Bilhassa ilk defa ebeveyn olan çiftler, bebeklerinin gelişim sürecindeki her bir detayın ve ayrıntının normal, olması gereken bir şey olduğunu ya da olmadığını merak ederler. Kaç saat uyumalı, ne kadar sıklık ile beslenmeli gibi pek çok sual, doğumdan sonrasında henüz yeni anne ve babanın kafasını kurcalayıp durur. Bu sorulardan birisi de asla kuşkusuz ki bebeklerdeki salya artışıdır. Pekala, bebeklerde salya sebep olur?
Bebeklerde salya oluşumunun en malum sebebi diş çıkarmadır. Bunun haricinde enfeksiyon, reflü yada burun tıkanıklığı gibi pek çok neden, bebeklerde salya artışına sebep olabilmektedir. Yenidoğan döneminden başlayarak görülebilen salya akıntısının ortalama olarak 1,5 yaşına kadar zaman zaman artıp azalması oldukça normaldir. Fakat 1,5 yaşından sonrasında salya üretiminde azalma olması beklenir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede; bebeklerin salyası neden akar, bebeklerde salya ne vakit biter gibi anne ve babanın en fazla araştırmış olduğu mevzuları bir araya getirdik, hazırsanız başlamış olalım.
Bebeklerde Salya Neden Olur?
Bebeklerde salya neden akar sorusuna onlarca cevap verilebilir. Fakat bunlardan en bilineni diş çıkarmadır. Bir çok bebeğin diş çıkarma döneminde salya miktarında artma gözlemlenir. Bunun haricinde reflü, enfeksiyon, alerjik reaksiyon ve burun tıkanıklığı gibi pek çok unsur bebeklerde salya artışına sebep olabilmektedir. Şimdi, bebeklerde salya üretimini tetikleyen sebepleri daha daha geniş kapsamlı inceleme altına alalım.
1. Diş Çıkarma
Bebeklerde salya artmasının en malum sebebi diş çıkarmadır. Bu süreç 3. ayda başlayabileceği gibi 9. aya kadar da uzayabilir. Fakat ortalama olarak 6. ay civarı bebeklerin ilk dişleri çıkmaya başlar. Diş çıkarma döneminde salya artışına ek olarak hafifçe ateş, iştahsızlık, huzursuzluk ve her şeyi ağzına götürme durumu gibi emareler de görülebilir.
Bu zamanda bebeği rahatlatmak ve huzurlu olması için soğuk diş kaşıma aparatları kullanılabilir yada temiz bir bez yardımı ile bebeğin diş etlerine masaj yapılabilir. Şayet hekiminiz öneriyorsa, diş çıkarma döneminde kullanılan bitkisel jeller ile de bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.
2. Enfeksiyon
Bebeklerde salya artışına neden olan bir öteki unsur de ağız içerisinde oluşmuş bulunan enfeksiyonlardır. Tükürüğün içerisinde enfeksiyonla savaşan enzimler bulunmuş olduğu için vücut enfeksiyon algıladığında tükürük üretimini artırır. Kısaca ağız içi enfeksiyonları esnasında bir salya artışı var ise, bu durum bebeğinizin bağışıklık sisteminin harekete geçtiğinin bir göstergesidir.

3. Reflü
Bebeklerin yemek borusu üstündeki kapakçıklar gevşek olduğundan bilhassa yenidoğan döneminde sürekli olarak kusarlar. Bu durum bununla beraber bebeklerin boğazının tahriş olmasına da neden olmaktadır. Vücut ise böylesi anlarda daha çok tükürük üreterek kendisini korumaya çalışır.
4. Burun Tıkanıklığı
Burnu tıkanan bebekler ağızlarından nefes almaya başladıkları için salya üretiminde artma görünebilir. Şayet altında daha farklı bir neden yoksa burun tıkanıklığı giderildiğinde salya üretimi de azalacaktır.
5. Alerjik reaksiyon
Alerjik bebeklerin sürekli olarak burnu tıkanabilir. Hal böyle olunca, yukarıda değindiğimiz gibi ağızlarından nefes almaya başladıkları için tükürük üretimleri artar. Hal böyle olunca alerjik reaksiyonun da salya artışını tetikleyebileceği unutulmamalıdır.
6. Serebral Palsi
Serebral Palsi, kasların tonusunu ve insanın motor becerilerini tesir eden bir hastalıktır. Çoğu zaman süt çocukluğu yada okul öncesi dönemde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık doğrudan kasları etkilediği için bebekler ağızlarındaki kasları kullanamazlar. Hal böyle olunca serebral palsili bebeklerde de salya ve tükürük artışı görülür.
7. Öteki Nedenler
Kullanılan ilaçlar, bağırsak enfeksiyonları, sinirsel yada psikolojik etkenler, mide asidinin çok olması, erken diş çıkarma ve daha pek çok etkenin bebeklerde salya artışına sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Salya Akması Ne Vakit Geçer?
Gerek diş çıkarma süreci gerek ise ağız içerisinde gelişen enfeksiyonlar bebeklerde salya artışına sebep olabilir. Fakat bu artışın 1,5 yaş civarı azalması beklenir. Öteki bir deyişle bebeklerde salya üretiminin ortalama olarak 18 aylıkken no
rmale dönmesi gerekmektedir. Bundan dolayı bu zamanda hem bebeklerin pek çok dişi çıkmış olur hem de kas kontrolünü sağlayabilecek motor becerileri gelişmiş olur.
Ek olarak çiğneme ve yutma reflekslerinin gelişmesi de bebeklerde salya miktarının azalmasını tesir eden unsurlardır. Bütün bunlara karşın, zaman zaman değişik tatların denenmesi yada duygusal değişiklik gibi etkenlerin bebeklerde salya artışına sebep olabileceği unutulmamalıdır.
Bebeklerde Salya Ne şekilde ya da nasıl Geçer?
Salya, bebeklerin sağlığını tehdit eden zararı olan bir şey kesinlikle değildir. Çene kaslarının güçlenmesi, dişlerin çıkması, yutma ve çiğneme reflekslerinin gelişmesiyle beraber salya üretiminin azalması durumu söz konusu olur. Bu yüzden herhangi bir tedaviye gerek kalmamıştır.
Fakat yukarıda da değindiğimiz gibi kimi zaman ağız içi enfeksiyonlar da salya artışına sebep olabiliyor. Bu yüzden ilk olarak bebeğinizin gelişimini takip eden hekime danışmanızı ve salya artmasının altında yatan herhangi bir hastalık olduğunu ya da olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Şayet salya artışını bir hastalık tetikliyorsa, hekiminizin reçete edeceği ilaçları tertipli olarak kullanmanız neticesinde bebeğinizin salya artışı da azalacaktır.
Sitemiz içerisinde özellikle ilk defa anne olmuş olan annelerimiz için oldukça yararlı ve sorularına yanıtlar bulabileceğiniz bir çok makalemiz vardır. Bu soru işaretlerinden birisi bebeklerde salya akması durumudur. Bütün bebeklerin başına gelen bir durumdur. Bebeklerde salya neden olur, bebeklerde salya akması, bebeklerde salya ve ateş, bebeklerde salya ne zaman başlar, bebeklerde salya akması nasıl geçer? gibi sorularınıza elimizden geldiği kadarıyla bilgi vermeye çalıştık. Eğer sizin de eklemek istediğiniz ya da kafanıza takılan başka sorular var ise lütfen bize yazmaya çekinmeyin sevgili anne ve babalar!