur, bebeklerde yumurta alerji testi nasıl yapılır? bebeklerde yumurta alerjisi geçer mi? bebeklerde yumurta alerjisi nasıl belli olur? bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri tedavisi? bebeklerde yumurta alerjisi pişik yapar mı? bebeklerde yumurta alerjisi sonuçları gibi bir çok farklı sorunun cevabını burada bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here