Pek çok anne-baba için bebeklerinin ilk gülücüğünü görmek tarifi edilemeyen bir sevinç ve mutluluktur. Pekala, bu mutluluğu ne zaman tadacaksınız?
Bebekler ne zaman gülmeye başlar sorusu, bilhassa bebeğini kucağına yeni almış annelerin merak etmiş olduğu bir mevzudur. Bu sebeple pek çok anne-baba için bebeklerinin ilk gülücüğünü görmek tarifsiz bir mutluluktur. Meydana getirilen çalışmalar, bebeklerin aslen daha henüz anne karnında iken gülümsemeye başladığını ortaya çıkarmıştır. Belkide ileri düzey ultrason görüntülerinde bebeklerin gülümsediği zamanlar yakalanabiliyor.
Fakat bu gülümsemeler bilgili değil, reflekse bağlı olan gülümsemelerdir. Refleks gülümseler, doğumdan sonraki 1 – 2 ay süresince devam eder, sonrasında ise bebekler duyarlı ve istemli bir halde gülümsemeye başlarlar. Aşağıda, ay ay bebeklerin gülme gelişimlerine yer ayırdık. Ancak her bebeğin gelişim basamaklarının değişik olabileceği ve aşağıda belirttiğimiz vakit aralıklarında küçük sapmalar yaşanabileceği unutulmamalıdır. Çünkü her bebek kendine özeldir ve kendine özgüdür. Bu sebep ile bebeğinizin başka annelerin bebeklerinin gelişimi ile karşılaştırmamalısınız. Eğer bir sorun olduğunu düşünürseniz yalnızca doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Bebekler ne vakit bilgili gülmeye başlar? Bebekleri güldüren şeyler neler? İşte, mevzuyla ilgili dört gözle beklenen her şey!
Bebekler Ne Vakit Gülmeye Başlar?
Gülmek, bebeklerin ilk toplumsal davranışlarından birisidir. Ek olarak duygusal gelişimlerinin de somut bir göstergesidir. Her ebeveynin görmek için sabırsızlandığı bu ana, aslen doğumdan derhal sonrasında dahi tanıklık edilebilir. Meydana getirilen araştırmalar, bebeklerin anne karnında gülümseye başladığını ortaya çıkarıyor.
Ancak bu gülümseler, tıpkı bebeğin irkildiğinde kolunu bacağını çekmesi gibi Tamamıyla reflekse bağlı olarak gelişiyor. Doğumdan ortalama olarak 2 ay sonrasında ise duyarlı gülümseme periyodu başlıyor. İşte, bebekler ne vakit gülümsemeye başlar sorusunun yanıtını arayan kişiler için bebeklerde gülme gelişimi…

Yenidoğan Bebeklerde Reflekse Bağlı Gülümseme (0-6 Hafta)
Bebekler doğdukları andan başlayarak gülümseyebilirler. Belkide bir çok anne-baba, doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğinin uykuda iken gülümsediğine tanıklık etmiştir. Fakat bu dönemdeki gülmeler Tamamıyla reflekse bağlı olarak gelişir. Tıpkı uykusunda irkilip elini kolunu oynatması gibi ilk haftalarda refleks olarak gülümseyebilir. Bu durum tamamen reflekstir ve gayet normal bir durumdur.
Duyarlı Gülümseme Süreci (6-8 Hafta)
Reflekse bağlı gülümsemeler, doğumdan 1,5 – 2 ay sonrasında yerini istemli hareketlere bırakır. Her geçen gün dünyaya alışan ve gelişim göstermeye devam eden bebekler, kendilerine keyif veren şeylere bu zamanda gülümsemeye başlarlar. Renkli oyuncaklara, çıngıraklara ve belkide sizin yüzünüze dahi gülümseyerek reaksiyon verebilirler.
Sesleri daha iyi algılarlar ve ayırt ederler. Belkide haddinden fazla uzun süre sessiz bir ortamda kaldıklarında huzursuz ve huysuz olabilirler. Bu zamanda bebek ile konuşmak onun dil becerileri ve zihinsel gelişimi için oldukça {önemlidir}. Fakat ani seslerden irkilebilirler, kendisiyle yumuşak tonda konuşulduğunda ise buna gülerek reaksiyon verirler.
Bilincinde Olunan Gülümseme Evresi (6. Ay)
5. – 6. ay civarı bebekler daha gözle görülen ve bilinçli bir halde gülmeye başlar. Bilhassa devamlı kendisi ile ilgilenen ebeveynlerini gördükleri zaman gülerek reaksiyon verebilirler. Bu zamanda bebekler çevresinde olup bitenlere karşı daha duyarlı ve alakalıdır. Tekrarlayan hecelerden oluşmuş bulunan ba-ba gibi kelimeleri bilinçli olmadan söyleyebilirler. İlk emekleme çabaları da bu zamanda başlayabilir. Fakat genel anlamda geriye doğru emeklemeye başlarlar. İlgi görmek istedikleri zaman ise anlam ifade etmeyen sesler çıkarıp, el yada kollarını oynatabilirler. İstediği ilgiye sahip oldukları zaman memnuniyetlerini gülerek ifade ederler.
Gülmece Anlayışının Gelişmesi (12. Ay)
12 aylık bebekler, kelimeleri ilk defa doğru bir halde söyleniş edebilirler. Bu kelimeler çoğu zaman anne yada baba gibi sık işittiği kelimeler olur. Fakat konuşabildiğinden fazla daha fazlasını anlarlar. Bir şey istediklerinde onu parmaklarıyla gösterebilirler, kucağa alınmak istedikleri zaman kollarını yukarı kaldırırlar. Özetle bu zamanda jest ve mimiklerini kullanarak kendilerini kolay bir şekilde ifade edebilirler. Bebeklerin bu zamanda dil gelişimiyle beraber gülmece anlayışları da gelişir. Değişik olan sesler, taklitler, gülünç yüz ifadeleri onları güldürecektir.

Bebekler Nelere Güler?
Her anne ve babanın isteği, bebeğinin sıhhatli ve mutlu olmasıdır. Bu nedenle bir çok anne-baba, bebeklerini güldürmenin yollarını arayıp, onun mutluluğuna şahit olmak isterler. Pekala fakat bebekler nelerden hoşlanır? Dünyadaki nerede ise her şey, bebekler için merak uyandırıcıdır. Bilmedikleri şeyleri keşfetmek, onlar için coşku ve mutluluk vericidir. Bilhassa 2-3 aylık bebekler için ses çıkaran ve renkli oyuncaklar fazlası ile eğlencelidir.
Gene bu zamanda anne yada babasının yüzünü seyretmek dahi bebeklere keyif ve mutluluk verir. İlerleyen aylarda ise değişik sesler, taklitler, değişik mimikler bebekleri güldüren şeyler arasındadır. Başlangıçta banyodan korkan bebekler, zaman içerisinde suya alışırlar ve asla çıkmak istemezler. Bilhassa 6. aydan sonrasında suda oynamak, bebekler için baya bir keyifli bir aktiviteye dönüşür. Yavrunuz daha da büyüyüp yürümeye başladığında ise beraber müzik açıp dans etmeniz, onu fazlası ile neşelendirecektir.
Ne Vakit Hekime Danışmalıyım?
Her bebeğin gelişimi kendisine özeldir. Bir bebek 10.ayda yürüyebileceği gibi daha farklı bir bebek 1,5 yaşlarında yürüyebilir. Aynı biçimde bebeklerin gülme aşamaları da değişik olabilir. Bunun için derhal endişelenmemeli ve gelişim sürecinde küçük sapmalar olabileceğini unutmamalısınız. Ancak 4. ay olmasına karşın bebeğinizle asla iletişim kuramıyorsanız, endişelerinizi bebeğinizin doktoruyla paylaşmalısınız.
Sitemiz içerisinde bulunan bu makalemiz de sevgili anne ve babalarımız için bebeklerde gülme ne zaman başlar, bebeklerde gülme refleksi, bebeklerde gülmenin faydaları, bebeklerin gülmesi zararlımı, bebeklerin gülmesi için ne yapmalıyız? bebekler gülmekten çatlar mı? gibi bir çok sorunun yanıtını verdik. Eğer kafanıza takılan farklı sorular var ise ya da bizim ile paylaşmak istediğiniz şeyler olur ise lütfen yorumlar bölümünü kullanmaktan çekinmeyin.