Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalmaya neden olan etkenleri sizler için bir araya getirdik.
Gebelikte bebeğin hareketlerini kovuşturmak aslına bakarsak son derece {önemlidir}. Çünkü bebeğin tertipli hareket etmesi, onun sıhhatli olduğunu gösteren en mühim belirtilerden birisidir. İlk 3 aylık dönemde bebeğin hareketlerinin hissedilmesi beklenmez fakat ikinci üç aylık devrin ortalarında anne tarafınca hareketlerin hissedilmesi gerekmektedir. Bu ilk hareketler çoğu zaman çırpınma gibi hissedilirken ilerleyen süreçlerde daha kuvvetli tekmelere dönüşür.
Pekala, bebek hareketlerinde azalma neden olur? Hamileliğin son ayında bebeğin hareketlerinin azalması normaldir. Zira bebeğin hareket edebileceği alan son derece kısıtlıdır. Fakat daha erken dönemde bebek hareketlerinde azalma durumu ortaya çıkar ise annenin kesinlikle muayene olması gerekmektedir. Zira bebeğin hareketlerinin azalması kimi zaman amniyon suyunun az olmasına yada fetal soruna işaret edebilmektedir.
Gebelikte bebek hareketleri azalması veya bebeğin asla hareket etmemesi durumunda birtakım detayları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bebek hareketlerinin sayılması bunlardan birisidir. Bu, bebeğin anne karnında iyi olduğunu, sıkıntıda olmadığını anlamamıza yardım eden testlerdendir. İlk hamileliklerde, ilk bebek hareketi 18 ila 22. hafta içinde hissedilir ve zayıf anne adayları daha erken hissedebilir iken, şişman anne adayları ise daha geç hissedebilir.
Dinlenirken veya uzanırken bebeğin hareketlerini hissetmeniz daha basittir. İlk zamanlarda, bigün fazla hareket hissedip sonraki gün asla hissetmeyebilirsiniz fakat zaman içerisinde tertipli bir hal alacaktır.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede; anne karnında bebek ne kadar süre hareket etmezse tehlikeli, bebeğin hareketleri azalırsa ne olur gibi dört gözle beklenen soruların cevaplarını bir araya getirdik. Keyifli okumalar.
Bebeğin Hareketleri Ne Vakit Hissedilir?
Anne karnındaki bebeğin hareketleri çoğu zaman 18 ila 22. haftalar içinde hissedilir. Daha öncesinde doğum yapmış hanımefendiler ise bebeğin hareketlerini daha erken hissedebilirler. Aslına bakarsak bütün hamilelikler ve bütün bebekler farklıdır. Bu yüzden bebeğin hareketinin hissedileceği vakit her bayan için değişim gösterir. Fakat en geç 25. haftaya kadar hareketlerin hissedilmesi beklenir.
İlk hareketler çoğu zaman “çırpınmaya benzer” olarak tanımlanır ve düzensizdir. Gebelik ilerledikçe bebeğin hareketleri daha net ve tertipli bir biçimde hissedilir. Son aya girildiğinde ise bebeğin alanı dar olacağından dolayı hareket sayısı azalabilir. Bu durum normal karşılanır.
Bebeğin Hareketleri Ne şekilde Sayılır?
Gebelipğinizin ikinci yada üçüncü döneminde hekiminiz bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Fetal hareket sayımı olarak da malum hareket sayımı, hareket sıklığını ölçmek için yapılır ve bebeğin normal, olağan hareketleri için bir temel yapmaya destek verir.
Pekala, bebeğin hareketleri ne şekilde sayılır? Her gün aynı saatte, bebeğin en etken olduğu zamanlarda hareket sayımı yapılmalıdır. Bebekler çoğu zaman yemek yenildikten sonrasında hareketlendiği için bir şeyler tükettikten sonraki saatler fetal hareketi saymak için en uygun zamandır.
Şayet anne karnındaki bebek bir saat içerisinde minimum 10 defa hareket ediyorsa, {muhtemelen} her şey yolundadır. Fakat daha azca hareket ediyorsa hekimi bilgilendirmek gerekmektedir. Ek olarak ikinci devrin başlarında hareketlerin düzensiz olabileceği, son ayda ise bebeğin hareket edebileceği alanın dar olması sebebiyle daha azca tekme hissedilebileceği unutulmamalıdır.

Bebeğin Hareketleri Azalırsa Ne şekilde Bir Yol İzlenir?
Bebeğin hareketleri azalırsa ilk olarak hekimi bilgilendirmek gerekmektedir. Bu noktada doktor {muhtemelen} NST (Non stres kontrol) yapmak isteyecektir. NST ile bebeğin kalp atışları hem hareketli iken hem de dinlenir iken değerlendirilir. Bebek hareket ettiği zaman kalp atışı hızlanıyor ise her şey yolundadır. Fakat hareket etmesine karşın kalp atışı hızlanmıyorsa oksijensiz kalmış olduğu düşünülebilir ve daha farklı tetkiklere başvurulabilir.
Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur?
Bebek hareketlerinde azalma pek çok sebepten dolayı olabilir. İkinci trimeserin başlarında bebek güçsüzdür ve hareketleri düzensizdir. Bu yüzden bebek hareket etse de dışarıdan sezmek kimi zaman mümkün olmayabilir. Gebeliğin son ayında ise alanı daraldığından bebek hareketlerinin azalması normal kabul edilir.
Ek olarak anne fazla etken bigün geçirdiyse bu sallantılar bebeğin uyumasına sebep olarak gene hareketsizliğine sebep olabilir. Bunun ile beraber aşağıdaki etkenler de bebek hareketlerinde azalma ile sonuçlanabilir:
- Amniyon sıvısının azalması,
- Amniyon sıvısının çok olması,
- Fetal stres.
Anne Karnındaki Bebekler Ne şekilde Hareket Ettirilir?
Bebek hareketlerinde azalma var ise hekiminize haber vermeden öncesinde onu hareketlendirmek için neler yapabileceğinizi öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Burada, anne karnında bulunan bebeği hareket ettirmek için bazı tüyolar:
- Bir şeyler atıştırın.
- Kısa süreli hafifçe egzersiz yapın.
- Karnınıza masaj yapın, hafif bir şekilde ovun.
- Müzik vb. yollarla birazcık gürültü yapın.
Bebek Hareketlerinde Artma
Gene doğru olmayan malum bir şey de bebeğin hareketlerinin artmasının, rahatsız olduğu izlenimini vermesidir. Buna en fazla yan yatıldığı zaman rastlanır. Bebeğinizin, siz yan döndüğünüzde daha sıkı ve kuvvetli tekmeler atması, rahatsız bulunduğunun veya sıkıştığının değil, tam zıttı keyfinin yerine geldiği ve hareketlendiğinin emaresidir.
Her bebeğin tarzı gibi, uyku/uyanıklık dönemleri de değişik olduğundan, kendine göre bir hareket vakti ve alışkanlığı vardır. O sebeple, saatte veya günde şu kadar hareket normaldir gibi bir tanımlama doğru değildir.
Her anne adayı kendi bebeğine has hareket alışkanlığını kendi bileceği için mühim olan, normalin haricinde, azalmış bir hareket izlenmesidir. Bu gibi durumlarda, bebeğin hareketini saymak ve hekiminizi bilgilendirmek gerekmektedir. Bebeğin anne karnında sıkıntıda olduğunu ya da olmadığını gösterdiği için bebek hareketlerinde azalma fazla mühim ve üstünde durulması gerekmekte olan bir alarmdır.
Gebelikte bebek hareketleri azalması gibi bir durum söz mevzusu olursa hareketleri saymak ve not etmek gerekmektedir. Her bakımdan hekiminiz değişik bir değerlendirme önerebilirse de en sık kullanılanlardan biri şudur:
- Bebeğinizin en hareketli olduğu bir vakti seçin.
- Oturuyor veya sol yan yatıyor pozisyonda olun.
- 10 adet hareket sayın ve ne kadar vakit geçtiğine bakın.
- Bu hareketler kuvvetli tekmeler olabileceği gibi hafifçe ittirmeler ve yer değiştirmeleri de saymalısınız.
- 2 saat içinde 10 hareket alamazsanız, bebeğinizi uyandırmak için açsanız karnınızı doyurun ve şekerli bir şeyler yiyin.
- Gene uyanmazsa, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verin.
- Gene hareket etmezse, bir sıhhat kuruluşuna başvurmalısınız. Bu gibi durumlarda bebeğin sıkıntıda olup olmadığına dair NST, ultrason, biyofizik profil, doppler gibi testler yapılacaktır.