Bebeklerde Konak Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde konak neden olur, bebeklerde konak nasıl geçer, bebeklerde konak ne zaman olur, bebeklerde konak nasıl temizlenir, bebeklerde konak ne zaman biter, bebeklerde konak hastalığı, bebeklerde konak belirtileri gibi bir çok sorunun yanıtını makalemiz içerisinde bulabilirsiniz.

0
119

Bebeklerde Konak konusu ile alakalı, merak ettiğiniz ve öğrenmek isteyeceğinizher şey makalemizde…

Bebeklerde konak; bilhassa doğumdan sonraki 1. – 3. ay arası meydana gelen, daha fazla kafa derisi ve kaş bölgesinde oluşmuş bulunan, kepeğe benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken sarı/beyaz kabuklanmalardır. Anneler tarafınca saç derisinde pullanma yada kepek olarak tanım edilen konak, çoğu zaman doğumdan 1 ay sonrasında meydana geliyor.

2 – 3 ay içinde de herhangi bir şey yapmaya ihtiyaç duyulmadan kendi kendine geçiyor. Birtakım bebeklerde bu konak durumu 1 yıla kadar sürebiliyor. Konağın sebebi henüz tam olarak netlik kazanmamış olsa bile uzmanlar ciltte üretilen çok yağın (sebum) bebeklerde konak oluşmasına sebep olduğunu ileri sürüyor. Bu yüzden zannedilenin aksine, bebeğin kafa derisindeki konak ile hijyen, temizlik arasında hiçbir alaka bulunmuyor. 

Bebeğinin kafasında konak olan anneler her bakımdan endişe halinde davransa da konak bebeği rahatsız etmiyor yada kafasında kaşıntıya neden olmuyor. Sadece saç derisindeki dökülmenin etrafı kırmızı bir hale gelirse, o vakit çocuk hekimine muayene olunması tavsiye ediliyor.

Konak her bakımdan bikaç ay içerisinde kendi kendine geçse de birtakım bebeklerde süreç uzayabiliyor. Bu gibi durumlarda konak ne şekilde ya da nasıl temizlenir sorusunun yanıtı da anneler için ehemmiyet kazanmaya başlıyor. Fakat bunun öncesinde konak nedir, bebeklerde konak ne zaman geçer gibi sorularının cevaplarına bakalım…

Bebeklerde Konak Neden Olur, Konak Ne şekilde ya da nasıl Temizlenir?

Konak Nedir?

Bebeğin saç derisinde pullanma biçiminde tanımlanabilen malum konak, halk içinde beşik kapağı yada kızak kapağı olarak bilinse de tıptaki ismi infantil seboreik dermatittir. Bebeklerin çoğunda görünen konak, çoğu zaman doğumdan 3 – 4 hafta sonrasında oluşmaya başlar. Daha fazla bebeğin baş derisinde pullanma biçiminde görünür fakat alnında, kulak arkasında, kaş bölgesinde ve yüzünün öteki kıvrımlı bölgelerinde de oluşabilir. 

Bebeklerde konak emareleri değişim gösterse de infantil seboreik dermatit olan neredeyse bebeğin kafa derisinde beyaz/sarı kabuklanmalar dikkat çeker. Katmanlar biçiminde pul pul kepek görüntüsünü çağrıştıran konak, nadiren kötü kokuya da neden olabilir. İlerlemiş durumlarda ise saç derisindeki pullanmaların çevresinde kırmızılık oluşabilir Bu gibi durumlarda kesinlikle çocuk hekimi ile iletişime geçilmeli ve uygulayacağı tedaviye uyulmalıdır.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde saç derisinde kabuklanma, kepek, saç derisinde pullanma gibi türlü türlü isimlerle isimlendirilen konak, çoğu zaman doğumdan 1 ay sonrasında oluşmaya adım atar. görünüm olarak anne babaları bir fazlaca endişelendirdiği için, bebeklerde konak niçin olur sorusunun cevabı da ebeveynler tarafınca merak edilir. Bebeğin genel sıhhat durumunu negatif etkilemeyen ve bir çok vakit kendiliğinden geçen konağın temel nedeni, ciltte biriken sebumdur.

Bebekler fazla süratli bir halde gelişim gösterirler. Bu arada cilt altındaki yağ bezleri de hızlı bir şekilde çalışır ve çok yağ üretir. Oluşmuş bulunan yağ tabakası ölü deri olarak cilt yüzeyine yapışır ve bunun neticesinde konak adında olan saç derisindeki pullanmalar görünür. Hem de deride bulunan ve bir maya çeşidi olan Malassezia’nın da bebeklerde konağa sebep olabileceği düşünülüyor.

Bütün bunlara ek olarak bebeğin saç derisinde kabuklanma/kepek oluşmasının öteki sebepleri içinde genetik sebepler, bebeğin cildini tahriş eden kimyasal madde içerikli ürünler kullanılması, banyodan sonrasında saçın nemli ya da ıslak kalması, bebeğin alerjik reaksiyon yatkınlığı, sıcak/soğuk hava ve belkide annenin gebeliğinde ne şekilde ya da nasıl beslendiği gibi etkenlerin de bebeklerde infantil seboreik dermatite sebep olabileceği ileri sürülüyor.

Pekala, bebeklerin saç derisinde pullanmaya yol açan çok yağ üretimi sebep olur? Derhal izah edelim, gebelik hormonları! Anne doğumdan kısa bir müddet sonrasında gebelik hormonlarını atsa da bebek derhal atamıyor. 

Ağ bezlerinin çok emek vermesi ciltteki Malassezia ismine sahip maya türünün gelişmesine neden oluyor. Bu da bebeğin kafasında kepeklenme olarak tanım edilen konak görüntüsüne yer hazırlıyor. Fakat iyi tarafınca bakılacak olursa, bebekler hormonları vücutlarından attığı vakit bebeğin saç derisindeki kabuklanma da azalarak yok oluyor.

Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir

Saç derisinde kabuklanma olarak da tanımlanan konak, çoğunlukla kafa derisinde ortaya çıksa bile kaşta, kulak arkasında yada yüzün öteki kıvrımlı bölgelerinde de görülebilir. Çok fazla yağ üretimi, Malassezia mayası, duştan sonrasında nemli veya ıslak kalan saç, sıcak/soğuk hava ve daha pek çok etkenin birleşimi olarak meydana gelebilen bu deri hastalığının, bilinenin aksine hijyen ve temizlik ile ilgisi yoktur. Görüntüsü kepeğe benziyor olsa da aşşağıdaki durumlar bebeklerde konak emareleri olarak değerlendirilebilir.

  • Saç derisinde beyaz/sarı pullanma,
  • Katmanlar durumunda pul pul kepek görünümü,
  • Kalınca ve yağlı görünen saç derisi,
  • İleri vakalarda derinin kızarması.

Bebeklerde Konak Ne şekilde ya da nasıl Temizlenir?

Görünümü anne babaları endişelendirse de konak çoğu zaman bebeğe acı yada ağrı vermez. Bir hastalık olmadığından dolayı tedavisi de yoktur. Zira oluştuktan bikaç ay sonrasında kendi kendine gerilemeye adım atar. Fakat bir çok anne-baba, süreci hızlandırmak için konak ne şekilde ya da nasıl temizlenir sorusunun cevabını aramaya adım atar. Konağın temizlenmesi için evimizde yapılabilecek kolay yöntemler bulunuyor. Fakat bu yöntemlerin kesinlikle tabip onayı alınarak yapılması gerekiyor.

  • Ilk olarak belirtmek gerekmektedir ki, konak katiyen tırnaklarla kazınmamaları, kabuklar el ile müdahale edilerek koparılmamalıdır. Bu durum hem enfeksiyon riski oluşturur hem de aynı zamanda konağın yayılmasına ve bebeğin kafasının tahriş olmasına sebep olabilir.
  • Bebeğin kafasında oluşmuş bulunan konağın temizlenebilmesi için özel bebek yağlarından yada zeytinyağından yararlanılabilir. Fazla azca bir yağ kullanarak, küçük hareketlerle bebeğin kafasına masaj yapılabilir. Peşinden natural bebek şampuanı ile bebeğin kafası yıkanabilir. Konaktan kurtuluncaya kadar bebeğin rutini bu biçimde oluşturulabilir.
  • Kalınca kabuklanmalarda ise yağ ile masaj yapıldıktan sonrasında konak tarağı ile bebeğin saçı taranabilir ve yumuşayan kabuklar uzaklaştırılabilir. Fakat kabuklar yumuşamadan kesinlikle saç tarama işlemi yapılmamalıdır. Aksi takdirde bebeğin cildi zarar görür.
  • Konak hastalığı olan bebeklerin daha fazla yıkanması ve konak emareleri hafifleyene kadar her duş almadan önce yukarıdaki rutinlerin yapılması tavsiye edilir. Hafiflemeye başladıktan sonrasında yağ ile masaj yapma işlemi bir banyo atlayarak uygulanabilir. Bütün bu yumuşatma, tarama ve yıkama önlemlerine karşın bikaç hafta içerisinde şikâyetlerde hafifleme görülmüyorsa yada bunun tam tersine şikâyetler şiddetleniyorsa, kesinlikle çocuk hekimine muayene olunmalıdır.
  • Konak temizliği esnasında bebekte saç dökülmeleri görünmesi gayet doğal bir durumdur. Deri iyileştikten sonrasında bebeğin saçları güçlenerek artmaya ve uzamaya devam eder. Konak, bebeklerde tam yada bölgesel kelliğe neden olmaz. Şayet şiddetli saç dökülmesi göze çarpıyorsa, enfeksiyon olasılığı olabilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle hekime başvurmak gerekmektedir.

Bebeklerde Saç Derisinde Pullanma Tedavisi

Seboreik dermatit olarak da malum konak bir hastalık değildir. Hal böyle olunca tedavisi de yoktur. Aslına bakarsan bebeklerde görünen konak çoğu zaman hafifçe şiddetli olur ve bikaç ay içerisinde gerileme eğilimi gösterir. Bir çok vakit tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmadan 3 – 4 ay içerisinde kendi kendine geçer. Fazla ender durumlarda 1 yıla kadar devam etmiş olduğu bilinen bişeydir.  Fakat birtakım bebeklerde inatçı konak gelişebilir ve evimizde meydana getirilen bakıma karşın geçmeyebilir. Buna bir de bebeğin saç derisinde şiddetli kızarıklık, akıntı, kanama, kötü koku, sivilce benzeri oluşumlar, huysuzluk, ciltte ısı artışı ve irin gibi emareler de eklenirse kesinlikle çocuk hekimine yada dermatoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir. Zira bu emareler, enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Bebeklerde konak ne şekilde ya da nasıl geçer sorusuna da cevap verdiğimize bakılırsa, şimdi konağı engellemek için neler yapılabilir, buna bakalım…

Tekrarlayan Konağı Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Birtakım bebeklerdeyse tekrarlayan konak görülebiliyor. Bebeklerin kafa derisinde pullanma olmasını engellemek için anne ve babanın alabileceği bikaç tedbir bulunuyor. Mesela, konak engelleyici şampuan ile bebeğin kafası yıkanabilir. Yıkama sırasında bebeğin başına hafif bir şekilde masaj yapılabilir. Bir çok anne-baba, bıngıldak boşluğu sebebi ile bebeğin kafasına masaj yapmaktan kaçınır.

Fakat bıngıldak, dokunma ile zarar görebilecek bir doku değildir. Bu yüzden hafifçe hareketler ile masaj yapılmasında herhangi bir mahzur yoktur. Bununla beraber bebeğin başı terlediğinde kesinlikle silinmeli, nemli bir şekilde bırakılmamalıdır. Bebeğin Uyuduğu oda ısısı ise 24 dereceden yüksek olmamalıdır.

Şayet mevsim şartları el veriyorsa, ev içerisinde bebeğe şapka takılmamalıdır. Mümkün ise bebek her gün yıkanmalı fakat haftada 2 – 3 defa şampuan kullanılmalıdır. Bebeklerde konak çoğu zaman doğumdan 1 ay sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden ortaya çıkmadan öncesinde belirttiğimiz önlemlerle, hiç olmazsa sertliği azaltılabilir.

Konak Bebekleri Rahatsız Eder mi?

Bebeğin saç derisinde kabuklanma olarak kendisini belli eden konak hastalığı, genel anlamda bebekleri rahatsız etmez. Bebeğin herhangi bir ağrı yada kaşıntı duymasına neden olmaz. Fakat birtakım bebeklerde konak ile beraber mantar enfeksiyonu da görülebilmektedir. Bu enfeksiyon ilerledikçe, bebeğin kafa derisi kızarır ve kaşıntı başlayabilir. Bu gibi bir durumda elbet çocuk hekimi ile görüşülmesi gerekmektedir. Şu sebeple konak her bakımdan kendiliğinden geçme eğilimi gösterse de mantar enfeksiyonu tesirli bir tedavi gerektirir.

Bebeklerde konak neden olur, bebeklerde konak nasıl geçer, bebeklerde konak ne zaman olur, bebeklerde konak nasıl temizlenir, bebeklerde konak ne zaman biter, bebeklerde konak hastalığı gibi bir çok sorunuzun yanıtını vermeye çalıştık sevgili anneler. Eğer daha fazla ya da daha farklı sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here