Bebekler Uykuda Neden Sıçrar ve İrkilir?

Bebeklerin uykuda sıçraması el titremesi, bebeklerde uykuda sıçrama nedenleri, bebeklerde uykuda sıçrama ne zaman geçer, bebeklerin uykuda sıçraması normal mi, bebeklerde uykuda sıçrama sebepleri gibi kafanıza takılan bütün sorularınızın yanıtlarını makalemiz içerisinde bulabilirsiniz sevgili anne ve babalar.

0
137

İlk defa anne ve baba olan çiftler, çoğu zaman bebeklerinin her hareketini izler ve dikkatlerini çeken en küçük bir ayrıntının normal olduğunu ya da olmadığını araştırırlar. İlk defa bebek sahibi olmak ve yeni bir dünyaya geçiş yapmış olmak tabi ki kolay değildir. Dünyaya henüz yeni gelmiş bebeklerimiz için neyin normal neyin anormal ya da neyin, neyin kötü olduğunu araştırıp öğrenmek istiyoruz.

Araştırılacak çok fazla durum vardır. Ancak her şeyi zaman içerisinde öğreneceğinizden ve bebeğiniz için çok iyi ve güzel birer ebeveyn olacağınızdan emin olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre Bebeklerin uykuda irkilmesi ve sıçraması da araştırılan konuların başlangıcında geliyor. Pekala, bebekler uykuda neden sıçrar?

Bebekler, bilhassa hayatlarının özellikle ilk bir senesinde uykuları sırasında irkilip sıçrayabilirler. Şayet bu duruma birlikte rol alan daha farklı bir emare yoksa bebeklerin uykuda irkilmesi yada sıçraması oldukça normal ve doğal bir durumdur. Zira açlık ve uyku düzeninin henüz oluşmamış olması, gaz birikmesi gibi pek fazla fizyolojik olgu, bebeklerde uykuda irkilmeye sebep olabilmektedir. Nadiren de vitamin eksiklikleri, üşütme yada epilepsi ve benzeri hastalıklar bebeklerde uykuda irkilmesine sıçramasına neden olabilir.

Hadi şimdi, bebeklerin uykuda irkilme ve sıçrama sebeplerini daha geniş kapsamlı inceleme altına alalım.

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

Bebeklerin uykuda sıçraması, ilk 1 sene fazla sık görülür. Bu durum, bilhassa ilk defa anne-baba olan anne babaları endişelendirse de bir çok vakit tehlikeli değildir. Özellikle de bebeklerde uykuda sıçramaya ve irkilmeye eşlik eden daha farklı bir emare yoksa bu durum çoğu zaman normal ve doğal olarak değerlendirilir. Bu sebeple açlık, gaz sorunları ve uyku problemleri, bebeklerin uykuda irkilmesine ve sıçramasına neden olabilmektedir.

Ek olarak bebeklerin sinir sisteminin henüz gelişmediği ilk aylarda, ilkel refleks olarak da adlandırılan moro refleksi, bebeklerin sürekli olarak istemsiz bir şekilde sıçramalarına ve irkilmelerine sebep olmaktadır. Fakat uykuda sıçramaya ve irkilmeye eşlik eden öksürük ve ateş gibi emareler de var ise, zaman kaybetmeden bebeğinizin takibini gerçekleştiren hekime müracaat etmek gerekmektedir. Çünkü böyle bir durum, bebeğinizin üşütmüş olabileceğinin bir sinyali olabilir.

Bebeklerde Uykuda İrkilme Sebepleri

Bebeklerin uykuda sıçraması ve irkilmesinin sebepleri şu biçimde sıralanabilir;

1. Açlık

Bebeklerde uykuya dalarken irkilmenin ve sıçramanın en mühim nedenlerinden biri açlıktır. Gün içerisinde yeterli kadar anne sütü alamayan yada formül mamayla beslenemeyen bebekler, uykuya dalarken irkilip sıçrayabilirler. Bu nedenle bebeğin gün içerisinde yeterli seviyede beslendiğinden güvenli olmak gerekmektedir.

2. Uyku Sorunları

Uykusuzluk ve uyku düzeninin oluşmaması da bebeklerin uykuda sıçrama ve irkilmesinin bir öteki sebebidir. Şayet bebek uzun zamandan beri uykusuzsa, uykuya dalarken sıçraması oldukça normaldir.

3. Gaz Birikmesi

Bebeğin uykuda iç çekmesi yada irkilmesinin bir öteki mühim sebebi de gaz birikmesidir. Bilhassa yenidoğan döneminde gaz sorunları ile fazla sık karşılaşılır. Bunu engellemek ve bebeği rahatlatmak için beslenme sonrası gaz masajı yapmak yararlı olacaktır.

4. Vitamin Eksikliği

Bebeklerde uykuda irkilme vitamin eksikliği sebebinden de kaynaklanıyor olma ihtimali vardır. Bu durumu tespit edebilmek için doktorunuz bebeğe vitamin testi yapabilir.

5. Hastalıklar

Fizyolojik ihtiyaçların haricinde bebeklerin uykuda sıçramasının nedeni hastalıklar da olabilir. Bilhassa ateş, öksürük, hırıltı, huzursuzluk gibi daha farklı semptomlar da var ise kesinlikle bebeğin takibini icra eden hekime muayene olmak gerekmektedir.

6. Epilepsi

Bebeklerde irkilme ve sıçrama, bilhassa yaşamın ilk aylarında fazla sık görünür ve çoğu zaman ciddi bir sorunun göstergesi olmaz. Fakat nadiren de olsa epilepsi gibi hastalıklar, irkilmenin ve sıçramanın altında yatan neden olabilir. Bu yüzden her ihtimale karşı, bebeğinizin sağlığı ile ilgili şüpheye düştüğünüz mevzuları bebeğinizin hekimine danışmayı ihmâl etmeyin.

Bebeklerde İrkilme ve Sıçramanın En Mühim Sebebi Moro Refleksi

Moro refleksi, doğumdan bikaç gün sonrasında meydana gelen ve sıçrama biçiminde oluşmuş bulunan bir reflekstir. Toplumda ilkel refleks olarak da bilinir. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni, bu tür istemeden hareketlerin bilinçsiz bir halde, içgüdüsel olarak yapılmasıdır.

Bebeklik döneminde sinir sisteminin henüz yeterli seviyede gelişmemesi, moro refleksinin en mühim sebebidir. Doğrusu bu biçim sıçrama ve irkilme hareketleri, bebeklerin bilinçsiz bir halde dış dünyaya verdikleri bir çeşit tepkidir.

Sıhhatli her bebekte olan moro refleksi, bebeklerin nörolojik gelişimini izlemek için de son derece {önemlidir}. Bu reflekste bebekler, gürültü yada flaş ışığı gibi bir uyarana karşı kollarını ansızın kaldırıp indirebilir, irkilip sıçrayabilir ve ağlayabilirler.

Bebeklerin sinir sisteminin gelişmesiyle beraber moro refleksinin de zaman içerisinde ortadan kalkması beklenir. Doğumdan bikaç gün sonrasında meydana gelen moro refleksinin altıncı ayda, en geç ise birinci yaşta bitmesi beklenen bir durumdur. Fakat nörolojik hastalığı olan bireyler, yetişkinlik döneminde de moro refleksine sahip olabilirler.

Moro refleksi mevzusunda daha çok data için tıklayın: Bebeklerde Moro Refleksi

Bebeklerde Sıçrama ve İrkilme Refleksi Ne Vakit Geçer?

Bebeklerde uyurken sıçrama yada irkilme refleksinin ortalama olarak 6. ayda geçmesi beklenir. Zira bu aylarda bebeğin sinir sistemi gelişim göstermeye başlar. Ek olarak bebeğin beslenme gibi fizyolojik ihtiyaçlarının da karşılanmış olması, uyurken irkilme gibi reflekslerinin azalmasına destek sunar. En geç ise 1. yaşta bebeğin irkilme ve sıçrama reflekslerinin geçmesi gerekir.

Bebeklerde irkilme ve sıçrama refleksinin olması çoğu zaman tehlikeli bir duruma delalet etmez. Aslolan bu reflekslerin ilk 6 ay olmaması bir sorunun habercisi olabilmektedir. Bu sebeple bebeğin refleks hareketlerinin asla olmaması, santral sinir sisteminde bir sorun olabileceği anlamına taşıyabilir. Böyle durumlarda kesinlikle bebeği takip eden doktora muayene olunmalıdır.

Bebeklerde İrkilme ve Sıçrama Ne Vakit Tehlikelidir?

Bebeklerin uykuda sıçraması, titremesi, irkilmesi gibi durumların oldukça normal ve doğal olduğunu yukarıda söyledik. Fakat bu refleksler, bebek 1 yaşına gelmesine karşın hala geçmediyse, kesinlikle muayene olunmalıdır. Ek olarak reflekslere öksürük, ateş vb. hastalık semptomları da ekleniyorsa, gene muayene olmak yararlı olacaktır.

Fazla ender karşılaşılsa da bebeklerde epilepsi de titremelere sebep olabilmektedir. Bilhassa gözlerin durağan(durgun) bir yere kitlenmesi, ağızdan köpük gelmesi, ciddi kasılmalar, çenenin kilitlenmesi ve şuur kaybı gibi durumlarda zaman kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekmektedir. 

Bebeklerin uykuda sıçraması el titremesi, bebeklerde uykuda sıçrama nedenleri, bebeklerde uykuda sıçrama ne zaman geçer, bebeklerin uykuda sıçraması normal mi, bebeklerde uykuda sıçrama sebepleri gibi konuyu ele aldığımız makalemiz ile ilgili farklı sorularınız var ise lütfen çekinmeden yorumlar bölümünden sorularınızı gönderin sevgili anneler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here