Hamilelik döneminde her anne birbirinden değişik durumlarla, semptomlarla karşılaşıyor. Doğal ki her anne adayı devamlı olarak, istemsizce karnında büyümekte olan küçük yavrusu için kaygı içinde oluyor. Her şeyin muhteşem ve muntazam bir biçimde ilerlemesini isteriz. Fakat doğal ki kimi zaman birtakım istemediğimiz ve bizleri endişelendiren durumlar ile karşılaşabiliyoruz.
Bunlardan birisi de anne karnında bulunan bebeğinizin gelişim geriliğine sahip olması durumudur. Bizlerde bu mevzu hakkında yazı yazarak sizleri bir nebze bile olsa bilgilendirmek istedik. Gebelikte gelişim geriliği ile alakalı bütün merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Hamilelikte gelişim geriliği, anne karnındaki bebeğin hamilelik haftasına gore minik olmasıdır. Rahim içi gelişim geriliği olarak da malum bu durum, halk içinde çoğu zaman bebeğin geriden gelmesi olarak isimlendirilir.
Hamilelikte gelişme geriliğinin bakışımlı ve asimetrik olmak suretiyle 2 çeşidi bulunur. Bakışımlı gelişme geriliği olan bebekler orantılı bir vücuda sahiptir fakat hamilelik haftasına gore küçüktüler. Asimetrik gelişme geriliği ise bebeğin kafasının normal boyutlarda olmasına karşın bedeninin minik olmasını ifade eder.
Hamilelikte gelişim geriliğinin anne ve bebeğe bağlı pek çok sebebi bulunmaktadır. Yeterli olarak beslenmeme, madde bağımlılığı, çeşit çeşit enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, kromozom anomalileri, plasentadaki problemler ve daha pek çok şey gebelikte gelişim geriliğine sebep olabilmektedir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede, hamilelikte gelişim geriliği emareleri, sebepleri ve tedavisi ile alakalı bütün merak edilenleri bir araya topladık. Hazırsanız derhal başlamış olalım.
Hamilelikte Gelişim Geriliği Emareleri Nedir?
Hamilelikte gelişim geriliği çoğu zaman dışarıdan anlaşılacak herhangi bir emareye neden olmaz. Bir çok anne adayı, ultrason muayenesinde kendisine bahsedilene kadar bu durumun bilincinde değildir. Bunun ile beraber, bebeğinde gelişme geriliği olan anne olacak kadınların fundal yükselik ölçümü normalin altında kalabilir.
Hamilelikte Gelişim Geriliği Neden Olur?
Hamilelikte gelişim geriliği anneye, bebeğe yada rahim içi etkilere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Anneye Bağlı Etkenler
Annenin çeşit çeşit sıhhat problemleri ve hayat seçimi alışkanlıkları bebekte gelişim geriliğine sebep olabilir. Bunlar:
- Diyabet, kalp hastalıkları, solunum hastalıkları yada kronik böbrek hastalıkları,
- Yüksek tansiyon,
- Anemi,
- Çeşit çeşit enfeksiyonlar,
- Alkol, sigara yada öteki zararı olan maddelerin kullanımı.
Bebeğe Bağlı Etkenler
Bebeğe bağlı gelişim geriliğinin ihtimaller içinde sebepleri şu biçimde sıralanabilir:
- Enfeksiyonlar,
- Çoğul hamilelik,
- Doğum kusurları,
- Kromozom anomalileri.
Rahim İçi Etkenler
Birtakım rahim içi etkenler de anne karnında gelişim geriliğine sebep olabilir:
- Rahimdeki kan akışının azalması,
- Plasentanın kan akışının azalması,
- Plasenta previa gibi öteki plasental problemler,
- Fetüsün etrafındaki dokularda enfeksiyon.

Gebelikte Gelişim Geriliği Teşhisi Ne şekilde Konur?
Gebelikte gelişim geriliği standart bir ultrason muayenesinde tespit edilebilir. Şayet hamilelik yeniyse bebeğin minik olması çoğu zaman kaygı sebebi değildir. Çünkü bir çok bayan son adet tarihini doğru olmayan hatırlamış olduğu için fetüs normal boyutta olsa bile hesaplama doğru olmayan olduğundan bebek yetersiz gelişim gösteriyor gibi görünebilir.
Bu gibi bir durumda bebeğin büyümesini daha fazla incelemek gerekmektedir. Şayet bebek tertipli bir biçimde büyüyorsa ürkü yapmamak gerekmektedir. Fakat bebeğin gelişimi fazla yavaş ise tabip hamilelikte gelişme geriliği teşhisi koyabilir. Güvenli olmak ve sebebini tespit etmek için de amniyosentez yapılmasını tavsiye edebilir.
Hamilelikte Gelişim Geriliği Tedavisi
Hamilelikte gelişim geriliği tedavisi nedene yönelik planlanır. Ilk olarak annenin zararı olan alışkanlıkları var ise bu tarz şeyleri katiyen bırakması gerekmektedir. Bunun ile beraber beslenmesine fazla dikkat etmesi, gerekirse diyetisyen eşliğinde beslenmesi tavsiye edilir. Ek olarak kronik rahatsızlar sıkı bir biçimde takip edilmeli ve olabildiği kadar kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Şayet bebeğin büyümesi Tamamıyla durduysa yada ciddi tıbbi problemleri var ise erken doğum gerekebilir.
Gebelikte Gelişim Geriliğinin Riskleri Nedir?
Gebelikte hafifçe gelişim geriliği çoğu zaman uzun vadeli problemlere neden olmaz. Bu bebekler en çok 2 yaşına kadar gelişim bakımından yaşıtlarını yakalar. Fakat ağır gelişim geriliği olan bebekler çeşit çeşit riskler ile karşı karşıyadır. Bunlar:
- Erken doğum,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Bebeğin vajinal doğum stresi ile baş edememesi,
- Mekonyum aspirasyonu ve solunum sorunları,
- Düşük kan şekeri,
- Enfeksiyonlara karşı dirençsizlik,
- Vücut ısısını kontrol edememe,
- Yüksek kırmızı kan hücresi seviyesi,
- Öğrenme zorluğu,
- Toplumsal gelişim ve motor becerilerinin gecikmesi.
- Ölü doğum.
Hamilelikte Gelişim Geriliği Önlenebilir mi?
Hamilelikte gelişim geriliğini engellemenin kati bir yolu yoktur. Sıhhatli olan anne olacak kadınların bebeklerinde de gelişme geriliği görünebilir. Fakat bu riski azaltmak ve sıhhatli bir gebelik süreci ihtimalini çoğaltmak için aşağıdakilere dikkat edilebilir:
- Muayenelerinizi katiyen aksatmayın. Potansiyel problemleri erkenden teşhis etmek tedavi ihtimalini artırır.
- Bebeğinizin hareketlerini takip edin. Sık hareket etmeyen yada aniden değişen hareket sıklığı bir probleminin habercisi olabilir.
- Hekiminize danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın. Birtakım ilaçlar anne karnındaki bebeğin sağlığını negatif etkileyebilir.
- Sıhhatli ve natural beslenmeye dikkat edin. Taze meyve ve sebzeleri gün içerisinde tüketmeye itina gösterin.
- Hekiminizin önerilmiş olduğu vitamin ve takviyeleri tertipli olarak alın.
- Alkol, uyuşturucu yada sigara gibi zararı olan maddelerden katiyen uzak durun.
- Kendinizi çok zorlamayın ve dinlenmeye zaman ayırın. Geceleri ortalama olarak 8 saat uyumaya dikkat edin.
Şayet kafanıza takılan daha farklı sorular var ise veya deneyim ettiğiniz durumlar var ise lütfen bizlerle ve öteki anne ve anne adayları ile paylaşmaktan çekinmeyin. Buradaki tek gayemiz ve gayemiz, hamilelik öncesi dönemden başlayarak bebeğinizin doğumundan sonraki süre boyunca kadar her mevzuda sizleri bilgilendirmek ve aydınlatmaktır. Bu yüzden sual ve görüşleriniz için de bizlerle istediğiniz vakit iletişime geçebilirsiniz.
Hamilelikte gelişim geriliği olanlar nasıl beslenmeli, hamilelikte gelişim geriliği tedavisi, hamilelikte gelişim geriliği belirtileri, hamilelikte gelişim geriliği düzelir mi, hamilelikte gelişme geriliği tedavisi, hamilelikte geç gelişim, gebelikte gelişim geriliği ne zaman belli olur