Yenidoğan bebeklerin beyin gelişimleri için fazla mühim bir bölge olan bıngıldak neden çöker?
Bıngıldak, bebeğin kafatasının üst kısmında yer edinen ve kemiklerin birleştiği noktadaki boşlukta yer edinen, yumuşak kemiksi dokudur. Yetişkin bireylerde kafatası kemikleri Tamamıyla birbirine kenetlenmiş halde olur iken, bebeklerde henüz bu kenetlenme tamamlanmamıştır. Toplamda 6 tane olan bıngıldak, hekim dışındaki bireyler tarafınca fazla fark edilemez. Normal bir şahıs bu bıngıldakların bir tek 2 tanesini fark edebilir.
Bu sebeple bıngıldağa dokunarak zarar verme olasılığı bir tek 2 bıngıldak için geçerlidir. Bebekler için fazla mühim bir bölge olan bıngıldak, ebeveynleri da bir o denli korkutur. Bıngıldakları ziyan olmuş bebeklerle ilgili duyulan söylentiler, ailelerin bu mevzuda duyarlı davranmalarına sebep olur.
Uzmanlar tarafınca zarar vermesi basit olmadığı belirtilen bıngıldaklar, bebeğin beynini korumuş olan en mühim yapıdır. Pekala, yenidoğan bebeklerde bıngıldak çökmesi olarak tabir edilen durum sebep olur? Bu şekilde bir durumla karşılaşan anne babaların neler yapmaları gerekmektedir?
Maksadı Doğumu Kolaylaştırmaktır
Bebek sahibi olan her insanın istisnasız bilmiş olduğu bıngıldak, aslına bakarsak birden fazla işleve sahiptir. Bunlardan bir tanesi de normal doğumun basit olmasını sağlamaktır. Bebeğin doğumu esnasında bebek doğum kanalından geçer iken kafatası esneyerek kanaldan geçecek duruma gelir ve bu sayede bu geçişte bebeğin kafası zarar görmez.
Bıngıldak, buradaki esnemeyi ve hemen sonra doğum esnasında uzayan bebeğin kafasının normale dönmesini sağlar. Bıngıldağın öteki bir işlevi de bebek büyür iken, büyüyen beyinin kafatası ile karşılaşmamasını sağlamaktır. Bıngıldaklar, bu anlamda beynin gelişimi için çok lüzumlu olan alanı esneklikleri ile sağlıyor olurlar. Bıngıldakların vakti geldiğinde kapanması ile beraber beyin büyümesi de büyük bir oranda son bulmuş olur. Bu sebeple bıngıldağın erken kapanma durumu hem kafanın büyümesine engel olur iken, hem de beynin gelişmesine engel olmuş olur.
Bıngıldağa Zarar Verilebilir mi?
Ebeveynler yeni doğan bebeklerinin bıngıldağına, ona vereceklerini düşünerek dokunmaktan çekinirler. Fakat uzmanlara gore, bu bölgeye ne dokunmak ne de onu yıkamak bıngıldağa herhangi bir şekilde hasar vermez. Zira bıngıldağın altında beyni etken bir halde korumuş olan, son derece sıkı ve sağlam bir zar bulunmaktadır. Bıngıldaklar çarpma ve vurma gibi durumlarda bir çok vakit zarar görmezlerken, gene de hekimler tarafınca bebeğin bıngıldak bölgesine hiçbir biçimde baskı uygulanmaması önemle öneri edilir.
/https%3A%2F%2Fcdn.gebe.com%2Fuploads%2F2017%2F03%2Fb%C4%B1ng%C4%B1ldak-%C3%A7%C3%B6kmesi-.jpg)
Bıngıldağın Çökme Sebepleri ve Yapılması Gerekenler
Bıngıldağın çökmesi durumu, uzman doktorların belirtildiğine gore, bebeğin susuz kalması sebebiyle oluşmaktadır. İshal olan bebeklerde su eksikliğinden ötürü bıngıldağın içeri çöktüğü görünebilir. Hal böyle olunca annenin, bebeğin su ihtiyacının karşılanması için sürekli olarak emzirmesi gerekmektedir. Bıngıldağın çok şişik olması, bebeğin kafası içindeki basıncın fazla arttığının göstergesi olabileceğinden hekime başvurulması öneri edilir.
Bebeklerde Bıngıldak Neden Kapanmaz?
Bebeklerde bındıldak neden kapanmaz? Bıngıldağın erken veya geç kapanması bebeğin sağlığı bakımından birtakım problemler yaratabilir.
Bıngıldağın Kapanmasını Geciktiren Sebepler
Bebeklerin kafataslarının kemikleşmesinden öncesinde kemiklerin birleşme yerinde bulunan bıngıldak, elle bastırıldığında oynar gibi olan bölümdür. Halk arasında bıngıldak olarak bilinen fontanel kafatasında toplamda altı adet bulunur. Zannedilenin bunun tam tersine dışarıdan fark edilmez. Tabip dışındaki bireyler tarafınca fazla fark edilemeyen bıngıldağa dokunarak zarar verme olasılığı bireyler tarafınca fark edilebilen 2 bıngıldak için geçerlidir. Alın bölgesinden arka tarafa doğru baklava biçiminde hissedilen ön bıngıldak diğerlerine gore en büyük olanıdır.
Bıngıldak ne vakit kapanmaya başlar? Çoğu zaman 9 – 18 ay arasında kendi kendine kapansa da bu süre 24 aya (2 yaş) kadar bir süreyi de bulabilmektedir. Ne vakit kapanacağı mevzusunda net bir göstergesi olmayan ön bıngıldak, erkek bebeklerde kız bebeklere nazaran daha erken zamanda kapanmaktadır. Bıngıldağın üç aydan daha erken kapanma durumu söz konusu olduğunda bebeğin gelişimini engelleyebilir bu yüzden dikkatli olunması tavsiye edilir. Bıngıldağın kapanmasını geciktiren birtakım sebepler bulunmaktadır. Bıngıldak geç kapanması sebep olur? İşte Bıngıldağın kapanmasını geciktiren sebepler…
Bıngıldağın Kapanma Vakti
Bebeğin kafasında 6 adet bulunan bıngıldağa elle dokunulduğu zaman ön ve arka olmak suretiyle bir tek iki tanesi fark edilebilir. Bizim fark edemediğimiz fakat hekimin fark edebileceği ön ve yan bıngıldakların 2-3 ay içinde, yan bıngıldakların ise, ortalama olarak 1 sene içinde kapanacağı anlatılır.
Bebeğin alnının derhal üstünden süregelen ve başın üzerine hafif bir şekilde bastırıldığında fark edilen ön bıngıldağın en erken kapanma vakti 3. Ay, en geç kapanma vakti 18. Ayda olacağı belirtilir. Başlangıcındaki boyutunun ne vakit kapanacağı ile alakalı herhangi bir göstergesi olmayan bıngıldağın, erkek bebeklerde kız bebeklere göre daha erken kapanacağı belirtilir.
3 Aydan Erken Kapanması
Ön bıngıldağın üç aydan öncesinde kapanmasının bebeğin beyin gelişimini engelleyebileceğini belirten uzmanlar bu mevzuda dikkatli olunması icap ettiğini belirtirler.
Bıngıldağın Kapanmasını Etkileyen Sebepler
Bebeklerde bıngıldağın kapanmasına etki eden sebeplerle alakalı bilgi veren uzmanlar, D vitamini eksikliği, beslenmenin yetersizliği, birtakım iskelet gelişim bozukluklarını içermekte olan sendromlar, tiroid yetersiz emek vermesi olan hipotiroidi gibi durumların kapanmada gecikme sebebi olarak gösterileceğini söylerler. Kapanmaya tesir eden ve mühim bir durum olarak işaret edilen hidrosefali gibi beyin basıncını arttırarak kafatasını genişlemeye zorlayan durumların da kapanmama sebebi olduğu belirtilir.
Bıngıldakta Geç Kapanma
Bıngıldağın geç kapanmasının beyin bakımından bir problem oluşturmayacağını belirten uzmanlar, söz mevzusu durumun altında yatan sebebini erken tanı için ve problem herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa o hastalıkla mücadele vermek bakımından mühim olduğunu belirtirler.
Bıngıldağın geç kapanmasından fazla erken kapanmasının mühim olduğunu belirten uzmanlar, erken kapanmanın uygunsuz kapanma manasına geldiğini, kafatasının gereğinden küçük hacimle geliştiği ve yeterli kadar beyin gelişimine izin vermediği manasına geldiğini de ifade ederler.
Bıngıldak Dokunmakla Zarar Görmez
Bağ dokusu olmasına karşın sert bir katman olan bıngıldağın dokunmakla veya hafifçe travmalarda basit basit zarar görmeyeceğini belirten uzmanlar, bebeğin günlük rutin bakımında, başına dokunulmasında hiçbir probleminin olamayacağını ifade ederler. Fakat söz mevzusu bölgeye fazla sert bastırmak veya keskin bir cismin batmasının mühim travmaya sebep olduğu belirtilir.
Bıngıldağa Dokumaktan Çekinmeyin
Anne babaların bıngıldak bölgesine dokunmak mevzusunda son derece çekingen ve davranışlarında ölçülü davrandığını belirten uzman doktorlar, bıngıldakla ilgili aile kaynaklı problemlerin derhal asla görünmediğini bebeğin bakımını yaparken, saçını tararken veya kucaklarında taşırlarken çekinti duymalarına gerek olmadığını belirtirler.
Makalemiz içerisinde bıngıldak çöküklüğü, bıngıldak çökmesi tehlikeli mi?bıngıldak çökmesi zararları, bıngıldak çökmesi ne zaman geçer? bıngıldak çökmesi belirtileri, bıngıldak çökmesi nasıl anlaşılır? gibi sorularınızın yanıtlarına yer verdik. Eğer kafanıza takılan başka sorularınız var ise sormaktan çekinmeyin.