Adet gecikmesine neden olan etkenleri sizler için araştırdık.
Adet gecikmesi, nerede ise her bayanın hayatında bikaç defa karşılaşmış olduğu bir durumdur. Adet döneminde küçük sapmalar yaşanması normal karşılansa da beklenen adet periyodunun 7 günden çok gecikmesi adet gecikmesi olarak adlandırılır. Bunun pek çok sebebi varken, adet gecikmesinin en sık karşılaşılan nedeni gebeliktir.
Gebe değil iken adet gecikmesi durumunda ise stres, aşırı kiloluluk, kilo kaybı, perimenopoz süreci gibi etkenler tesirli olabilmektedir. Bununla beraber adet gecikmesi sebepleri içinde sık karşılaşılan bir öteki unsur de hormonal bozukluklardır. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu makalede adet gecikmesinin ihtimaller içinde nedenlerine yer verdik. Keyifli okumalar.
Adet Gecikmesi Nedir?
Sıhhatli her bayan ortalama olarak 21 – 35 günde bir regl olur. Bu döngüde küçük sapmalar yaşanabilir fakat adetin bir hafta yada daha çok gecikmesi adet gecikmesi olarak adlandırılır.
Adet gecikmesi nerede ise her bayanın yaşamının bir döneminde karşılaşmış olduğu bir durumdur. Mevsim geçişleri, stres vb. etkenler adetin belli bir müddet gecikmesine sebep olabilir. Ancak bir sene içinde 3’ten çok adet gecikmesi yaşanıyor ise kesinlikle muayene olunmalı ve altta yatan neden irdelenmelidir.
Adet Gecikmesi Neden Olur?
Adet gecikmesinin sebepleri içinde stresten obeziteye kadar pek çok unsur bulunur. Fakat adet gecikmesinin en sık karşılaşılan sebebi hamileliktir. Bayanlar doğum kontrol şekillerinden herhangi birini kullansa bile adet gecikmesi durumunda kesinlikle hamilelik testi yaptırmalıdır. Zira hiçbir doğum kontrol metodu %100 tesirli değildir.
Gelin şimdi, adet gecikmesi neden olur sorusunun cevabını daha geniş kapsamlı inceleme altına alalım. İşte adet gecikmesinin ihtimaller içinde nedenleri…
1. Stres
Adet gecikmesine sebep olabilen en mühim etkenlerden biri strestir. Uzun soluklu bir stres, bayanların adet döngüsünü etkileyerek daha uzun yada daha kısa sürmesine sebep olabilir. Belkide adet görmemeye neden olabileceği gibi birtakım bayanlarda adet periyodunun daha ağrılı olmasına sebep olabilir.
Strese neden olan etkenlerden olabildiği kadar uzaklaşmak, spor yapmak, uyku düzenine dikkat etmek ve iyi beslenmek, stresin adet döngüsü üstündeki bu etkilerini minimum seviyeye indirmeye destek olacaktır. Kronik stres durumunda ise tesirli baş etme mekanizmalarını belirleyebilmek için uzman bir doktordan yardım alınması gerekebilir.
2. Perimenopoz
Menopoza girmeden önceki 10 – 15 senelik süreç perimenopoz olarak adlandırılır. Perimenopoz döneminde östrojen seviyeleri dalgalanmaya başladığından dolayı adet döngüsünde değişimler meydana gelebilir. Düzensiz kanamalar, ard arda aylar boyunca adet görememe gibi durumlar perimenopoz periyodunun gözle görülen semptomlarıdır.
3. Kilo Kaybı
Adet gecikmesi nedenleri içinde yer edinen bir öteki unsur de çok kilo kaybıdır. Mühim kilo kaybı yada kümülatif egzersiz, üreme hormonu seviyelerini değiştirerek yumurtlamayı engelleyebilir. Bu yüzden çok kilo verip bikaç ay adet göremeyen hanımefendiler kesinlikle kadın doğum uzmanı tarafınca muayene edilmelidir. Gerekliyse vücudun gereksinim işittiği mineralleri ve vitaminleri alabilmek adına diyetisyene başvuru yapılmalıdır.

4. Aşırı kiloluluk
Kilo kaybı kadar çok şişman olmak da adet döngüsü üstünde mühim etkilere sahiptir. Bilhassa adet görememe ve aşırı kiloluluk durumlarının beraber olması polikistik over sendromunun bir işareti olabilir. Buna benzer durumlarda kadın doğum uzmanına muayene olmak ve altta yatan bir sorun olduğunu ya da olmadığını öğrenmek gerekmektedir.
5. Bazı Doğum Kontrol Yöntemleri
Hormon içermekte olan doğum denetim şekilleri bayanlarda adet görememeye sebep olabilir. Zira hormonlar gebeliği engellemek için rahim astarını kimi zaman öylesine ince tutar ki, adet ile dışarı atılabilecek bir rahim astarı olmayabilir.
Doğum kontrol hapları, implantlar yada hormon içermekte olan spiraller bu etkiye, kısaca adet görememeye sebep olabilir. Bir çok durumda zararı olan bişey değildir, ilaç kullanımı durdurulduğunda adet düzeni tekrardan oluşacaktır.
6. Hormonal Durumlar
Tiroid yada prolaktin gibi birtakım hormonlardaki anormallikler de adet gecikmesinin nedenleri içinde yer almaktadır. Bunu tespit edebilmek için rahat bir kan testi kafi olmaktadır. Bir çok durumda kullanılacak ilaçlar ile adet döngüsünün düzene girmesi sağlanabilir.
7. Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki bayanlarda fazla sık görünen bir hormonal bozukluktur. Semptomlar insandan insana değişse de polikistik over sendromlu bireyler anormal hormon seviyelerine sahip olma eğiliminde olur. Bu da bayanlarda tüylenme, akne, kilo ve erkek tipi kellik gibi problemlere sebep olabilir. Bununla beraber adet görememe yada düzensiz adet olmak da polikistik over sendromunun tipik emarelerinden birisidir.
8. Gebelik
Adet gecikmesinin en temel sebeplerinden birisi de hamileliktir. Doğum kontrol şekilleri kullanılsa dahi adet gecikmesi yaşayan hanımefendiler, adet gecikmesinin sebebi olarak hamileliği dışlamamalı ve lüzumlu testleri yaptırmalıdır. Zira doğum denetim şekillerinin hiçbiri %100 güvenilir değildir. Doğum kontrol hapı kullanan yada spiral taktıran bayanların ender de olsa gebe kalması mümkündür.