Daha fazla bebekleri ve küçük çocukları etkisi altına alan altıncı hastalık, herpes grubu virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Pekala, altıncı hastalık ne şekilde anlaşılır?
6. hastalık, herpes grubu virüslerin sebep olduğu döküntülü bir bebeklik periyodu hastalığıdır. Tıp dilinde Roseola Infantum olarak da adlandırılan bu enfeksiyon, solunum yada tükürük yöntemiyle bulaşır. Çoğu zaman 6 ay – 2 yaş arası bebeklerde görünür ve ilk önce yüksek ateş ile emare verir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede; bebeklerde 6. hastalık emareleri ve altıncı hastalık tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik. Hazırsanız başlamış olalım!
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık, daha fazla bebek ve çocukları etkisi altına alan bulaşıcı olan bir viral enfeksiyondur. Yüksek ateş ve deri döküntüsü ile emare veren hastalığa herpes grubu virüsler sebep olur. Faktör virüs çoğu zaman insan herpes virüsü 6’dır. Fakat nadiren de olsa insan herpes virüsü 7’nin de hastalığa sebep olduğu bilinen bişeydir.
Bebeklik ve çocukluk döneminde son derece sık şekilde karşılaşılan altıncı hastalık çoğu zaman iyi huylu seyreder ve herhangi bir komplikasyona sebep olmadan 1 hafta – 10 gün içerisinde iyileşir. Fakat bu zamanda bulaşıcılık devam edeceğinden 6. hastalık geçirenler için izolasyon tavsiye edilmektedir.
Bebeklerde Altıncı Hastalık Emareleri Nedir?
Bebeklerde 6. hastalık emareleri, çoğu zaman virüs vücuda alındıktan 1 – 2 hafta sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Bu süreç inkübasyon süreci olarak da adlandırılır. Birtakım bebeklerde emareler fark edilemeyecek kadar silik ve hafifçe olabilir. Fakat bir çok bebekte altıncı hastalık emareleri şu biçimde ortaya çıkmaktadır;
- Ateş,
- Cilt döküntüleri,
- Boğaz ağrısı,
- Burun akıntısı,
- Şişmiş lenf düğümleri,
- Öksürük,
- Göz kapaklarında şişme,
- Huzursuzluk,
- İştahsızlık.
Bebeklerde 6. hastalık sebebiyle gelişen ateş çoğu zaman 38 santigrat dereceyi aşar. Cilt döküntüleri ise ateş düştükten sonrasında görünür. Döküntüler küçük pembe lekeler şeklindedir. Döküntülerin yüzeyi genel anlamda düz olsa bile bazılarında pürüzler görülebilir.
Bir çok vakit göğüste, sırtta ve karın bölgesinde süregelen döküntüler, giderek boyun ve kollara doğru yaygınlaşabilir. Yüz ve bacak bölgesine kadar yayılmaları ise ender görülen bir durumdur. Bebeklerde altıncı hastalık sonrasında oluşmuş bulunan döküntüler çoğu zaman kaşıntılı değildir ve bebeğe herhangi bir rahatsızlık hissiyatına sebep olmaz. Bir çok vakit da döküntülerin 2 – 3 gün içerisinde geçmesi beklenir.
Altıncı Hastalık Tanısı Ne şekilde ya da nasıl Konur?
Altıncı hastalık teşhisi için çoğu zaman yüksek ateş ve döküntü bulgusu yeterlidir. Bir çok vakit herhangi bir teste gerek kalmadan fizyolojik muayene ile altıncı hastalık tanısı konabilir. Fakat daha farklı emareler de ortaya çıkmaktadır ve hastalık daha da şiddetlenirse o vakit türlü türlü kontrol ve tetkiklere gereksinim duyulacaktır.
Bebeklerde Altıncı Hastalık Tedavisi
Bebeklerde altıncı hastalık tedavisi çocuk doktorları tarafınca yapılır. Hastalık çoğu zaman iyi huylu şekilde ilerlediği için enfeksiyon hastalıkları uzmanına çok nadiren gereksinim duyulmaktadır. Altıncı hastalık viral bir enfeksiyon olduğundan tedavide antibiyotiklere yer verilmez. Tedavi, hastalığın neden olduğu emareleri hafifletmeye ve azaltmaya yönelik şekilde planlanır. Bu amaç ile hekiminiz ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomları azaltmak için türlü türlü ilaçlar reçete edebilir. Bununla beraber, anne ve babanın de aşağıdaki uygulamalara önem göstermesi, bebeklerde 6. hastalığın iyileşme sürecini daha çok hızlandıracaktır.
- Bebeğinizin bol miktarda sıvı aldığından güvenli olun.
- Hastalığın tesirleri geçene kadar evinizde istirahat etmesini sağlayın.
- Bilhassa bebeğin odasındaki havanın rutubet seviyesine dikkat edin. Bu aşamada buhar makinelerinden yararlanabilir yada kaloriferin üzerine ıslak veya nemli bir havlu serebilirsiniz.
- Ateşini düşürmek için ılık banyo yaptırın. Gün içerisinde el ve ayaklarını ıslak havluyla ovabilirsiniz.
- Hekiminizin reçete etmiş olduğu ilaçları tertipli olarak kullanın.
- Tedaviye karşın hastalık giderek daha kötü bir hâl alıyorsa kesinlikle doktorunuza haber verin.

Bebeklerde 6. Hastalığın Komplikasyonları Nedir?
6. hastalık bebeklerde çoğu zaman hafifçe semptomlarla ilerler. Hastalığın Tamamıyla iyi olması en çok 10 gündür. Bu sebeple altıncı hastalığa bağlı komplikasyonlar gelişmesi son derece nadirdir. En çok karşılaşılan komplikasyon ise yüksek ateşten dolayı olan havaledir. Ateşe bağlı havale nöbeti geçirilmesi durumunda acil servis aranmalı ve kesinlikle çocuk hekimine muayene olunmalıdır.
Altıncı Hastalık Bulaşıcı mıdır?
Altıncı hastalık viral bir enfeksiyon olduğundan kişiden kişiye kolay bir şekilde bulaşabilmektedir. Bulaş çoğu zaman solunum yada tükürük yöntemiyle gerçekleşir. Mesela virüsle enfekte olan bir çocuğun kullandığı kaşık ya da çatalı sıhhatli bir çocuk kullandığında hastalık bulaşabilir. Veya hasta olan bir çocuk kreşte solunum yöntemiyle öteki ufaklıklara da 6. hastalığı bulaştırabilir. Bu sebeple enfekte olan evlatların iyileşene kadar evinizde istirahat etmesi tavsiye edilmektedir.
Altıncı Hastalıktan Korunma Yolları
6. hastalık olarak da adlandırılan roseola hastalığının henüz bir aşısı buluşmamıştır. Bu sebeple hastalıktan korunmak için en tesirli metot, hasta şahıslarla etkileşim etmemek ve aynı ortamda bulunmamaktadır. Bu aşamada enfekte olan evlatların kreşe gönderilmemesi ve iyileşene kadar evinizde istirahat etmesi tavsiye edilmektedir.
Bununla beraber ufaklıklara küçük yaşlardan başlayarak hijyen ve temizlik kurallarının öğretilmesi, başta altıncı hastalık olmak suretiyle pek çok bulaşıcı hastalıktan korunmak adına {önemlidir}. El yıkama alışkanlığı ufaklıklara küçük yaşlardan başlayarak kazandırılmalı, öksürürken yada hapşırırken ağzın bir mendille yada dirsekle kapatılması gerektiği kesinlikle öğretilmelidir.
Ek olarak tabak, kaşık yada bardak gibi nesnelerin kişiye hususi olduğu belirtilmeli ve bu hususi malzemelerin başkaları ile ortak bir şekilde kullanılmaması gerektiği mevzusunda uyarıda bulunulmalıdır.
Bütün bunlarla beraber altıncı hastalık yada öteki bulaşıcı hastalıkların semptomlarını hafifçe atlatmak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için de sıhhatli beslenmeye özen göstermeli, kaliteli uyku ve tertipli egzersize ehemmiyet verilmelidir.
Makalemiz içerisinde sizlere altıncı hastalık nedir, altıncı hastalık belirtileri, altıncı hastalık döküntü, altıncı hastalık neden olur, altıncı hastalık ne demek, altıncı hastalık tekrar eder mi gibi sorularınız konusunda bir çok cevap verdik. Eğer merak ettiğiniz farklı sorularınız var ise lütfen bize yazmaktan çekinmeyin!