Bebeğin Kalbinde Parlaklık (Beyaz Leke) Olması Ne Anlama Geliyor?

0
25

Tıp alanında hiperekojenik kardiyak odak biçiminde isimlendirilen bebekte bulunan kalp parlaklığı, gebelerin neredeyse %4’ünde rastlanılan bir olaydır.

Bebeğin kalbinde parlak bir görünüm yada beyaz leke olması, ultrason muayenelerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Bütün hamilelerin neredeyse %4’ünde, down sendromlu bebeklerin ise ortalama olarak %12’sinde rastlanılan bu tablo, pek çok anne adayının endişe duymasına sebep olmaktadır.

Fakat anne karnındaki bebeğin kalbinde beyaz kir yada parlak bir görünüm olması, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu gibi bir durumda daha ileri tetkikler yapılarak, ilk olarak bebekte down sendromunun semptomlarının olup olmadığı kontrol edilir. Şayet kalpte beyaz lekeye birlikte rol alan daha farklı bir emare yoksa kaygı edilmesine de gerek kalmamıştır. Çünkü bir çok parlak bir görünüm, bölgesel doku yoğunluğundan kaynaklanıyor olup gebeliğin son zamanlarda yok olmaktadır.

Bebeklerin kalbinde, kalp kapakçıklarını tutan, iplikçik biçiminde ince adale-bağ dokusu bulunmaktadır. Bunlardan bir yada bir kaçında bölgesel doku yoğunluğu olduğu zaman ultrasonda daha parlak görünür. Golf topu emaresi diye de isimlendirilen bu bulgu, bütün hamilelerin %1-2’sinde görünür.

Normal bebeklerde son derece sık görünen bu görüntü kromozom özürlü bebeklerde daha fazla görünür. Çoğu zaman hamileliğin 14. Haftasından sonrasında görünmeye başlar ve en geç son üç ayda hepsi de yok olur.

Ufak veya büyük olması, bir veya daha fazla olması, tek veya çift taraflı olması tehlike seviyesini değiştirmez. Hepsi de yok olduğu zaman kaybolup olmadığını takip etmeye de gerek kalmamıştır.

Burada mühim olan nokta, bununla beraber birlikte rol alan ve bebekte kromozom özrü düşündürecek daha farklı bir belirti olup olmamasıdır. Öyle ise yapılacak şey şudur; Bebeğin bir perinatoloji uzmanı tarafınca detaylı incelenmesi. Şayet ki daha farklı bir bulgu yoksa hiçbir klinik önemi yoktur. Bu bulgu ek olarak bebekte kalp hastalığı varlığını yada tehlike artışını göstermez.

Sanki bebeğinizin kalbinde bir hastalık varmış gibi sizleri alarma geçiren  bu durumun tek başına kesinlikle hiçbir ehemmiyeti yoktur ve kendi kendine yok olacaktır. Bir daha farklı deyimle bebeğinizde doğumsal kalp hastalığı olma tehlikesi artmaz ve bu risk oranı ortalama yüzde elli sıklıktadır ve fetal eko ile hamileliğin 22. Haftası civarında %70 kadarının doğum öncesi tanı koyulabilmektedir ki bu her hamile için geçerli bir orandır. Kalpte parlak nokta olması tehlikeyi arttırmaz.

Gelin şimdi; ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görünmesiile alakalı bütün merak edilenleri daha ayrıntılı inceleme altına alalım.

Bebeğin Kalbinde Parlak bir görünüm (Beyaz Kir) Olması Ne Anlama Geliyor?

Her annenin isteği, bebeğini sıhhatli bir biçimde kucağına almaktır. Bunun için de hamilelik süresi süresince, ihtimaller içinde tehlikeleri baştan engelleyebilmek için rutin tabip kontrollerine gidilir. Fakat bu kontrollerde kimi zaman kafa karışıklığına neden olabilen olaylar ile karşılaşılabilir. Mesela ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görünmesi, pek çok anne adayını endişeye götürür.

Oysa bu durum, bütün hamilelerin neredeyse %4’ünde görünen bir durumdur. Anne karnındaki bebeklerin kalbinde, kalp kapacıklarını tutmaya yarayan ince, iplik biçiminde bağ dokusu vardır. Bu dokulardan bir yada bir kaçında bölgesel yoğunluk olduğu vakit, ultrason muayenesinde bebeğin kalbinde parlak bir görünüm ve beyaz nokta görünebilir.

Normal bebeklerde de görünebilen bu durum, down sendromuna sahip olan bebeklerde daha fazla izlendiği için anne adayı ilk olarak perinatoloji bölümüne gönderilir. Burada detaylı ultrasonografi ve fetal eko yapılarak, birlikte rol alan daha farklı olguların olup olmadığı araştırılır. Ek olarak ayrıntılı muayenede bebeğin bütün organları taranır. Down sendromuna işaret eden daha farklı emareler yoksa kaygı edilmesine gerek kalmamıştır. {Muhtemelen} hamileliğin son aylarında bebeğin kalbindeki parlak bir görünüm kendi kendine kaybolacaktır.

Bebeğin Kalbinde Parlaklık (Beyaz Leke) Olması Ne Anlama Geliyor?

Ultrasonda Kalpte Beyaz Kir Olması Tehlikeli mi?

Halk içinde bebeğin kalbinde kireçlenme olarak malum ve tıpta hiperekojenik kardiyak odak biçiminde isimlendirilen bebekteki kalp parlaklığı, hamilelerin neredeyse %4’ünde rastlanılan bir durumdur. Bu parlak bir görünüm çoğu zaman 16. – 22 haftalar arası görünmektedir. Parlaklığın ufak yada büyük olmasının, tek yada çift olmasının, sağda yada sol tarafta olmasının hiçbir ehemmiyeti yoktur.

yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi fetüste kalp parlaklığı yada beyaz leke tespit edildiğinde ilk olarak ayrıntılı ultrasonografi ve fetal eko gibi ek tetkikler yapılır. Bu tetkiklerde herhangi daha farklı bir anomali ile karşılaşılmadığı takdirde, bebeğin kalbindeki parlak bir görünüm tehlikeli bir duruma işaret etmez. Çoğu zaman hamileliğin son aylarında meydana getirilen kontrollerde ortadan yok olarak kaybolduğu görünür.

Ilk olarak kalpte parlak bir görünüm, Down Sendromu ile ilişkilendiriliyor. Bu parlaklık veya beyaz leke durumunun en fazla Down Sendromu olan bebeklerde görünmesi sebebiyle ilk kabul edilen bu oluyor. Fakat dediğimiz gibi bu tek başına bir şey ifade etmiyor. Şayet hekimin ultrasonda parlak bir görünüm görüp Down Sendromu riskinden şüphelenir ise mevzuyu netleştirmek için daha farklı testler de yapmış olacaktır.

Down Sendromu haricinde kalpte kalp kapakçıklarını tutmaya yarayan iplik şeklindeki bağ dokularının kümülatif olduğu bölgelerde de parlak bir görünüm veya beyaz kir görünebilir. Bu durumun herhangi bir riski bulunmamaktadır.

Kalpte Parlak bir görünüm (Beyaz Kir) Down Sendromu Emaresi mi?

Ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görülmesi durumunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi incelemeler daha ayrıntılı bir hâl alır. Meydana getirilen detaylı tetkiklerde kromozom anomalilerini işaret eden ense kalınlığı gibi daha farklı emarelere ile karşılaşılır ise, amniyosentez gibi girişimsel testler istenilebilir. Şundan dolayı down sendromuna sahip olan bebeklerin de %12’sinde kalp parlaklığı görünmektedir.

Netice olarak; anne karnındaki bebeğin kalbinde parlak bir görünüm yada beyaz kir olması bir çok vakit kalp hastalıklarına yada down sendromuna işaret etmemektedir. Fakat down sendromlu bebeklerin mühim bir kısmında kalp parlaklığı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden bebekte kalp parlaklığı saptandığı zaman periyodik kontrollere kesinlikle gidilmeli ve hekimin önerilmiş olduğu testler aksatılmadan yaptırılmalıdır.

Bebeğin Kalbinde Parlak bir görünüm Neden Olur, Ne Vakit Geçer?

Rutin ultrason takiplerinde görünen ve beyaz leke olarak da isimlendirilen kalpte parlak bir görünüm durumu, aslına bakarsak fazla sık rastlanılan bir görüntü. Bu görüntü kalp kapakçıklarının bağ dokularına bilinmeyen bir sebep ile kalsiyum çökmesi sebebiyle ortaya çıkıyor.

Parlak bir görünüm veya beyaz lekenin Down Sendromu’na sahip bebeklerde daha fazla göründüğü biliniyor. Bu bilgi anne adaylarına verildiğinde normal olarak bir ürkü durumu söz mevzusu oluyor fakat bilinmeli ki, bebeğin kalbinde parlak bir görünüm olmasının tek başına bir anlamı yoktur. Bu durum ultrasonda tespit edildiğinde daha farklı yan testlerle ve tetkiklerle mevzunun aydınlatılması gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here