Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?

0
110

Bebek sahibi olan bütün anne ve babalar bebeklerinin gelişimini heyecan ile bekler. Her geçen gün bebeğimizin büyüdüğünü yeni yeni şeyler denemeye ve başarmaya başladığına şahit oluruz. Çoğu zaman eğer özellikle ilk defa anne olmuş iseniz hangi gelişim emarelerini ne zaman gösterecek diye kafanız içerisinde soru işaretleri olabilir. Bu sorulardan birisi de bebeklerin dönmeye başlama zamanlarıdır.
 
Bebeklerin ilk adımlarını görmek son derece kıymetli olsa bile onların geliştiğini ve büyümüş olduğu gösteren daha farklı bir parametre daha var; sağa yada sola dönmeye başlamaları…

Pek çok anne baba, bebeğinin ne vakit oturacağını yada yürüyeceğini merak etse de aslına bakarsak büyümenin en mühim adımlarından birisi de dönmektir. Pekala, bebekler ne vakit dönmeye adım atar? 3 aylık bebekler döner mi? 4 aylık bebek dönmüyorsa ne yapılmalıdır? Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede mevzuyla ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik, keyifli okumalar!

Bebekler Ne Vakit Dönmeye Adım atar?

Bebekler ne zaman dönmeye başlar, kaç aylıkken yuvarlanabilirler… Bu gibi sorular pek çok anne ve babanın merak etmiş olduğu bir mevzudur. Şundan dolayı her anne-baba, bebeğinin hareketlenmesine ve bir an öncesinde büyümesine şahit olmak ister. Bebeklerin hareketleri, doğumdan sonraki ilk haftalarda son derece sınırlıdır. Devamlı uyumaya eğilimli olurlar, başlarını dik tutmakta dahi güçlük çekerler.

Fakat gün geçtikçe kasları ve sinirleri geliştikçe, hareket kabiliyetleri de aynı paralelde artar. Mesela ilk önce kafalarını dik tutabilmeyi başarırlar. Arkasından desteksiz otururlar, emeklerler ve yürümeye başlarlar. Neredeyse bütün anne ve babanın sabırsızlıkla beklediği ilk adımlar son derece kıymetli olsa bile bebeklerin geliştiğini gösteren daha farklı mühim bir parametre daha var ki o da dönmeye başlamalarıdır. Pekala, bebekler kaç aylıkken dönerler?

Bebekler Kaç Aylıkken Döner?

Bebekler ortalama olarak 4 – 5 aylıkken dönmeye başlarlar. Her bebeğin gelişimi değişik olduğundan, birtakım bebekler birazcık daha erken, bazıları ise birazcık daha geç dönmeye başlayabilirler. Bundan dolayı 4. ay olmasına karşın bebek dönmüyorsa derhal endişeye kapılmamak gerekmektedir. {Muhtemelen} 6. aya kadar bebek sağa sola dönmeyi öğrenecektir. Şayet 6. ay tamamlanmış olmasına karşın bebek dönmüyorsa, bir sonraki kontrolde mevzuyla ilgili bebeğin hekimine data verilebilir. Bu noktada doktor daha daha geniş kapsamlı muayene yapabilir ve değişik tetkikler isteyebilir.

Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?

Prematüre Bebekler Ne Vakit Döner?

Yukarıda belirttiğimiz vakit aralığı ortalama olarak olsa bile prematüre bebeklerde dönme eylemi birazcık daha geç olabilmektedir. Zira prematüre bebekler, bilinmiş olduğu gibi anne karnındayken gelişimlerini tam anlamı ile tamamlayamadan dünyaya gelirler.

Bu nedenle kas ve sinir gelişimi, vaktinde doğan bir bebekle aynı değildir. Hal böyle olunca prematüre bebeklerin dönme, oturma yada adım atma gibi dönüm noktalarına ulaşmaları, yaşıtlarından birazcık daha geç olabilmektedir.

Öte taraftan, prematüre bebekler için de ortalama olarak bir vakit aralığı vermek gerekirse, çoğu zaman 9. aya kadar kendi vücut ağırlıklarını kaldırmayı başarabilmeleri ve dönmeye başlamaları beklenmektedir. Ancak şöyle bir durum var ki her bebek kendine özgüdür.

Bu nedenle bebeğinizin gelişimini diğer başka annelerin bebekleri ile karşılaştırmamalısınız. Önemli olan bebeğinizin takibinde olduğu doktorun görüşleridir. Bu nedenle gelişimi konusunda kafanızda herhangi bir soru işareti olursa kesinlikle endişe etmek ve stres yapmadan önce doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Bebek Dönmüyorsa Ne Yapılmalı?

Pek çok anne-baba ortalama olarak değerleri baz alıp 4 aylık bebeğim dönmüyor diye endişeye kapılabilir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi her bebeğin gelişimi farklıdır. Bu zamanda küçük sapmalar yaşanabileceği katiyen unutulmamalıdır. 6. ay dolmasına karşın bebeğinizin kaba motor becerileri ile ilgili şüpheleriniz var ise çocuğunuzu takip eden doktor ile görüşmeniz sıhhatli olacaktır.

Bebeğin Dönmesine Destek Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Yavrunuz türlü türlü dönüm noktalarına yaşıtlarından daha erken yada geç ulaşabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Şundan dolayı her bebeğin gelişimi kendisine özeldir. Fakat anne babaları olarak sizler kas gelişimini desteklemek için onunla birtakım etkinlikler yapabilirsiniz. Mesela;

  • Karnının üstüne yatırarak kas gelişimini destekleyebilirsiniz.
  • Etrafına oyuncaklar koyarak onu dönmeye teşvik edebilirsiniz.
  • Dönme yada yuvarlanma gibi eylemler yaptığında gülümseyerek onu cesaretlendirebilirsiniz.
  • Bütün bu tarz şeyleri yaparken, elbet düşmemesi için bütün önlemleri almalı ve gözünüzü üstünden ayırmamalısınız.

Dönmeye Süregelen Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları

Yavrunuz dönmeye başladıysa koltuk yada bez değişiklik yapma masası gibi yüksek yerlerde katiyen yalnız bırakmayın. Uyku sırasında da dönebileceğinden, yatağını oyuncaklarla doldurmayın. Aksi takdirde bu durum boğulma tehlikesi oluşturabilmektedir. Ek olarak bu zamanda emeklemese dahi evin zemininde dönerek yer değiştirebileceğinden, yerde minik parçalı oyuncaklar yada eşyalar olmamasına dikkat edin.

Yeni anne olmak gerçekten kaçıncı çocuğunuz olursa olsun her zaman heyecan vericidir. Sürekli olarak bebeğinizin gelişimi ile endişeler duymak bile böyle bir güzelliğin tuzu biberidir. Bu sebepten dolayı her annenin kafasında sürekli olarak bebeğinin gelişimi ile ilgili soru işaretleri olur.

Bu konuda yalnız olmadığınızı ve bütün annelerin aynı endişeli ve güzel duyguları yaşadığını bilmeniz gerekiyor. Özellikle günümüz de elimizin altında internet teknolojisi var. Bu sayede kafamızdaki her türlü soruya çok rahat ve hızlı bir şekilde cevapları bulabiliyoruz. Sitemiz özellikle ilk defa ve yeni anne olmuş olan kadınların sorularını yanıtlamak ve bebeği ile daha sağlıklı ve konforlu iletişim kurmasını sağlamak için kurulmuştur.

Eğer herhangi bir konuda sorularınız var ise ya da deneyimlediğiniz başka durumlarınız var ise lütfen sitemizde yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here