Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor, Neden Olabilir?

0
116

Birtakım bebekler karınları doysa da sürekli olarak emmek isteyebilirler. Pekala, bebeklerin sürekli emmek istemesi normal mi?

Bebeğim devamlı emmek istiyor, sebep olabilir sorusu bilhassa yenidoğan bebeği olan annelerin cevabını merak etmiş olduğu bir sorudur. Zira yenidoğanların mide kapasitesi küçük olduğundan emzirme esnasında doysalar da kısa bir müddet sonrasında gene acıkırlar.

Dolayısı ile bebeklerin devamlı emmek istemesinin en mühim nedeni, bilhassa yenidoğan döneminde fizyolojik açlık olabilir. Bununla beraber kolik, gaz sancısı, reflü yada sütün yetersiz olması gibi etkenler bebeklerin devamli emmek istemesi ile sonuçlanabilir. Ek olarak gene yenidoğan döneminde bebeklerin anneyle etkileşim etmek istemesi de bebeklerde devamlı emme isteği oluşturabilmektedir.

Şimdi, bebekler neden devamlı emmek ister, yenidoğan bebeğin devamlı memede kalmak istemesi normal mi gibi soruların cevaplarına daha ayrıntılı bakalım.

Bebeğim Devamlı Emmek İstiyor, Neden Olabilir?

Bebeklerin devamlı emmek istemesi fizyolojik açlıktan kaynaklanabileceği gibi reflü, kolik yada gaz sancısı gibi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. İşte, bebeklerin devamlı emmek istemesinin ihtimaller içinde sebepleri…

1. Bebeğin Aç Olması

Yenidoğan bebeklerin mide kapasitesi küçük olduğundan emzirme esnasında derhal doyarlar. Fakat anne sütü kolay bir şekilde sindirildiği için kısa bir müddet sonrasında tekrardan acıkırlar. Bu sebeple bebekler bilhassa hayatın ilk aylarında sürekli olarak emmek isteyebilirler. Öteki bir deyişle, yenidoğan bebeklerin devamlı emmek istemesi fizyolojik açlıktan kaynaklanıyor olabilir.

Bununla beraber bebek emmek istemese dahi kan şekerinin düşmemesi adına yenidoğan döneminde 2 saat aralıklarla emzirilmesi tavsiye edilir. Emzirme aralığının 3 saati geçmemesine özen gösterilmelidir.

2. Anne Sütünün Kafi Olmaması

Normal koşullarda her anne, doğumdan öncesinde yada doğumdan kısa bir müddet sonrasında süt salgılamaya başlar. Fakat türlü türlü hastalıklar, stres yada keder gibi etkenler anne sütünün üretimini azaltabilir. Ek olarak doğru olmayan emzirme pozisyonları da anne sütünün azca salgılanmasına sebep olabilir. Bu gibi bir durumda bebek emzirme esnasında tam doyamayacağı için devamlı emmek ister.

Şayet sütünüzün yetersiz olduğundan şüpheleniyorsanız yapmanız gerekmekte olan ilk şey bebeğinizi çocuk hekimine muayeneye götürmenizdir. Bu muayene sırasında bebeğin ayına bakılırsa gelişim değerleri kontrol edilerek sütünüzün kafi olup olmadığı anlaşılabilir. Ek olarak bebeğin tertipli olarak kilo takibinin yapılması, bezini hangi sıklıkta kirlettiğinin gözlemlenmesi gibi etkenler de anne sütünün kafi olup olmadığı mevzusunda ipucu vermektedir.

3. Bebeğin Anneyle Etkileşim Etmek İstemesi

Bebeğim sürekli emmek istiyor cümlesinin altında yatan bir öteki neden ise bebeğin annesine yakın olmak istemesi olabilir. Bebekler doğumdan sonrasında anne rahminde deneyimlediğinden fazla daha değişik bir dünyayla tanışır. Ek olarak anne rahmindeki aşina oldukları amniyon sıvısı da içerisine doğduğu dünyada olmadığından, bebekler ilk aylarda kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Dolayısı ile uyarlama sürecinde anneleriyle daha yakın etkileşim oluşturmak istemeleri bunu da anne göğsünde emme yöntemiyle gerçekleştirmeleri oldukça normaldir.

4. Reflü

Bebeğim devamlı emmek istiyor sonrasında da kusuyor diyorsanız reflüden şüphelenebilirsiniz. Fakat bebeğin mide kapasitesinin üstünde emmesi de emzirme sonrası kusmaya sebep olabilmektedir. Bu sebeple kati tanı için ailenin bebeği fazla iyi gözlemlemesi ve bebeğin öyküsünün çocuk hekimine detaylıca anlatılması gerekmektedir. Muayene sonrası gerekirse ek tetkiklerle reflü olduğunu ya da olmadığını hekiminiz kolay bir şekilde anlayacaktır.

5. Gaz Sancısı

Gaz sancısı çeken bir bebek rahatlamak için devamlı emmek isteyebilir. Bu gibi bir durumda aç olmamasına karşın emen bebekler, genel anlamda kısa bir müddet sonrasında emmeyi reddedip ağlamaya başlar. Bunun sebebi ise emerken devamlı hava yutuyor olmalarıdır. Anne sütü basit sindirilebilir bir besindir ve bebeklerde gaza neden olmaz. Fakat emzirme esnasında bebeğin hava yutması, bebeğin gaz sancısı çekmesine neden olabilir. Bu sebeple uzmanlar, annelerin doğru pozisyonda emzirdiğinden güvenilir olmaları ve her emzirme sonrası bebeklerinin gazını çıkarmaları icap ettiğini belirtmektedir.

6. Kolik

Kolik, çoğu zaman doğumdan sonraki 2 yada 3. haftada teşhis edilen, bebeğin uzun soluklu ve yüksek sesli ağlaması ile karakterize olan bir durumdur. Hastalık yada hastalık emaresi olmayan koliğin gaz sancısı sebebiyle oluştuğu düşünülse bile meydana getirilen çalışmalar koliğe neden olan etkenin ne işe yaradığını hala netleştirememiştir.

Kolik olan bebeklerde çoğu zaman ansızın süregelen uzun ağlama krizleri haftada minimum 3 gün gerçekleşir. Ağlama esnasında bebeğin bacaklarını karnına doğru çekmesi, sırtını yay gibi germesi, ellerini yumruk yapması, karnın şiş olması ve devamlı emmek istemesi, tipik kolik belirtileridir. Buradan da anlaşılacağı suretiyle kolik olup gaz sancısı çeken ve rahatlamak isteyen bebekler devamlı emmek isteyebilirler.

Netice olarak bebeğim devamlı emmek istiyor diyorsanız, bunun pek çok nedeni olabilir. Fizyolojik açlık, anne sütünün yetersiz olması, reflü, gaz sancısı ve kolik gibi durumlar bebeklerin sürekli olarak emmek istemesine sebep olabilir. Bununla beraber bebeğin annesiyle etkileşim oluşturmak istemesi de devamlı emmek istemesinin bir nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada anne ve babanın üstüne düşen en mühim vazife, bebeğin gelişimiyle ilgili bir gerilik yada aksilik olduğu düşünüldüğünde derhal doktorunu bilgilendirmek ve muayene götürmektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here